403!

Avatar foto

DoorJan T'Sas

apr 1, 2024 526 views

403 ELO-punten meer dan drie maanden geleden. Dat record mag Jan op zijn naam schrijven en dat is geen aprilgrap. Zoals eerder aangekondigd, zijn alle ratings onder de 2000 gevoelig op 1 april opgewaardeerd om in meer realistische verhouding te zijn met de rating van de 2000-plussers. Het gevolg is dat tal van leden van onze club, nu ja van alle Belgische clubs, er honderden ELO-punten hebben bijgekregen. Een dergelijke aanpassing vond eerder nog al eens plaats, maar nu is ze wel bijzonder drastisch. Er is dan ook geen beginnen aan om op te sommen wie de stijgers zijn, dus houden we het bij een dikke proficiat aan allen! Houd dit wel in gedachten: wie nog niet lang een rating heeft, heeft automatisch een hoge winst/verlies-coëfficiënt. Dat betekent dat er bij de minste reeks van verliespartijen weer tientallen punten kunnen afgaan. Of bijkomen natuurlijk, als het een winstreeks is. Je kunt je persoonlijke ELO-fiche hier raadplegen.

12 reactie op “403!”
 1. Handige tip: op je “fiche individuelle” van de kbsb staat wat je elo is geworden ná de berekeningen voor afgelopen kwartaal, vóór de correctie. Zo kom je er met enkele muisklikken:

  SKOG website > Leden > Elolijst, klik hier op je naam, je komt dan terecht op de site van de schaakliga Antwerpen.
  Klik daar op “KBSB – elofiche” en dan op Fiche Individuelle, midden in het scherm. Je komt dan op een website die nog uit het neolithicum lijkt te stammen, maar rechtsboven zie je het resultaat. Ikzelf ben helaas 92 punten gezakt alvorens ik er 244 ben gestegen.. Sh*t happens. 😊

  PS: Zoeken op stamnummer / naam kan natuurlijk ook, op deze website:

  https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionFICHES/FRBE_Fiche.php

 2. En er mag wel een speciale shout-out naar Kiran, lijkt mij! Een initiële elo-waardering van 1819 is natuurlijk ontzettend hoog, maar je mag daar niet denken dat het alleen door de correctie komt. Zijn elo voor correctie zou namelijk 1699 zijn geweest, een knappe prestatie. Nu nog volhouden @Kiran, vooral tijdens interclub 😉

 3. Maar voor Kiran , zoals voor vele andere ‘nieuwkomers’ , zal het volgend jaar gans anders spelen worden ; in hogere reeksen (zowel in CK als IC als ZT) , en dus veel sterkere tegenstanders. En , waarschijnlijk dan toch , nogal wat partijen verliezen. Wij (ouderen) zullen met alle plezier jullie nog eens partij geven , wetende dat we nu nog de kans zullen hebben om te winnen. Maar voor jullie moet verliezen = bijleren ! En vooral : NIET OPGEVEN !!!!!! En als ik binnen 3 jaar nog in de eerste helft sta van de elo rangschikking zal ik én fier én toch ontgoocheld zijn in de club…….

 4. Het voelt toch allemaal nogal raar aan om iedereen zo veel punten naar boven te zien gaan. Ook de torenhoge eerste ratings voelt raar aan.

  Absoluut interessante eerste ratings voor Kiran en Alexander. Ook al verwacht ik dat dit enigszins wat terug zal zakken, dan zie ik ze binnen x aantal tijd toch nog verder omhoog gaan en boven de 2000 geraken (zo lang de goesting in het schaken blijft, dat is echt essentieel!)

  Dit gaat een gepuzzel worden voor het CK volgend jaar! 🙂

 5. De vraag wordt ook wat een rating van 2000 nog zal betekenen. Blijft het een tot de verbeelding sprekende (psychologische) grens of wordt het een makkie? Verder zullen we tijdens de IC inderdaad tegenstanders met meer ELO tegenkrijgen, maar dat zijn dan spelers die net als het gros van onze club nu veel punten zijn opgewaardeerd. In feite maakt het dus weinig verschil. Of toch?

 6. Als ik het goed interpreteer, dan blijft de 2000-grens even magisch. Het is niet omdat iedereen nu dichter bij de 2000 is, dat de weg ernaar toe gemakkelijker is.
  Veelbelovende ELO-start van de jonge gasten idd. Hopelijk motiveert het hen om door te zetten (en demotiveert een eventuele ELO-terugval niet meteen). Kiran verloor nog geen enkele ELO-partij. Alexander heeft een iets lagere rating, maar speelde wel al meer partijen en tegen hoger gerate spelers.
  Doe zo verder, mannen!

 7. Ik ben absoluut geen wiskundige (er zijn er hier die dat wel zijn natuurlijk!) maar doordat de bodem-ELO verschoven is betekent dit voor ‘mijn’ categorie (1900-2100) ook dat we op langere termijn meer punten zullen krijgen voor winsten tegen mindere goden (maar die wel ineens een hogere rating hebben).
  Wat dat betreft zal die ‘magische grens’ inderdaad sneller bereikt worden, maar dat betekent ook dat de oude gevestigde waarden hun eigen grens wat hoger kunnen leggen en bijvoorbeeld voor het eerst naar de 2100-2200 gaan!

 8. Ach, hoewel ik blij ben met mijn stijging (+342) weet ik dat ik 78 punten op eigen kracht verdiend heb en de rest gekregen heb.
  Ik denk niet te statisch in absolute waarde van ELO, maar eerder in evolutie en of ik die kan koppelen aan mijn ontwikkeling.
  Spelen tegen iemand wiens ELO-curve in dalende lijn is, is anders dan tegen iemand die aan het stijgen is en dat nog los van de absolute waarde.
  Eigenlijk moet je gewoon zonder schrik gaan zitten. Dan speel je volgens mij het beste…

 9. Wouter en Jan, jullie stellen dus dat er op termijn een pak meer schakers met 2000+ ELO gaan zijn? Ik (verre van een wiskundige) betwijfel dat toch. Eigenlijk is dat redelijk meetbaar he. Bij de KBSB aangesloten spelers met ELO 2000 of meer:
  1/4/2020: 391
  1/4/2021: 340
  1/4/2022: 393
  1/4/2023: 411
  1/4/2024: 400
  Dit schommelt dus wat rond de 400 normaal. Ik denk dat dit aantal sowieso op termijn wel zou toenemen. Schaken is immers in populariteit gestegen. Spelers met potentie die uit de jeugd komen gaan minder snel stoppen. En het is voor uitgeschreven 2000+ spelers aantrekkelijker om zich terug in te schrijven.
  Maar als er 1/4/2025 plots 440 spelers 2000+ zijn dan geloof ik jullie theorie.

 10. Hey Mark,
  De vergelijking maken met vorige jaren lijkt me in dit geval niet zo heel relevant.
  Het is vooral dat de ELO floor in bijvoorbeeld het geval van de FIDE is opgetrokken van 1000 tot 1400 betekent dat in principe iedereen een hogere rating heeft, en uiteindelijk ook meer kan gaan winnen net door die veranderingen in rating.
  Daarnaast lijkt het schaker ook populairder dan ooit en een grote nieuwe invloed van spelers zorgt ook dat in alle klasses daarboven de ratings omhoog gaan. Zo zie je ook op chess.com nieuwe all-time records gebroken worden qua rating (3200+ Blitz, 3300+ Bullet) en ik verwacht het zelfde ook wel in Belgie.

  Fun fact: vroeger waren er bij de KBSB nog meer 2000+ spelers. Toen ik zelf nog 2000+ had (januari 2011, voelt aan als een eeuwigheid geleden) tel ik er 474.

 11. Fide zei hierover wel dat er een serieuze toename van spelers is geweest en dat er in verhouding niet het verwachtte aantal spelers doorstroomde naar meesterniveau,zelfde verhaal bij 2000+ers. Het is dus sowieso de bedoeling dat er in die categorieën meer mensen doorstromen omdat het niet logisch is dat de top even smal blijft,terwijl de totale “populatie”(statistiek) veel breder is geworden. Bij de nieuwe spelers gaan altijd mensen met het nodige talent zitten die in het oude systeem moeilijker beloond werden omwille van eerder genoemde factoren.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *