World Cup, ronde 2

Avatar foto

DoorHerman Callens

sep 15, 2019 256 views

Zojuist is in Chanty-Mansiejsk / Khanty-Mansiysk de 2de ronde afgewerkt van de World Cup. Exclusief voor heren, zei ik vorige keer, maar dat klopt niet helemaal. Ook de regerend wereldkampioene, Ju, was namelijk uitgenodigd, maar zij verkoos deel te nemen aan het eerste Women’s Grand Prix-tornooi in Skolkovo (waarover later meer). Ze zou overigens, als ik goed heb gekeken, de enige vrouw geweest zijn in deze ‘open’ World Cup. In de consequenties verdiep ik mij liever niet: kan een vrouw wereldkampioen worden bij de heren, de zgn. ‘open’ klasse, en zo ja, een man wereldkampioene bij de dames, de ‘gesloten’ klasse, maar je mag niet discrimineren, toch? Gauw over naar de World Cup! _LEESMEER_

Exact de helft van het veld overleefde de 1ste ronde en daar heb je geen diploma hogere wiskunde voor nodig om dat te kunnen verklaren. Belangwekkende slachtoffers na de klassieke fase waren o.m. Dubov (van, jawel, Firouzja), Fedoseev (van Harikrishna) en last but not least Nakamura (van Nisipeanu), de hoogste sneuvel-ELO tot nu toe. Uit de jeugdbende van vier (en vervolgens drie) van vorige keer verdween nu ook Nihal, die de duimen moest leggen voor een nochtans iets lagere ELO, de Azerbeidzjaan Safarli. Hetzelfde lot trouwens dat Esipenko straks in de tragerapidronde zou ondergaan tegen Svidler, niet de eerste de beste. Mijn zeer onwaarschijnlijke stelling (stel dat één van die vier de finale en dus een kandidatenticket haalt) duikelt met rasse schreden (beeldspraak! beeldspraak!) de dieperik in: alleen Firouzja is er nog bij.

Op twee na waren alle confrontaties in de eerste tiebreakronde beslissend. Enkel GiriNajer en YuffaMcShane hadden er nog niet genoeg van.  Alleen in het eerste geval kon men hengelen naar een scheut sensatie, m.n. als Giri zou worden gewipt, want met alle respect voor het andere paar, maar die verwachtte je sowieso niet heel hoog. Het was trouwens Yuffa die in de snelle rapid meteen scoorde. Om niets, zo bleek vervolgens, want McShane trok prompt de bordjes gelijk. GiriNajer speelden intussen twee keer remise, en zo ging iedereen door naar het blitzen.

En dat hebben ze geweten! Opnieuw ging Yuffa aan de leiding, en ook Giri deelde (eindelijk) de eerste klap uit. In de 2de partij, alles of niets, kon McShane de zaak niet meer rechtzetten – Yuffa geplaatst – maar Najer slaagde er wel in om zijn hachje te redden en Giri tot verlengingen te dwingen: Armageddon! Een zenuwenoorlogje, waarin Najer met wit moest en Giri met zwart niet hoefde, zelfs met een minuut minder. Na 20 zetten was het Giri die een minuut voorsprong had en uiteindelijk werden de druk om te winnen en de acute tijdnood Najer te veel: een dijk van een misser bezegelde zijn lot, Giri met de hakken over de sloot.

32 gelukkigen hebben zich geplaatst voor de 3de ronde. Het zijn grotendeels de verwachte namen, m.b. 28 stuks van de 32 hoogst geplaatsten, en enkele obligate uitzonderingen om de regel te bevestigen, d.i. Alekseenko (49ste), Nisipeanu (51ste), Safarli (103de) en Xu (105de). Van het jeugdig kwartet blijft alleen Firouzja in de running, en ik zou zeggen, let op mijn woorden, want die jongen gaat … ware het niet dat hij in de 3de ronde tegen Ding moet. Dan durf ik ook wel te twijfelen. Hoe dan ook, we zullen heel snel nog van hem horen…

Een reactie op “World Cup, ronde 2”
  1. Addendum. Bij de “belangwekkende slachtoffers” verdient ook Inarkiev een vermelding: zijn licht ging uit tegen Xu, die daarmee z’n tweede grote jongen uitschakelde.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *