Laat ons eens kijken hoe het er voor de winterstop uitziet in de hoogste reeks van de interclubcompetitie. Ten tijde van mijn laatste bericht stonden de Brugse en Wetteren op kop, net voor Wachtebeke. Namen en Jean Jaurès stonden op de degradatieplaatsen, net achter Leuven Centraal.

Ronde 4

Namen5-3Gentse
Jean Jaurès2-6Brugse
Rochade Eupen4-4Luikse
Leuven Centraal5½-2½TSM
Oostendse2-6Ans-Loncin
Wachtebeke2½-5½Wetteren

Deze ronde stonden er twee heel belangrijke matchen op het programma: aan de ene kant (van het klassement) tussen Leuven Centraal en TSM en aan de andere kant tussen Wachtebeke en Wetteren.

Leuven deed een heel goede zaak door, ondanks een lagere gemiddelde rating, duidelijk te winnen van TSM. De Mechelaars konden geen enkele partij winnen, terwijl Dauw, Tonoli en Verheyden scoorden voor Leuven. Een slechte zaak voor de TSM, te meer daar degradatiekandidaat Namen, met de legendarische Mikhail Gurevich in het team, won van de Gentse.

Ook een duidelijk resultaat in de topper Wachtebeke — Wetteren. Ondanks het feit dat de thuisploeg sterk opkwam kregen ze een ferme lap rond hun oren. Hun beide grootmeesters, Aroshidze en Dgebuadze, beten in het zand, net als IM Larkin en WIM Mütsch. Alleen de jonge Spaanse IM Alonso García haalde het volle punt binnen voor Wachtebeke.

Een interessant eindspel kwam op het (laatste) bord in de match tussen Eupen en Luik:

Wit staat een toren in het krijt, maar heeft daar niet minder dan drie pionnen voor. Er is maar één zet die de stelling houdt: 54. Kg4. Wit moet de zwarte koning weg houden van zijn pionnen en kan zich geen enkel tempo veroorloven. Speelt hij bijvoorbeeld 54. Kg3, dan volgt 54. … Kd4 55. Kf4 Kd5 56. Kf5 Kd6 57. Kf6 Tf1! Maar na 54. Kg4 Kd4 55. Kf5 Kd5 kan hij g6! spelen. Nu komt op Tf1 gewoon g7, want na Txf3 heeft wit Kg4. Als zijn koning al op f6 staat, werkt dat niet. Wit mag dus geen tempo verliezen, omdat dan zijn koning te ver loopt!

Ronde 5

Wetteren6½-1½Namen
Ans-Loncin3-5Wachtebeke
TSM3-5Oostendse
Luikse3½-4½Leuven Centraal
Brugse4-4Rochade Eupen
Gentse7-1Jean Jaurès
Ook deze ronde vielen een paar belangrijke resultaten te noteren. Leuven Centraal wist zich met een nipte overwinning in Luik uit de gevarenzone weg te hijsen. TSM leed een nieuwe nederlaag. Zo stilaan moeten de Maneblussers zich zorgen beginnen te maken. Die andere degradatiekandidaat, Namen, verloor ook, maar de match tegen Wetteren is niet die waar ze punten in moesten halen. Jean Jaurès werd verpulverd in de Gentse derby.

Aan de top reed de Wetterse sneltrein door, onder andere dankzij overwinning van Eline Roebers en Stefaan Beukema; die mogen in januari de degens kruisen in de Challengers-groep van het Tata Steel toernooi. De Brugse trein, daarentegen, ontspoorde misschien niet echt, maar liep toch serieuze vertraging op. Thuis tegen de Hongaren van Eupen werd het slechts een gelijkspel. Op zich geen slecht resultaat, maar natuurlijk wel als er een kampioenstitel verdedigd moet worden.

Één van de Brugse punten kwam van Maenhout, die zwart had in volgende stelling:

zijn tegenstander zag waarschijnlijk een angstaanjagende vork opdoemen op f2 en pareerde die dreiging met Te1. Dat was geen goed idee. Waarom niet?

In de stand staat Wetteren nu één matchpunt voor de Brugse. Wachtebeke staat daar weer twee matchpunten achter en lijkt zo goed als uitgeschakeld voor de titel. Jean Jaurès blijft puntenloos laatste. TSM en Namen hebben allebei 2 matchpunten en zijn dé kandidaten voor de tweede degradatieplaats. In het bijzonder voor TSM ziet het er droevig uit, want zij moeten nog tegen de top-3 spelen. Is er volgend jaar geen enkele ploeg uit de provincie Antwerpen in eerste afdeling?

Een reactie op “1ste afdeling interclub”
  1. Boeiend eindspel! De tweede stelling lijkt me voor de hand liggend, ook na Te1 verliest wit in twee zetten een kwaliteit.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *