WK Singapore 4-6

Avatar foto

DoorLucas De Clerck

dec 2, 2024 248 views

Het Wereldkampioenschap schaken is stilaan bijna halfweg met al zes rondes gespeeld. Herinner u dat de eerste drie rondes al veel spektakel opleverden met elks één overwinning en een gelijke tussenstand van 1,5-1,5. Heeft Ding zijn ‘slechte vorm’ definitief achter zich gelaten? Spelen de zenuwen Gukesh nog parten of loopt hij over van zelfvertrouwen na zijn overwinning? U komt het hier al deels te weten…

Voor ik in de partijen duik wil ik toch even opmerken hoeveel nieuwe ‘online content’ (youtube video’s, streams…) er over dit WK wordt gemaakt, voornamelijk door de topspelers zelf. Hikaru Nakamura streamt alle partijen live met commentaar op https://kick.com/gmhikaru, ook Anish Giri bekijkt meestal de partij live met commentaar op zijn youtube kanaal https://www.youtube.com/@AnishGiriOfficial. En dan heb ik nog niet gesproken over de vele zogenaamde ‘recaps’ die gemaakt worden. Een aanrader is de recap van het nieuwe platform ’take take take’ van Magnus Carlsen waarin ook hij de dag van de partij samen met Levy Rozman zijn bedenkingen en analyses geeft. (Recap game 6 https://www.youtube.com/watch?v=S6G4XRMOAeU). Ook Fabiano Caruana geeft zijn visie op de partijen op zijn youtube kanaal ‘C-squared’. Toch een zeer recent fenomeen dat bijna heel de top 10 met eigen video’s afkomt. Ow ja, ik was het bijna vergeten, zelfs Vladimir Kramnik wil hip blijven bij de jeugd en maakt zijn eigen ultra moderne recaps in zijn beste Engels op zijn youtube kanaal. Om de twee minuten laat hij vallen dat het niveau wel enorm zwak is en dat zowel Ding als Gukesh eigenlijk niet echt kunnen schaken; ieder zijn stijl zeker?

4de partij: Ding-Gukesh

Kan Ding voor de eerste keer iets bereiken met de witte stukken? is de cruciale vraag voor alle Ding-fans. Want als dat niet lukt gedurende heel de match is hij tegen Gukesh, die tot nu toe uitstekend voorbereid was met de witte stukken, een vogel voor de kat. Ding’s opening was alle sinds een verrassing: 1. Pf3 d5 2. e3 Pf6 3 b3… voor zeven zetten lang stond zelfs geen enkele witte pion op de 4e lijn, ik weet niet of dit ooit al gebeurd is op een wk? Gukesh ontwikkelde verder gewoon normaal en leek niet echt onder de indruk. Het enige moment waar de computer een minuscuul voordeel voor wit ziet is met 16. La6 in de volgende stelling:

Maar Ding speelde 16. Pf3 wat eigenlijk een remise offer was, Gukesh wist op efficiënte wijze alle stukken te ruilen tot een toreneindspel met beiden 3 pionnen… remise.

5de partij: Gukesh-Ding

Gukesh wisselt tot nu toe af in zijn eerste zet, vandaag is terug 1. e4 aan de beurt. Ding blijft, misschien onverwacht voor Gukesh, bij zijn keuze van in de eerste partij en speelt wederom het Frans: 1. …e6. Merkwaardig genoeg kiest Gukesh voor de ruilvariant 2. d4 d5 3. exd5 exd5. Na een voor beide bekende variatie te spelen bekomen ze een middenspel waarbij dames en één torenpaar geruild zijn en de zwarte koning veilig in het centrum vertoeft op e8. Gelijk materiaal en een computer evaluatie van 0.00 weerhielden Gukesh er echter niet van om agressief te spelen en onevenwicht in de positie te brengen met zetten als 17 g4, een positioneel riskante zet dat een zwart paard op h5 wegjaagt.

Maar weer zoals in de eerste partij neemt Gukesh een rare beslissing: hij neemt een loper met het foute stuk terug… 23. dxe5?! blijkt een onnauwkeurigheid:

Het vervolg: 23. …Pd3 24. Lxd3 cxd3 25. f3 Pc4 26 Pxc4 dxc4 en zwart staat overduidelijk beter met een sterke verdedigde vrijpion op d3. – ‘Dit is Ding zijn kans, nu moet hij zoveel mogelijk druk zetten op Gukesh’- is ongeveer wat alle commentatoren op dit moment zeiden. Zowat iedereen geloofde in Dings winstkansen, behalve Ding zelf jammer genoeg… hij wikkelt af naar een ongelijke loper eindspel met een pion minder en het wordt remise. Ian Nepomniachtchi schrijft ironisch op twitter: “You have an extra pawn ,but you sacrifice two to build a fortress. Why not?”

Wil Ding niet graag genoeg winnen? Is hij gewoon tevreden met remise met zwart? Niemand die het weet, dit is nu jammer genoeg de Ding die we het afgelopen jaar te zien kregen.

6de partij: Ding-Gukesh

Van de laatste zes wereldkampioenschappen was de 6e partij al maar liefst 4 keer bepalend. Dit lijkt dus historisch een belangrijke ronde te zijn. Ding opent met de London, een opening met een 100% win-rate in wk’s trouwens (Ding-Nepo game 6). Na een lange theoretische battle zijn ze beiden op quasi dezelfde zet ‘out of book’, en dat laat zich zien aan de kloktijden: elks 1u50 op de klok om tot zet 17 te geraken en op zet 21 beide nog maar 1u10.

Het is weer Ding die de bovenhand heeft, het zou zelfs zo uit een schaakboek kunnen komen: Wie staat beter en waarom?

Antwoord: “Wit staat beter, wit speelt Ted1 en controleert de enige open lijn, de d-lijn. Ook heeft wit voorlopig als enige een vrijpion op c3. In een toreneindspel zullen de witte b en c pionnen sneller zijn dan de zwarte f en g pionnen.”

Ding kiest echter om in deze positie, waar wit effectief beter staat, zetten te herhalen: 23. Dd6 Dg5 24 Dd5 De7 25 Dd6 Dg5 26 Dd5… en nu komt de grap… Gukesh weigert de herhaling van zetten en speelt 26. …Dh4. en staat nu ‘nog slechter’ dan hij al stond. Ding kon dit niet bewijzen… de derde remise op rij.

Enkele grootmeesters zoals Nakamura kwamen met theorieën af dat Ding er misschien bewust op rekent dat Gukesh wil verder spelen en hij Gukesh dus op geniale manier psychologisch de baas is… wie weet. Eén ding blijkt zeker uit de persconferentie na de 6e partij: Gukesh is te optimistisch over zijn posities en verliest soms zijn objectiviteit over de positie. Ding is dan weer het tegenovergestelde en benut de kansen die hij krijgt, en hij krijgt er behoorlijk wat, niet ten volle. Benieuwd wat dat nog gaat geven.

Stand na 6 partijen: 3-3. Het belooft nog een spannend WK te worden!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *