In de heenrit in Quinten’s auto was ik aan het coachen, zoals meestal : Westerlo 2 heeft een verbluffend sterke uitslag behaald op verplaatsing vorige week bij de KASK, en heeft al een hele rits spelers opgesteld (9 spelers voor vier borden op amper 4 ronden). Dus zei ik : mannen, we gaan het gewoon gemakkelijk houden, hou Michèle in het oog. Zij wordt ons referentiepunt, ons anker, onze verdeelsleutel. Ze had dit seizoen een keer mee gespeeld op bord 2 (zwakke ploeg), een keer op bord 3 en een keer op bord 4 (sterke ploeg). Waar zij zit, kunnen we weten of het een sterke of een zwakkere elo tegenstand wordt. Na het begin, om 14h zie ik Michelle op het eerste bord van Westerlo 3 spelen, tegen Karel. Ik denk oh oh, dat ziet er hier belabberd uit, het betekent gewoon dat Westerlo nog nooit zo sterk is verschenen dit seizoen. En dat was ook gewoon zo.
Maar : Quinten’s tegenstrever blundert een stuk weg. Hij staat plots een toren achter, voor 2 pionnen. Het was nadien niet meer zo moeilijk, maar ons bordje 3 haalde het punt cool en professioneel naar huis, en zette de ploeg in een relaxzetel. En dat met zwart ! Dat beloofde veel goeds. Ik speelde kort daarop remise met wit op 2, iets wat je volgens mijn doctrine niet mag als ploegspeler, maar wel als voordien Quinten al gewonnen heeft. Bovendien had mijn opponent een hoop hogere elo’s, vermoed ik. (nationaal toch, dus waarom zou ik hier problemen zoeken).
Wat ik nadien bij Wout en Guy zag was ontzagwekkend. Wout tikte zijn mannetje gewoon weg na een pion d5/e6 (met wit!), zwart’s damevleugel volkomen lamleggend, gereed om zijn eigen ding te doen in een alles bij elkaar redelijk gemakkelijk doorslaande koningsaanval. Wout is echt goed bezig op bord 4, laat hem nog maar wat doen, dit bord in 4e nationale is een zegen voor hemzelf èn voor de ploeg, goed gecoacht van de clubleiding voor het begin van de competitie !
Toen kwam Guy nog in de picture. Guy zat met zwart opgescheept met een koningsaanval, van hemzelf op de vijandelijke koning. Maar Guy had zelf ook kort gerokeerd, in een hollandse opening, dus dat was al licht tricky. Wat hij toen liet zien in een redelijk opkomende tijdnoodfase is mee van het beste dat ik dit hele jaar 2009 al op het bord heb zien verschijnen, en ik zeg jullie, voorwaar voorwaar ik heb dit jaar al veel partijen gespeeld, en live bekeken. De stelling verder omschrijven heeft weinig zin, in dit artikel, maar het was gewoon prachtig. Zwart had op een bepaald ogenblik een toren op g1 staan, gesteund door Ph3 !! Je moet je dat eens voorstellen in een mijnenveld van witte stukken.
Guy won.
En de ploeg won met 0,5 – 3,5 in een buitenissige bizarre ronde 5 van dit IC.

Tenslotte :

Wim,

We rekenen op je.
Het is geweten en bekend da

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *