Schaken is niet simpel. Een CK of een ILK is dat wel, je doet wat je wil of niet wil. Het is het evenwel niet meer als het een ploegsport betreft zoals bij de Interclub.
Ik stuur als ploegkapitein elke donderdag/vrijdag een mail naar mijn collega’s van Skog 3, om te vragen of iedereen gereed is tegen zondag. Dan moet ik niet aan de slag om vervanging te gaan zoeken. Eén antwoord ontbrak deze week, en het is dan wel even bang afwachten om 13.58h als je opgelucht je verloren schaap ziet opduiken.

Twee grappig genoteerde kommentaren in het begin van de namiddag :
– Patrick, zuchtend de trap terug op na een sigaretje : “pff, ik sta weeral een stuk voor”.
– We zijn met 26. We willen zelfs 25 keer verliezen. Alleen Karel moet winnen, tegen Kenneth !
Verliest Karel toch wel zeker !

Je hebt de ploegsport. Dat betekent dat je samen wint, als ploeg, of samen verliest, ook al heb je zelf individueel gewonnen !
Het interclubsysteem is nieuw bij de KBSB, iets waar ik al lang naar verlangde, eindelijk een ploegensysteem.

Ik wil gebruik maken van deze gelegenheid om aan te tonen dat onze IC spelers zich echt dringend zullen moeten aanpassen !
Wij hadden met Skog 3 door omstandigheden slechts 0 op 2 matchpunten gehaald. Vandaag kwam Burcht 1 op bezoek, een ploeg waar wij met onze basisopstelling normaliter van zullen verliezen met 1.5 of 1 punt op 4.
Na de opening op bord 2 bleek dat ik met zwart op zijn Meraner damevleugel baas werd. Vermits langs zijn koningsvleugel of in het centrum niets dramatisch gebeurde, bleef ik rustig doorduwen, de ene logische zet na de andere. Het resulteerde in een kwaliteits- en aansluitend de volle winst, toch tegen iemand met 1933 elo (140 elo meer). 1-0
Ondertussen had Wout gewonnen op het 4e bord, ook al met zwart. Hij overleefde een heftige koningsaanval, riposteerde gepast in het centrum met een pion extra en brak uit, al zegevierend. 2-0
Wim op 1 knokte zich in een Catalaan in een echte aanvalsstelling, knap gedaan, zou ik ook proberen met wit tegen een hogere elo, met Lg2/Db3 en heel veel ideeën om er iets mee te doen, zijn D en 2T op de c-lijn vormden daarna een geduchte dreiging. Het mocht niet baten, Wim’s tegenstander – 150 puntjes hoger – vond er iets op, hield het hoofd koel en won in een alles bijeen spectaculaire partij. 2-1

Quinten met wit, zeker niet op voorhand favoriet in zijn ontmoeting met de elo-hogere jeugdspeler, bouwde zich een rustige, enorm sterke stelling op. Alles in orde. Dan wil hij winnen, hij staat gewoon beter. Daar draait tenslotte alles om ? Nee, niet waar.
Quinten heeft de sleutel tot de ploegwinst. Als hij remise maakt wint de ploeg met 2.5-1.5
Ik vermoed dat hij dat niet heeft overwogen. Een eeuwig schaak zat er misschien in, of iets op een andere manier om geforceerd remise te maken, misschien zelfs simpelweg door remise voor te stellen. Maar Quinten koos voor de complexe, moeilijke manier om tot een winst te komen en … faalde. Weg ploegwinst, nu staan we nog steeds laatste na 3 ronden. Zijn wij nu kwaad op Quinten ? Nee natuurlijk niet, maar ik vind het nuttig om dit te publiceren, omdat als je in een ploeg speelt, onze spelers, niet alleen van Skog 3 maar van alle ploegen, hieruit een les moeten trekken, en in de interclub eerder aan het belang van hun ploeg dan aan hun eigen belang moeten denken.

Carlo.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *