Wist je dat …

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

dec 7, 2018 166 views

Wist je dat je een deel van je inschrijvingsgeld bij SKOG kan terugvorderen bij je ziekenfonds? Op de website van je ziekenfonds vind je daarover alle uitleg zoals bvb. OZ, CM, LM of VNZ. Afhankelijk van het ziekenfonds kan je tot 30 euro recuperen, da's de helft van je lidgeld! Doe er je voordeel mee.

 

19 reactie op “Wist je dat …”
 1. Die terugbetaling van de ziekenfondsen heeft niets te maken met al dan niet erkenning als sport maar is een keuze van de ziekenfondsen. En mijns inziens is het zeer terecht dat schaken ook in aanmerking komt, schaken heeft immers vele positieve gevolgen zowel op jonge als oudere leeftijd.

 2. Ziekenfondsen doen dit natuurlijk om het sporten te simuleren. Mensen sporten meer > mensen zijn gezonder > minder kosten voor ziekenfonds

 3. Bieden de ziekenfondsen dezelfde tussenkomsten aan voor alle sporten ? Turnen, voetbal, schermen ….. ? Met schaken bestaat dit al lang, ik heb vroeger als ex-penningmeester aan een aantal leden die er om vroegen, een certificaat overhandigd van aansluiting.

 4. De ziekenfondsen hebben allemaal wel een lijst op hun website staan met sporten die in aanmerking komen.

 5. bij de CM : ‘De sportactiviteit is opgenomen in de keuzelijst van sporttakken in de zoekrobot van Sport Vlaanderen (nieuwe benaming Bloso).’ . Schaken staat NIET in deze lijst….Ik herinner me dat de verantwoordelijke van Bloso zei: ‘als we schaken als sport moeten erkennen, dan moeten we monopolie ook opnemen…’ . Maar goed, als ze terugbetalen zal ik niet gaan klagen zunne…

 6. Bij De Voorzorg staat schaken op de lijst van sporten waarvoor wordt tegemoetgekomen. 10€ per kalenderjaar

 7. Het OZ zegt:
  onder sportclub verstaan we elke sportvereniging die als doel heeft om de fysieke of psychische gezondheid te bevorderen.

  Of de psychische gezondheid bevordert wordt is volgens mij niet altijd het geval 😉
  Toch mooi initiatief

 8. Heh? Ik snap het nog steeds niet.

  Dus ziekenfondsen willen mensen stimuleren voor sport = minder ziekenkosten. Dat stuk snap ik.

  Maar niet wat schaken daarmee te maken heeft. Al dan niet erkend als sport doet er mij zelfs niet echt oe, want intuitief gezien steekt het al tegen. Gaat mijn hersenactiviteit mij behouden van allerlei lichamelijke ziektes? En als dat zo zou zijn, zou ik wel willen weten dewelke en hoe dat wetenschappelijk onderbouwd is.

  Soit, heb nog niets gelezen dat mij nu duidelijk maakt waarom het ok is dat er voor mij de helft wordt betaald. Ik zie het algemeen welzijn wel in van schaken, maar wat is de link met “ziekte” en “dank u meneer, wij laten anderen voor u de helft betalen omdat u schaakt” ?

  Ik zou me nog niet weinig schuldig voelen 😮

 9. Quinten

  wie z’n hersenen oefent/traint en gebruikt heeft een kleinere kans om ooit 1 of andere neurologische aandoening te ontwikkelen (dementie, alzheimer,…). 30 euro preventie is peanuts als je daarmee zo’n ziekte kan uitstellen of de aftakeling kunt vertragen.

 10. Dank je Lino, dus toch de link naar neurologische aandoeningen? Vind dat vraagoproepend en voor zoiets zou ik echt de wetenschappelijke onderbouw willen zien. Want als de impact niet relevant is dan zit ik in essentie een ander zijn geld te gebruiken voor niets en ben ik onbewust misleid.

  Vind het ook nogal simpel voorgesteld bv https://www.kuleuven.be/sport/universitair-sportcentrum/tussenkomst-in-het-lidgeld-van-een-sportclub-of-fitnessabonnement-via-uw-mutualiteit.

  Er zijn zoveel hersenactiviteiten die een mens dagdagelijks doet, velen waarvan niet echt moeten onderdoen voor sport (of) schaken. Dat gaat van bepaalde huishoudelijke taken, denkgames, organisatorisch werk, of hobby’s.

  Mocht er echt een concrete correlatie zijn, voor die of deze ziekte is er bv relevante x of y % impact bij een activiteit z, onderbouwd dus, dan kan ik me daar makkelijk achter scharen, en je verantwoordelijkheidsbesef met bijhorende subsidiëring is dan tenminste gestoeld hebt op iets wezenlijks echt. Dat gaat ook veel verder dan sport vind ik.

  Op dit moment lijkt het voorgesteld te worden als een correlatie met “sport”. Wat me nog altijd doet denken dat schaken daar niet onder valt omdat het officieel geen sport is. Maar zelfs al was het dat wel, heb er een naar gevoel bij van veralgemening. Het zou zoveel makkelijker zijn als men concrete feiten koppelt aan wat men verkondigt.

 11. ik heb zopas een brief gekregen van de CM dat schaken niet in de zoekrobot van Sport Vlaanderen staat, en dus niks wordt terugbetaald.

 12. De CM baseert zich inderdaad op die lijst. Geen schaken inderdaad. Wie bij de CM wil genieten van een terugbetaling kan bvb wel één van volgende sporttakken gaan uitoefenen: cheerleader, katapultschieten, sledehonderennen, modelbootvaren, vliegeren, bikkelen, fierljeppen, hinkelen, pietjesbakken, zwerkbal, …

 13. Ik stel voor dat we onze club omdopen tot SHKOG, Schaak- en Hinkel Kring Oude God. Terugbetaling verzekerd!

 14. Aha! Prachtidee! Elke remise wordt beslecht door een hinkel-matchje tegen de tegenstander! De winnaar krijgt het volle punt!

 15. Ze zijn wel consequent : ook dammen en bridge staan niet op lijst. Het is dus bewezen : in Vlaanderen is je verstand gebruiken niet gezond!

 16. In de Mechelse Schaakkring hebben wij ook al enkele jaren ondervinding met de gedeeltelijke terugbetaling van de lidgelden door de ziekenfondsen.
  Er bestaan twee verschillende lijsten waarop de ziekenfondsen zich baseren om te bepalen of schaken een sport is. Zoals reeds geschreven door Jan V. baseert de CM zich op de lijst van Sport Vlaanderen ( het vroegere BLOSO ) en daar staat schaken niet bij. De andere ziekenfondsen baseren zich echter op de lijst van door het BOIC erkende sporttakken en daar staan zowel de VSF als de KBSB bij. Blijkbaar kan er bij de CM wel onderhandeld worden, want enkele leden die bij de CM aangesloten zijn hebben uiteindelijk toch een tussenkomst gekregen omdat zij argumenteerden dat dit bij de concurrentie wel kon dankzij de lijst van het BOIC. Bij de CM heeft de plaatselijke kantoorhouder blijkbaar een autonome bevoegdheid om te mogen afwijken van de algemene regel van de CM. De concurrentie werkt in het voordeel van de consument.
  Je moet beseffen dat deze tussenkomst van de ziekenfondsen maar voor het lidgeld van één sportvereniging geldt. Als je al een tussenkomst ontvangen hebt voor een andere sport, kan je geen tweede tussenkomst krijgen voor het schaken.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *