De Zilveren Toren is voorbij.

Waren we terecht zeer tevreden over ons gelijkspel tegen ploegen als Mechelen en Geel, dan bleek in de slotronde Deurne letterlijk 6 maatjes te groot, 0-6 verlies.

Onze ploeg was natuurlijk gehandicapt, zonder Nils, Daniël, Jan of BVT, in onze zwaarste ontmoeting van de 9 rondes. Een overzichtje :

Nikolaas moest op bord 1 tegen Jan Rooze (2313). In de opening leek Nikolaas hopeloos te staan, maar hij slaagde erin om van onorthodoxe stellingen toch nog iets te maken. Op een bepaald ogenblik stond Nikolaas goed tot uitstekend met actieve torens en lopers gericht naar zwart’s kwetsbare koning op de open c-lijn. Eén spijtige vork, overzien ergens laat in de avond, kostte hem de partij. Toch verdienstelijk spel.

Lino op bord 2 deed het ook goed, had een remisestelling tegen Marcel Van Herck (2222), met gelijke pionnenstructuur/distributie en geen noemenswaardige voordelen voor wit of zwart. Het probleem is natuurlijk dat tegen zo’n elo-kleppers het minste foutje je fataal wordt. Hier ging het niet anders, zwart speelde een pion kwijt en kon opgeven.

Gelijkaardig verhaal voor mijn partij op bord 3 tegen Pieter Tolk (2179). Ik stond niet slecht, had een vrijpion op de b-lijn gecreëerd, en al had zwart compensatie in iets meer activiteit, nog niets was beslist. Maar de tijdsdruk werd zeer groot. Juist dan besluit de “cafémadam” luidkeels een nummerplaat af te roepen in de zaal. Op een herhaaldelijk “sst”, kwamen nog luidere commentaren als : “En anders wordt hij weggesleept !!”, “HET KAN ME NIET SCHELEN!”, etc. Tja, mijn concentratie was wel weg en ik moest kort daarna de b-pion afstaan (eerlijkheidshalve denk ik dat het tijdverschil me sowieso had genekt, cafémadam of niet).

Guy probeerde Siciliaans tegen Robert Schuermans (2150), wat niet bepaald een goede keuze bleek. Rond zet 15 stond deze lang gerokeerd met een frontale aanval op de zwarte koningsvleugel. Dat zag er dus niet goed uit en enkele uren later werd dat ook bevestigd.

De laatste 2 borden hadden allebei goede remisekansen, maar zelfde scenario, mensen als Patrick Verrijsen (1904) en Greta Foulon (1896) speelden hun stellingen gewoon door en rekenden erop dat hun tegenstander uiteindelijk wel een foutje zou maken. Wat ook gebeurde.

Dus een grote pandoering van het grote Deurne, maar SKOG 1 heeft toch verdienstelijk gespeeld.

Dan rest mij nog de slotsom te maken van dit tornooi (SKOG1 en SKOG2).

Eerst en vooral zou ik iedereen willen danken die zich heeft geëngageerd voor dit tornooi. Van een vaste opstelling was er misschien geen sprake, maar de 17 mensen die zich hadden aangeboden hebben zeer goed gepresteerd. SKOG1 is comfortabel op de 6e plaats geëeindigd en SKOG2 zelfs 4e. Het was inderdaad een onverwacht goed seizoen, met een opvallende aanwezigheid van onze jeugd ! Misschien, wie weet, is de belangstelling voor volgend seizoen groot genoeg voor een derde ploeg ?

Enkele speciale prestaties vermelden :
– Lino haalde 4/6 met een TPR van 2120
– Nikolaas, (die regelmatig opschoof naar borden 2 en 3) haalde 2,5 op 6 met een TPR van 2037
– Wout, won in eerste afdeling 2 van zijn 3 partijen en schoof in 2B ook al een 1996-speler opzij
– Dries, haalde 2 op 3, en door zijn manier van spelen heeft hij iedereen aangenaam verrast

Mijn dank gaat ook uit naar Ghislain, die niet alleen samen met de tweede ploeg goed werk geleverd heeft, maar ook extra mensen wist te vinden wanneer dat nodig was. Ook dankzij het feit van onze 17 spelers, hebben we uiteindelijk geen enkel forfait moeten toestaan.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *