De 10de en laatste ronde in Tradewise Gibraltar bracht nog aardig wat verrassingen, of moeten we het ‘opmerkelijke dingen’ noemen? Tuurlijk, het stond sinds gisteren in de sterren geschreven dat het bovenaan een drummen van jewelste kon worden, maar dat geen van de grote pippo’s erin slaagt om één klein vol puntje te behalen? En dat hebben we nog niet over de dames gehad. _LEESMEER_
Laten we beginnen met Dubov, laagste ELO (2694) van het leidende vijftal. Deze jonge Rus van 21, onlangs nog nadrukkelijk aanwezig in de Russische Superfinale in Sint-Petersburg, waar hij startte met 3/3, de latere winnaar Svidler een nulletje aansmeerde en met de bronzen plak naar huis ging, mocht het opnemen tegen de Vietnamees Le (ELO 2737), één van de dichtste achtervolgers. Dubov verloor en viel meteen weg uit de prijzen, omdat Le haasje over deed met hem (en alle andere verliezende medeleiders, if any). Exit Dubov, enter Le.
De andere vier mochten het onderling uitvechten: Aronian–Nakamura en Vachier-Lagrave–Rapport, of, volgens startummmer, 1-3 en 2-12. Aronian had een kansje tegen Nakamura, maar profiteerde niet. Vachier-Lagrave en Rapport konden elkaar niet uit evenwicht brengen. Twee keer remise, dus. Omdat Dubov verloor, kon niemand hen nog voorbij, maar ze kregen nog wel gezelschap. Naast Le voegden ook Vitiugov (winst tegen Antipov) en Adams (winst tegen Grandelius) zich bij de kopgroep. Niet dat het veel veranderde: zoals u van gisteren hebt begrepen, mochten er maximaal vier spelers naar de play-offs en daarbij was hun TPR de bepalende factor. Exit Le, Vitiugov en Adams.
De play-offs kenden dus twee halve finales en één finale. In de ene halve finale won Aronian zijn beide partijen van Rapport. Exit de Hongaar. In de andere, tussen Nakamura en Vachier-Lagrave, werd het eerst twee keer remise. Vervolgens won Vachier-Lagrave de 3de partij en hield hij remise in de 4de. Exit oud-winnaar Nakamura, en geen 4de opeenvolgende eindwinst voor hem. De finale, Aronian–Vachier-Lagrave, een heruitgave van hun halve finale van de World Cup als het ware, zou vier partijtjes duren. Het werd drie keer remise en dan sloeg Aronian toe. Eindwinst Tradewise Gibraltar: voor het eerst in vier jaar niet Nakamura, maar Levon Aronian! De Armeniër zet zijn succesvol 2017 gewoon voort. Dat belooft misschien wel voor het kandidatentornooi binnen een maand of twee. Terloops even meegeven dat Jan Timman in het nieuwste nummer van New in Chess Aronian aanduidde als zijn ‘personal favourite’.
Over naar de dames. Dat de heren vooraan niet konden winnen, tot daar aan toe, maar de dames deden niet veel beter. Wat zeg ik, deden slechter. U herinnert zich mijn lijstje van gisteren, met nog een heleboel kandidates voor de damestitel. En dat Pia Cramling (foto), als ze won, niet meer bij te halen was, wegens best mogelijke TPR. Nu, dat deed ze niet, ze speelde ‘maar’ remise. Op zich niet slecht, want haar opponent, Akobian, had zo’n 200 ELO meer, maar het gaf de concurrentie kans te over om haar te passeren. Quod non. Batsiashvili verloor van Bindrich, Gunina van Bindrich en Ju van Henderson de la Fuente (één van de wizz kids).
Tot zover het groepje met gelijke punten. Wie een halfje achterstond, kon dan nog tot bij Cramling springen, maar zou haar TPR niet kunnen evenaren. Volledigheidshalve bekijken we hun laatste prestatie ook nog. Mariya Muzychuk verloor van Harikrishna, zus Anna speelde remise tegen Salomon ( niet ‘de Wijze’ van het Oude Testament), Sadussakova verloor van Esipenko en Kosteniuk van Venkatesh. Alleen Lagno won, van Grinberg.
Van de acht best geplaatste dames, Cramling niet meegerekend, verloren er dus zes, en was er één die remise speelde en één die won! Het is natuurlijk niet haar probleem of haar schuld dat de concurrentie het laat afweten. En het is fantastisch voor Cramling, 54 jaar, onlangs ook al sterk bezig in Riyad. Ze eindigt als 30ste, met 6,5/9, maar wint de damestrofee. Tweede dame wordt dan toch Lagno, op de 43ste plaats, ook met 6,5/9. Batsiashvili is drie, op plaats 50 en met 6/9.
De wizz kids dan, beetje lukraak, of liever in eindvolgorde. Lance Henderson de la Fuente eindigt op de 19de plaats, met 6,5/9 en een vermoedelijke winst van 30 ELO-punten. Andrey Episenko is 31ste, heeft ook 6,5/9 en wint 10 punten bij. Nihal Sarin finisht als 46ste, eveneens met 6,5/9, en krijgt 1,5 punt bij. Prithu Gupta is 83ste, met 5,5/9, en gaat 50 punten vooruit. Tot slot, beetje tegenvallend, maar ‘t is de jongste en hij komt er ook wel, Praggnanandhaa op de 92ste plaats, ook met 5,5/9, geen 2de GM-norm, maar hij behoudt zijn ELO. Al bij al, indrukwekkend, dat jong(st)e geweld!
Stefan Docx eindigt nog relatief mooi: hij wint zijn 3de partij op rij, scoort nog 6/9 en is 80ste. Z’n ELO-verlies blijft daarmee beperkt tot 9 punten. Andy Baert vergaat het minder goed: hij verliest zijn laatste partij en finisht met 3/9 op de 245ste plaats. Het zal hem 29 ELO-punten kosten.
Daarmee zitten de eerste twee grote tornooien van het jaar erop!
Cramling vat het mooi samen:
‘I have a happiness for chess. I really love to play. I really love when I’m in my bubble – I forget about everything which is happening around and as long as I have this joy for chess I will keep on and I will be hoping that I will make some other good results.’