Zviad Izoria (Zviad wie?)

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 22, 2018 204 views

Enkele ronden verder, zowel in Shamkir (Gashimov Memorial) als in St. Louis (VS-kampioenschap) en dus is er wel wat te melden. In het eerste, waar Carlsen meespeelt, zijn we drie ronden ver en is er nog geen enkele overwinning gevallen. Ook geen nederlaag trouwens, maar dat gaat nog al eens samen. Ze staan dus met z’n tienen op een gedeelde eerste én laatste plaats. Het lijkt een saaie bedoening, maar de resultaten zeggen gelukkig niet alles, al zeggen ze in dit geval nogal veel. Eén echt boeiende partij per ronde oogt nu eenmaal niet spectaculair.

Hoeveel te meer pret _LEESMEER_in het VS-kampioenschap, waar er met flinke regelmaat wordt gescoord! Na vier ronden was dat in net niet de helft van de partijen het geval (11/24) en als we het dametornooi meetellen (16/24) wordt dat zelfs 56%. Al hoeft dat nog niet te betekenen dat het ook zoveel boeiender was: ook winst/verliespartijen kunnen saai zijn.  

Hoe dan ook, de meest spraakmakende winnaar (bij de heren dan weer) van de dag was ene Izoria (foto). Nee, geef toe dat u hem ook niet kende, maar zijn naam is nu wel gemaakt. Eerst even voorstellen. Zviad Izoria (34) is van Georgische komaf maar resideert tegenwoordig in California. Tot en met 2008 kwam hij uit voor Georgië, maar intussen speelt hij voor de Verenigde Staten. Hij is niet eens fulltimeschaker, en zijn grootste succes tot nu toe was de HB Global Chess Challenge (Minneapolis, 2005), waar u ook nog nooit van gehoord had (maar wat destijds één van de lucratiefste open tornooien in de VS was en waar ook luitjes meededen als Nakamura, Harikrishna, Kamsky, Moiseenko, Van Wely, Howell, Beliavsky en heel veel anderen). Zijn hoogste rating (juli 2006) was 2660, niet onaardig, en momenteel staat hij op 2599, ook nog niet mis. Voilà, daarmee is deze onbekende iets bekender en kunnen we bekendmaken wie zijn overbekende slachtoffer werd.

In ronde drie had Caruana zich net mee op de eerste plaats genesteld, een ronde verder lag hij er weer af, na verrassend in het zand te hebben gebeten tegen genoemde Izoria. Dat had kennelijk niet gehoeven, maar ook Caruana wil wel eens meer dan hij stellinggewijs mag verhopen. Hij had eigenlijk geen voordeel kunnen bereiken en offerde in het verre eindspel een pion met het oog op het onderste uit de kan. Overpressing heet dat, en dus kreeg hij het deksel (van de kan) op de neus. De sportieve Izoria zei naderhand: “Hij bleef maar proberen en op een of andere manier had ik dan geluk. Het voelt niet echt lekker om zo te winnen.” Ach, niet getreurd voor de uitdager. Hij is wel een achttal ratingpunten kwijt, maar staat nog steeds (alleen) op een halfje van het huidige leidend trio So, Shankland, Akobian. De tornooiwinst (drie op een rij) is dus nog niet verzwonden.

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *