KASK 1 kwam op met stevig Elo-voordeel. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat dit ook zou lonen, maar het draaide helemaal anders uit. Met dank aan dame Fortuna wonnen we met 4,5-1,5!

Op bord 1 speelde Alain met 1.b4 een weinig alledaagse opening. Tegen zijn flankspel ondername zwart acties in het centrum. Beide koningsstellingen lagen open en dat zorgde voor een messcherpe partij. Alain won een boel pionnen, maar zwart had meer dan voldoende compensatie, dat uitgroeide tot groot voordeel. Maar op het moment dat de computer zwart +6 voordeel gaf, kantelde de partij. Uiteindelijk werd het remise.

Nikolaas (bord 2) rommelde wat aan in de opening en daar scheen wit zijn voordeel uit te halen. Met een slechte loper op b7 en open lijnen voor zijn tegenstander, zag het er niet te best uit. Maar we kennen Nikolaas intussen: tijd voor creatieve oplossingen, moet hij gedacht hebben, en met een aanval op de koningsstelling creëerde hij complicaties. Wit had niet meer de tijd om die allemaal onder controle te houden en ging pardoes mat. 1-0

Jan kreeg een sterke Nederlander (2166) tegen, die voor een lager bord had gekozen. Er kwam een gesloten Franse verdediging op het bord, waarin alle actie zich afspeelde op de damevleugel. Hoewel er geregeld tactische grapjes opdoken, werd het evenwicht nooit verbroken. Het eindspel met ongelijke lopers was terecht remise.

Pascal moest met zwart optornen tegen zetten als 1.Ph3, 2.f3, 3.g3 enz. Een soort egelstelling met een eigen karakter dat in de KASK nogal populair is. “Al zijn pionnen hebben wel op de derde rij gestaan”, zei Pascal achteraf. Wit probeerde binnen te dringen via de b-lijn, maar pakte het positioneel verkeerd aan, waardoor zwart druk kreeg op de c-lijn. En toen begon het geflater. Eerst vergat zwart de dame te winnen, dan vergat wit een stuk te winnen, vervolgens kwam zwart in een verloren eindspel terecht, dat wit dan weer de nek omwrong. Wat dan remise had moeten worden, werd door een vreselijke blunder van wit nog een punt voor onze ploeg. 1-0

Bart kwam vrij snel op voordeel en won een kwaliteit. Met loper en toren tegen twee paarden leek het echter niet zo simpel om het punt binnen te halen. Maar met enige vertraging en heldere momenten na het betere knoeiwerk lukte het alsnog. 1-0

Dries hield Frank Schrickx op remise. Naar eigen zeggen had hij in het eindspel voor meer willen gaan, maar laat eindspel nu net een specialiteit van Frank zijn. Liever het halve ei dan een lege dop dus.
(jt)

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *