08/11/09 SKOG 4 – Burcht 2 12-4
Bord 1 Wit: Luc Patyn (1695) – Zwart: Stefaan Clarys (1383) 3-1
Een oninteressante partij: zwart speelde zijn paarden naar alle mogelijke en onmogelijke velden terwijl wit rustig ontwikkelde en een aanval voorbereidde; op het moment dat ik een pion ging winnen, dan wel een berensterk paard op c5 zou planten, zette zwart pardoes een paard in. Het werd vakkundig de doos ingekeild, gevolgd door een zwarte pion; zwart speelde rustig door, de ploeg was nog niet klaar voor de terugreis… Vanaf dan was het afwisselend druk opdrijven, afruilen, damevleugel opruimen, e6 aanvallen, en de a- en b-vrijpionnen opspelen; uiteindelijk toch opgave.
De partij, zo niet de namiddag, werd ontsierd door talrijke klokdefecten. Zowel Jef ( =mijn buur) als ik hadden drie klokken nodig om door de partij te geraken. Het was beschamend. Ik begrijp best dat er oudere en nieuwere klokken zijn, dat er nu en dan enkele kapot zijn, enz. En ik vraag ook niet dat ze allemaal vervangen worden; maar is het nu echt niet mogelijk om de goede en de slechts uit elkaar te houden, duidelijk te markeren welke waar dienen bewaard te worden, en de goede te gebruiken op tornooien zoals clubkampioenschap en Interclub? Misschien moet een kwaliteitslabel aangebracht worden, een gekleurd etiketje o.i.d. (groen=prima, oranje=minder, rood=onbruikbaar)? En een logboek lijkt me ook aangewezen. Hier is dringend krachtdadige actie vereist, en ik ben bereid eraan mee te werken… Luc.
Bord 2 Zwart: Jef De Meyer (1678) – Wit: Mattias Van Dosselaar (1185) 3-1
In een traag opgebouwde partij begon wit na een 20 tal zetten te zuchten en nerveus op zijn stoel te draaien. Ik kon zo in zijn hoofd kijken en zag hem denken: “Wat moet ik nu zetten?”.Blunderen deed hij niet, maar hij koos in de meeste gevallen een mindere zet. Ik heb op geen enkel moment een ernstige dreiging moeten pareren. Tegen de tijdcontrole van de 40ste zet had hij een dubbel pion en een loper die als pion fungeerde. Zijn immobiliteit kostte hem uiteindelijk een pion en een hopeloze stelling. Het had nog even kunnen duren, maar hij dacht met een loperoffer een beslissende vrijpion te creëren. Dit bleek een misrekening van formaat. Over en uit. Jef.
Bord 3 Wit: Van Hecke P. (1657) – Zwart: Thomas Van Bogaert (NC) 3-1
Vandaag moeten winnen! En volgens onze ploegkapitein Jef liefst met een droge 4 – 0. Het elo verschil per bord bedraagt immers gemiddeld meer dan 300 punten in ons voordeel. Met wit speel ik koningsgambiet. 1) e4 – e5 2) f4 – Pc6 3) Pf3 – d6 4) Lc4 – Df6??? Creatief, maar kan dit wel? Op zet 7 neemt hij dan nog met de dame op f4 de gambietpion. Zelfs in de Bello Gallico staat dat dit zelfmoord is. Ongelovige Thomassen kunnen dit lezen op bladzijde 1182. Napoleon kreeg het ook tegen toen hij tegen de ‘Turk’ speelde. Dit is een schaakcomputer avant la lettre bediend door Johan Baptist Allgaier.Dit was Bonaparte zijn enige overwinning tegen de Turk (in 14 zetten). Ik deed het iets slechter als Napoleon, (29 zetten), maar ja, ik ben geen keizer! Patrick.
Bord 4 Zwart: Gert De Block (1652) – Wit: Robin Verstraete (NC) 3-1
Burcht liet een school visjes uit haar kweekvijver op ons los maar dat werd geen onverdeeld succes : in een mum hadden we er drie aan onze haak. Mijn tegenstander was een sympathiek baasje van-ik schat- tien jaar dat al in de eerste tien zetten pardoes twee stukken verloor. Gelukkig begon de jongen niet te wenen toen al om 15:00 de stukken in de doos mochten. Waarschijnlijk wilde hijzelf toch asap gaan spelen (bv. tikkertje in en om het MLS) en ik wilde de WB-manche veldrijden in No(u)may kunnen volgen. Daartoe kreeg ik van Carlo, iemand die elke scheve trottoirtegel in Mortsel met een gps-accuratesse kan duiden, een gouden tip : ‘Café De Kroon, hier juist om de hoek richting lichten.’ Omdat ik geïnformeerd had naar een echt boerencafeetje met een rokerigheid als van een gaskamer en een goed werkend televisietoestel was ik toch licht ontgoocheld omdat ik er geen koemest op de vloer noch een Leuvense stoof aantrof. Maar de Leffe’s smaakten goed en het clienteel en bazin waren in opperbeste stemming. Albert won voor Stybar en Nijs en staat nu riant aan de leiding in de WB-tussenstand. Gert.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *