WK (5)

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 1, 2021 204 views

Nee, de 5de partij begon niet met 1. c4. Dat was enkel de eerste zet zoals uitgevoerd door de gast van de dag (en let nu op), Sjeik Nahyan bin Moebarak Al Nahyan, Minister van Verdraagzaamheid en Co-existentie van de Verenigde Arabische Emiraten, en ook Commissaris-generaal van Expo 2020 Dubai, de wereldtentoonstelling die vanwege de pandemie een jaar later plaatsheeft en samenvalt met de WK-tweekamp (of omgekeerd). Mogelijk speelt die zelf graag 1. c4, maar Nepomniachtchi schoof even later, monkellachend, de pion terug, liet de scheidsrechter de klok indrukken en speelde 1. e4. _LEESMEER_

Ten derde male, net zoals in de 1ste en de 3de partij, en met Carlsens 1. e4 van gisteren erbij, was het al de 4de keer. Alles wees er dus op dat we weer Gesloten Spaans zouden krijgen, en wellicht ook weer iets uit het Anti-Marshall-domein. In tegenstelling tot de vorige keer koos Carlsen nu voor 8. … Tb8, een minder gebruikelijk antwoord (8. … Lb7, 3de partij, en 8. … b4, wat we nog niet gehad hebben, komen het meest voor), maar zoals overbekend draait de champ daar zijn hand niet voor om.

Deze keer had Nepomniachtchi een langdurig, zij het volstrekt vederlicht voordeel, maar Carlsen gaf geen krimp. Caruana en co. wezen er wel op dat wit in dit soort stelling offensief mocht wezen, maar stelden ook vast dat het risico bestond dat een aanval uitliep op een tegenoffensief, waarbij wit plots in de knoei zou zitten. Zover kwam het niet. De (voorzichtige) aanvaller bereikte niets substantieels, de (stugge) verdediger liet zich nooit verontrusten. Kortom, 5de remise (43 zetten), en ook weer relatief vroeg afgelopen. Laat het geen patroon worden …

In commentaren werd Carlsens verdediging vandaag als passief omschreven. Dat gaf de wereldkampioen achteraf ook toe: “Afgezien van Ta2+”, waarmee de zetherhaling werd ingezet, “heb ik geen enkele actieve zet gedaan.” Hij had het ook, kennelijk van vrij vroeg in de partij, over “een vesting” en “niets doen”. Nepomniachtchi hield het op: “Misschien had ik vandaag wat harder kunnen/moeten werken.” Er wordt dus niet zwaar op winst gemikt, maar veeleer op veiligheid voor alles. Na de rustdag morgen nog twee partijen en dan zijn we halfweg. Het wordt zo stilaan tijd dat iemand een echte kans uit z’n hoge hoed tovert.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *