Wat is er nu weer gaande?

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 20, 2018 177 views

Een beetje tornooinieuws is nooit weg. Wie met het gevoel zat, na het kandidatentornooi en de Grenke Classic (twee opeenvolgende zeges voor Caruana, overigens), dat we het nu wel even gehad hadden qua belangwekkende tornooien, mag ik counteren: de belangwekkende evenementen zijn alweer terug van nooit weggeweest. _LEESMEER_

Nu ja, er zijn tornooien zat, maar men kan ze niet allemaal verslaan, zonder een stapel bladzijden af te leveren waar niemand nog aan wil beginnen lezen. Kortom, zoals Goethe al wist: 'In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" (niet per se een schaakmeester), en dus beperken we ons tot twee (echt wel) ‘belangwekkende tornooien’, zijnde de Memorial Gashimov aka Shamkir Chess en het VS-kampioenschap.

De Memorial Gashimov oftewel Shamkir Chess 2018 is een tornooi ter herdenking van Vugar Gashimov, een beloftevolle Azerbeidzjaanse schaker die in 2014, op 27-jarige leeftijd, aan een hersentumor overleed. Er zijn 10 deelnemers, die elkaar bekampen in een enkelvoudig round-robintornooi, van 19 tot 28 april. Het zijn allemaal +2700-spelers, gaande van een niet heel en al onbekende Noor, ene Carlsen (2743), tot thuisspeler Mamedov (2704). Daartussenin drie kandidaat-uitdagers die het onlangs hebben moeten afleggen tegen Caruana, te weten Mamedyarov (2814), Karjakin (2778) en Ding (2778), eentje die er ei zo na bij was, namelijk  Radjabov (2748), en enkelen die er vroeger al eens bij waren, meer bepaald Giri (2777) en Topalov (2749), die in maanden niet (officieel) gespeeld heeft. Het restduo mag er overigens ook zijn: Navara (2745) en Wojtaszek (2744). Gemiddeld 2768 ELO, dus een haartje  “sterker bezet” dan de Grenke Classic onlangs (gemiddeld 2762 ELO).  

Nog een interessant detail: het is de 5de editie, en de enige twee winnaars tot nu toe doen allebei mee: Carlsen won de eerste twee jaren, Mamedyarov de laatste twee. Trekt één van beiden het laken ten derde male naar zich toe, of krijgen we een gloednieuwe winnaar? In de eerste ronde kwamen de twee pretendenten alvast elkaar tegen, maar de partij eindigde onbeslist, net zoals alle andere partijen trouwens. Afwachten wat het vervolg brengt.

Ook het kampioenschap van de VS is aan de gang, en dat is ook weer boeiend omdat dit het 3de belangrijke tornooi op rij is voor uitdager Caruana. Na zijn zege in het kandidatentornooi en meteen daarna in de Grenke Classic (nota bene vóór Carlsen) is zijn mediatieke ster weer aan het rijzen en schaakgewijs gesproken heeft hij zich alvast geprofileerd als een ongetwijfeld waardige opponent voor de wereldkampioen. Doet hij het nu weer, of mag een ander met de veren gaan lopen?

Het tornooi wordt gespeeld met 12 gegadigden, en de bekendste en gedoodverfde kanshebbers zijn Caruana (2804), Nakamura (2787) en So (2786). Verder zijn er zes spelers van +2600 en drie van +2500. In de eerste schermutselingen zijn het So en Akobian die aan de leiding zijn gegaan. Na twee ronden zijn ze als enigen ongeslagen. Caruana volgt (met Robson) op een half punt, Nakamura (met Shankland en Xiong) op een vol punt. De rest zit, kort samengevat, onder 50%. Benieuwd of de groten (en desgevallend wie) het waarmaken …

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *