Het werd een nipte nederlaag tegen KGSRL, een die had kunnen vermeden worden. Maar dat is met onze nederlagen al vaker het geval geweest.

– Jan speelde met zwart een technisch sterke partij. Na de opening hingen de bordjes zowat gelijk. Zwart won een pion, waarvoor wit enige compensatie kreeg. Zwart gaf de pion tijdelijk terug om een voordelig eindspel met T+L tegen T+P op het bord te krijgen. Eerst werd het paard buitenspel gezet en toen zwart zijn vrije pluspion ver genoeg had doorgeschoven, offerde hij de kwaliteit om het af te maken. 0-1
– Bart nam risico’s in de opening met een tijdelijk pionoffer. Zijn tegenstander was niet onder de indruk en posteerde een bijzonder lastig paard op d3, dat de hele witte stelling verlamde. Wit haalde al zijn creativiteit uit zijn hoed om het tij te keren, verzwakte daarvoor ook zijn koningsstelling, maar zwart hield het hoofd koel en won.
– Bij Stijn kwam een “grand prix attack” van het Siciliaans op het bord. Zijn tegenstander stelde zich origineel op met h5 en Pf6, en hij stelde ook de rokade uit. Op zich is dat geen probleem, als je natuurlijk wel de intentie hebt om ooit te rokeren. Zwart nam een risico door de stelling met f5 te blokkeren. De lange rokade zou zijn problemen oplossen, maar die kwam er maar niet. In een moeilijk te houden stelling (+1.5 volgens Crafty) met de koning in het midden deed hij een blunder van formaat door mat in 1 toe te laten op de 18de zet. Een onderdeel van de stelling zag er als volgt uit: Wit: Lc5 Dg5 zwart Ke8, Dd7 en zwart speelt Dc6?? met De7 mat tot gevolg.
– Nikolaas overzag pionverlies in de opening. Hij won de pion wel terug, maar kwam in een eindspel terecht met toren en ongelijke lopers waarin hij heel passief stond. De ongelijke lopers moesten volstaan voor remise, maar zwart overzag een doorbraak en die leidde tot verlies.
– Lino kreeg een damegabmiet op het bord. Hij derokeerde de witte koning, stond goed in het middenspel en dacht dat een winnende aanval te hebben op de damevleugel. Die aanval sloeg echter niet door en het resultaat was een afwikkeling die de boel zowat gelijk maakte. “Omdat ik dacht dat iedereen slecht tot verloren stond stond, ben ik tegen mijn instinct ingegaan uit ploegbelang. Het resultaat was een totaal fiasco en kansloze nederlaag in het eindspel.” De moraal: praat altijd eerst met de ploegkapitein als er een remiseaanbod is. Die moet de verantwoordelijkheid nemen. Uiteindelijk maakte dit halve punt aan het eind het verschil in de einduitslag.
– Na zes zetten al blunderde zwart een pion weg. Tobias, met wit, pakte de pion maar kreeg daardoor problemen om de damenvleugel te ontwikkelen. Toen dat uiteindelijk toch lukte, overzag wit iets waardoor de pluspion weer verloren ging. Er was toen al veel materiaal geruild en de partij werd remise.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *