Tja, verliezen met 5-1 van Borgerhout 1 is, gezien de omstandigheden, niet zo verbazingwekkend : cf. de diepe elo-kloof. Gebrek aan kennis van een bepaalde opening, subtiliteiten, afwikkelingen naar betere eindspelsituaties,… er was wel altijd iets dat ons nederig stemde tegenover de overmacht, maar er waren toch enkele verdienstelijke partijen bij, en de knappe overwinning van Lino bracht een beetje troost. Wetend dat de opstelling niet altijd zo zwak zal zijn als thans het geval was, mogen we in de komende rondes nog op voldoende kansen rekenen.

In het kort : het ging in rapid-tempo van 6 naar 3 borden.

Jan op bord 1 had tegen Stefan Dockx nagenoeg geen kans. Een stelling vol met subtiliteiten die Jan aanvankelijk enkele pionnetjes kostte. Doch daarna moest hij ook nog eens een ijzersterk paard op zijn damevleugel dulden. Uiteindelijk bleef er geen kansrijke zet meer over voor zwart.

Met mij ging het zeker niet beter. Roeland Mollekens beantwoordde mijn openingszetten met het Budapest-gambiet (1.d4,Pf6 2.c4,e5), dat ik niet onder de knie had, met enorm tijdverlies en na 12 zetten stond ik een pion achter in een mindere stelling. Frustraties genoeg en dan ook nog een verkeerd stukoffer besliste de partij meteen in mijn nadeel.

Oleg had tegen Segarra Concalves Jorge geen schijn van kans.

Dan werd het wat interessanter, Jef zat op een gegeven moment in een wat gesloten stelling “Fast Tony” Peleman goed weerwerk te bieden. Hoewel boeiend om volgen, bleken uiteindelijk een promotiepion en de verzwakte koningsstelling van Jef over de afloop te beslissen.

Lino wist uiteindelijk te tonen hoe je kan winnen van zo’n 2100-kleppers. Je geeft ze eerst de indruk dat ze beter staan, profiteert dan van de nonchalance in hun eigen verdediging en valt dan pardoes binnen met dame, torens, lopers, enfin het hele arsenaal, en plots is de witte koning niets meer dan een stipje op het bord. Proficiat Lino !

Onze vriend Bart dacht nog dat hij met wit nog kon winnen, maar dat bleek wat overmoedig. Hij verzette zich wel kranig, uiteindelijk kwam hij in een toch moeilijke stelling met elk de dame + wit pionnen op h2, g3, f2 en zwart op h6, g7, f7, e7. Uiteindelijk viel ook hier enkel verlies te boeken.

Volgende keer tegen Borgerhout 2, zeker ook geen makkie, maar hopelijk wel met een betere opstelling voor onze ploeg.

Ondanks alles was de inzet er, waarvoor dank !

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *