Meer Tata …
Een tijdje terug, n.a.v. Tata Steel Chess India (waarover straks iets meer), had ik het al over het deelnemersveld voor het komende Tata Steel 2023 in Wijk aan Zee. Dat ging dan wel over de hoofdgroep aka de Masters, en daarnaast is er een 2de groep, de Challengers, waarvan de winnaar doorgaans mag promoveren naar de Masters van de volgende editie. Nu wil het toeval dat mijn oog vandaag valt op de deelnemerslijst van die Challengers, en die ziet er allerminst onaardig uit.
Opvallend, naast die van enkele “krasse knarren” – het bejaardst is Erwin l’Ami, 37 jaar, verder Mustafa Yilman en Baskaran Adhiban, beiden 30, en Salem Saleh, 29 – varieert de leeftijd tussen 26 en 13 (jawel) jaar. De helft van de deelnemers is geboren in 2000 of later en kan dus als zuiver 21ste-eeuws worden bestempeld (als we 2000 niet zien als het laatste jaar van de 20ste eeuw, maar gelet op hoe het er aan toeging toen 1999 overging in 2000 deden we dat toen alvast ook niet).
Laat ik jong beginnen. Uit de VS: Abhimanyu Mishra, 13 jaar, 2549 ELO en jongste grootmeester aller tijden (al was dat vooral een “project” i.p.v. een natuurlijke ontwikkeling). Uit Nederland: Eline Roebers, 16 jaar, 2343 ELO en mogelijk goed op weg naar de top van het damesschaak – haar naam viel hier al eerder en ook een keer aan de dinsdagavondtoog. Uit Oezbekistan: Javokhir Sindarov, 17 jaar, 2654 ELO, die nauwelijks moet onderdoen voor zijn leeftijdgenoot Praggnanandhaa maar veel minder aandacht heeft gekregen. Vervolgens drie 21’ers: Amin Tabatabaei (Iran, 2660), Jergus Pechac (Slovakije, 2628), mij nog onbekend, en last but not least, Vaishali R. (India, 2425), van wie u intussen toch wel zou moeten weten dat ze de oudere zus is van Praggnanandhaa (ik zeg dat altijd maar opnieuw). Voor deze zes alleen al zou men toch eens een kijkje willen gaan nemen.
Verder: Max Warmerdam (22, NED, 2619), die al eerder meedeed, Alexander Donchenko (24, DUI, 2636) en Thomas Beerdsen (ook 24, NED, 2521). Er is ook een Braziliaan bij: Luis Paulo Supi (26, 2612), van wie het bestaan mij tot nu toe verborgen was, en tot slot de vier “oudjes” die ik eerst heb genoemd: l’Ami (NED, 2627), Yilman (TUR, 2617), Adhiban (IND, 2611) en Saleh (VAE, 2677, tevens hoogste ELO. Bepaald niet slecht dit lijstje! Zoals steeds bulkt het weliswaar niet van dames in het grote Tata Steel tornooi, maar Roeber en Vaishali in de Challengers, dat kun je alleen maar toejuichen.
Het werd ook bekendgemaakt dat het tornooi weer een dag Chess on Tour inlast, wat de laatste keren niet kon, maar nu opnieuw wordt ingevoerd: één dag dat men niet in Wijk aan Zee speelt, maar op een andere locatie in Nederland. Het was Giri die de tip en de hele sluier mocht oplichten in een korte video: dit jaar strijkt het hoge gezelschap neer in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam (19 januari). Da’s mooi nieuws: het ging de laatste tijd al te vaak over de vermeende GOAT in het voetbalwezen en dat daarbij de naam van Johan Cruijff in het rijtje kanshebbers ontieglijk weinig (niet, eigenlijk) viel, is werkelijk affreus (en Pélé kwam ook alleen maar aan bod omdat hij op z’n 82ste in het ziekenhuis lag en misschien wel dood lag te gaan). Sommigen would be specialisten zijn kennelijk zo snottig dat ze niks weten van voor 1986, of denken dat het voetbal van toen veel minder voorstelde, quod non. Maar goed, het gaat over schaak, natuurlijk. (En één dag ook een beetje over Cruijff, en dat is mooi!)
Voor ik het vergeet, nog even de afloop in Tata Steel Chess India. In het Open tornooi won Erigaisi het blitzluik, voor Nakamura en Mamedyarov, bij rapid ging de zege naar Nihal voor Erigaisi en Vidit. Bij de dames triomfeerde Vaishali in blitz, voor Mariya Muzychuk en Harika, terwijl Ushenina zegevierde in rapid, voor Dzagnidze en alweer Harika.
Dag Herman. Dat Cruyff in 1974 de beste voetballer ter wereld was is een feit. Het was tevens een feit dat hij in de WK-finale van dat jaar onzichtbaar was na de eerste minuut. Of toch zeker de tweede helft. In 78 stuurde hij zijn kat.
In het rijtje potentiele geiten heeft hij mijns inziens echt geen plaats. Ik dacht dat enkel chauvinistische Nederlanders dat beweerden 🙂
Dag Mark
Zo zie je maar! Ik licht het nog weleens toe, maar hier hou ik het verder maar bij schaken. Dat GOAT-gedoe is trouwens ook een discussie zonder eind, komen we (met z’n allen) toch nooit uit.
PS Dat eerste minuutje kon wel tellen. Kunnen alleen de besten.
🙂