Moretus leed vorige ronde een onverwachte nederlaag tegen Chesslooks. Blijkbaar was dat de aanleiding om in de match tegen SKOG 1 plots op te draven met Daniël Dardha op bord 1… Met een gemiddeld ELO van 2132 tegenover 1975 dreigde het een zware avond te worden voor onze ploeg. En ja, we verloren, maar wel met het kleinste verschil. Daardoor behouden we alle kansen op de titel in tweede.
Daniël (1) zette een solide Engelse structuur op het bord, maar werd al gauw in de opening uit zijn nochtans uitgebreide theorieboek gehaald. Zwart had een mindere pionnenstructuur maar dankzij een stevig blok in het centrum kreeg hij wel initiatief op de koningsvleugel. Er was weinig in de hand, maar toch vond zwart een gaatje waardoor hij een kwaliteit won. Daniël had geen compensatie en verloor. 0-1.
Intussen was Carlo (4) in het middenspel een pion kwijtgespeeld en dat bleek beslissend. Het was kiezen voor hem tussen een eindspel met paard en dame of enkel met paard. Zwart koos voor het eerste, maar de witte vrijpion werd al gauw een monster op de voorlaatste rij. Daarmee stonden we al 0-2 achter.
De enige winstpartij van de avond, en meteen ook de 2-1, hebben we te danken aan Dries. Zwart reageerde op zijn Bird-opening met d5 en een vroeg maar ongebruikelijk Dd6. Bovendien verzuimde hij het om tegenspel te zoeken via c5. Wits koningsstelling ging open en hij moest een beetje opletten voor zwarts zware stukken, maar uiteindelijk bleek hij alles goed onder controle te hebben. Er kwam een toreneindspel op het bord waarin wit twee pluspionnen had. Genoeg voor de winst.
Jan wou voor zichzelf wat goedmaken na een offday met snel verlies in de Interclubontmoeting van zondag. Bovendien had hij tegen Maerevoet (2366 Elo) weinig te verliezen. Het werd een gesloten partij waarin vrij snel de dames werd geruild. Wit trok het initiatief naar zich toe en zette de zwarte damevleugel onder druk. Zwart moest nauwkeurig verdedigen, maar vond daarvoor de juiste zetten. Met T+2P tegen T+L+P kwam zwart er steeds beter uit. De witte pionnenstelling was zwakker dan de zwarte en na een verder afwikkeling won zwart een pion. Er kwam een eindspel op het bord waarbij wit 3pi+P had en zwart 2pi+L. Het is het soort eindspel waarbij je eigenlijk een kwartier zou moeten kunnen nadenken over het juiste plan, maar die tijd had zwart niet. Hij koos voor een andere plan dat ten slotte tot remise leidde. Hoe dan ook een mooie prestatie, ook van de hele ploeg!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *