Wie wordt FIDE-president?

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 12, 2018 223 views

De knoop is doorgehakt: deze week kondigde Georgios Makropoulos, “Deputy President” van de FIDE (aka 2de man na of waarnemend president voor het huidige – meermaals gecompromitteerde – sujet Kirsan Ilyumzhinov), aan dat hij echtig-en-techtig kandidaat is om Ilyumzhinov op te volgen. Die heeft al laten weten dat hij ook meedoet, ondanks een niet mis te verstane oproep om het nu eens eindelijk af  te bollen. _LEESMEER_

Op de jongste bestuursvergadering (7 en 8 april, Minsk, Wit-Rusland) ging het er explosief aan toe. De leden legden Ilyumzhinov een resolutie voor, waarin ze stelden dat, gelet op:

– de dreigende schrapping door (de Zwitserse poot van de bank) UBS van FIDE’s bankfaciliteiten,

– de onmogelijkheid om, met hem aan het roer en bijgevolg onder de VS-sancties ter zake, een alternatief te vinden,

– de wel erg nijpende nood voor FIDE om fondsen te verwerven voor haar taken en om haar verplichtingen jegens de schaakfamilie te kunnen nakomen, en

– de negatieve publiciteit, die FIDE’s reputatie naar beneden haalt en het vertrouwen van alwie bij het schaken betrokken is of wil zijn ondermijnt, 

het in het belang van FIDE was dat hij onmiddellijk ontslag zou nemen. De banksituatie waarvan sprake, als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen Ilyumzhinov, is zo precair dat FIDE geen drie weken meer heeft om een andere bank te vinden: het Zwitserse UBS heeft laten weten dat de FIDE-rekeningen op 30 april worden afgesloten. De president himself, die dat geen beletsel vindt om géén ontslag te nemen en luidop te verkondigen dat hij zichzelf wil opvolgen, kreeg de steun van één lid, Lewis Ncube, president voor Afrika, de 14 andere leden stemden tegen hem en voor de resolutie.

Wat mogen we hiervan denken? Alvast niet dat Makropoulos als onbeschreven blad de verkiezingen ingaat. Hij doorzwemt de FIDE-watertjes al ruim twee decennia en weet dus opperbest, als langdurig medestander van en/of 2de man na Ilyumzhinov, hoe vervuild die zijn geweest en hoezeer hij mee in bad heeft gezeten met de man die hij nu laat vallen en wil opvolgen.  Van de kant van Ilyumzhinov wordt dus al meteen met modder gegooid, wat weinig kan verbazen gelet op de rijkelijke aanwezigheid van het product in de hoogste FIDE-cenakels. Makropoulos heeft daarop al gereageerd door formeel klacht neer te leggen bij de ethische commissie, m.b.t. het verspreiden van leugens en lasterlijke uitspraken vanwege de heren Ilyumzhinov, Balgabaev, Icklicki, Danailov en Ncube. Mocht u niet al die namen kennen, ze zijn niet bepaald onbesproken, maar in deze context kan dat niet verrassen.

Dat het hoogste FIDE-orgaan zich op één lid na tegen Ilyumzhinov keert (of uiteindelijk heeft gekeerd) zegt nog niet alles over zijn kansen bij de verkiezingen in oktober. Makropoulos maakt zich sterk dat de man alle steun kwijt is in Europa en Noord- en Zuid-Amerika en ook Azië wel op zijn buik zal kunnen schrijven. Afrika (cf. Ncube) is een andere zaak, omdat Ilyumzhinov daar zijn geliefkoosde praktijk (stemmen kopen) weer zal toepassen, maar z’n uitdager denkt dat er in Afrika voldoende “degelijke“ (lees: niet om te kopen) mensen” te vinden zijn. En passant geeft hij impliciet toe dat omkopen altijd de normale gang van zaken is geweest en dat niemand van de hele topkliek (inclusief zijn eigen persoontje) daar ooit een probleem van heeft gemaakt. Als Makropoulos’ redenering klopt – misschien is de wens hier wel de vader van de gedachte – zou Ilyumzhinov deze keer het pleit kunnen verliezen, maar of we met de winnaar echt iets anders dan wel “meer van hetzelfde” krijgen, is nog maar de vraag.  

 

3 reactie op “Wie wordt FIDE-president?”
  1. Misschien kunnen we alvast een omhalinkje doen? Het gaat tenslotte om een goede zaak!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *