Het regent resultaten en ook ander nieuws, wat we ergens tussendoor proberen te brengen. Nu zijn in Montesilvano, Italië, één van de belangrijkste toeristische centra in de Abruzzen, provincie Pescara, aan de Adriatische zee, de World Youth Chess Championships (-18, -16, -14) afgewerkt.
Het heeft weinig zin om een heleboel onbekende namen, in zes categorieën nog wel, te gaan opsommen – dat houden we dus beperkt – maar in de Open sectie, -18, speelde ook GM Volodar Murzin (FIDE, dus van Russische origine) mee, en die kennen we al wel. Hij moest het goud wel laten aan zijn landgenoot IM Aleksey Grebnev, maar zilver is natuurlijk ook mooi. In de corresponderende meisjesgroep was het goud voor de Azerbeidzjaanse WFM Ayan Allahverdiyeva. De Poolse IM Jakub Seeman veroverde de 1ste stek in de Open, -16, bij de meisjes zegevierde de Chinese Chuqiao Wang, na een triomftocht van 9+ en 2=. In de Open -14 was het weer een Pool die de hoofdprijs won, FM Pawel Sowinski, en in de meisjesgroep ging de Oezbeekse WFM Afruza Khamdamova met het goud naar huis, ook alweer na een impressionante 10/11. Het zal u opgevallen zijn dat al deze jongelui al een titel hebben, en niet bepaald de laagst mogelijke …
Natuurlijk sommen we wel graag alle Belgen op, ook al zijn het (voor ons) nog nieuwe namen, althans meestal (sommige zijn hier al wel de revue gepasseerd). We hadden één vertegenwoordiger in de hoogste/oudste reeks (Open, -18): Adriaan Dreelinck (VPTD, aka Van Pion tot Dame Geraardsbergen), 2264 ELO, die 5,5/11 scoorde, op papier niet zo best, want het kost hem 77,2 ELO. Terloops gezegd doen alle Belgen het niet geweldig, lees: geven ze (soms aardig wat) ELO prijs, dus ik zou durven te vermoeden dat ze in dit soort dingen nu eenmaal leergeld moeten betalen, en bovendien zijn de ELO’s op die leeftijden soms erg volatiel en krijg je soms vaker te maken met ondergewaardeerde tegenstanders. Verlies van ELO kan dus best relatief zijn. Bovendien speelt de K-factor (ze hebben allemaal 40) mee. Overigens gaat het om FIDE-ELO en wordt de nationale rating niet per se beïnvloed.
Broe(de)r Jacob (nee, niet van het liedje), 2181, speelde in de -16 en sprokkelde daar precies evenveel, 5,5/11, wat hem echter slechts 11,6 ELO kostte. In dezelfde leeftijdsgroep maar dan bij de meisjes hadden we Anastasia Ahn (1795, Rochade Eupen-Kelmis) en Hailey Vermeulen (1329, KGSRL aka Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez). Ook Anastasia scoorde 5,5/11, maar verloor daarmee liefst 150,8 ELO. Niet leuk, maar ze was nog maar net een fikse sprong gestegen (augustus: 1592, september: 1783, november: 1795), zodat een terugval geen drama is en ook weer zal kunnen worden goedgemaakt. Dat je al eens jojo doet, hoort erbij. Hailey sprokkelde ‘maar’ 2,5/11 en zie, zij moet ‘maar’ 42 ELO prijsgeven. Waar, en tegen wie je speelt, en hoe onder-/overgewaardeerd je tegenstanders zijn, speelt ook een rol in al dat winst/verliescijferwerk.
Tot slot, de jongste leeftijdsgroep. In het Open traden Kaito Meysman (1832) en Maximilian Ahn (1813) aan (-an, -ahn, aan, het is er niet eens voor gedaan), de eerste van KBSK Brugge, de tweede bij dezelfde club als zus Anastasia (vader Martin speelt er ook). En ook Maximilian finishte met 5,5/11, wat voor hem neerkwam op het inleveren van 70 ELO. Kaito behaalde een halfje minder, 5/11, voor de prijs van 73,20 ELO. Bij de meisjes was Cecilia Pereira Garza (1479, Leuven Centraal) onze enige deelneemster. Ze behaalde 5/11, goed voor het kleinste ELO-verlies (-8,8) van alle Belgen. Vorig jaar, in de editie van Batumi, Georgië, schreef ze in haar eigen verslag (https://leuvencentraal.be/tornooien/fide-world-cadets-chess-championship-2022/) dat de confrontatie met zoveel sterke tegenstanders haar des te meer zou motiveren, en met een kwinkslag: “Volgend jaar win ik!” Dát is er nog niet van gekomen, maar misschien volgend jaar wel … Wij zullen alvast duimen!