Afgelopen dinsdag – de meesten waren nog diep in gedachten verzonken in de grote speelzaal – werd in de kleine speelzaal onderstaande stelling uitgebreid geanalyseerd. Het gaat om een zogenaamde ‘studie’, gecomponeerd in 2016 door Minski en Pervakov. De vraag is simpel: wit speelt en wint. Het antwoord is prachtig maar alhoewel er weinig zijvarianten zijn niet simpel en loopt tot in het eindspel. Maar hebben jullie al een idee hoe je het zou aanpakken? Wat zou je spelen met wit? De eerste zet lijkt logisch maar wits tweede zet is alvast een pareltje. Wie probeert?
De studie begint als volgt: 1.Tf2+ Kg8 2.Dg6 Tb8. En nu?
De studie gaat dus verder als volgt: 3.Lxc4+ Kh8 4.Lxd3 Dh4. En hoe gaat wit nu verder?
De studie gaat verder als volgt: 5. Df5 Dg3+ 6.Kf1 Dxd3+ 7.Dxd3 Lb5 8.Dxb axb5. En hoe gaat wit nu verder?
1.Rf2+ Kg8(Ke8- Qe6) 2.Qg5 (dame is immuun want na Qxg5 speelt wit Bxc4+ en er volgt mat op f8) enkele potentiële verdedigingen voor zwart:
2. ..Qc8 (dekt c4) 3.Qe7- Rb8 4.Rf7 ziet er fataal uit
2. ..Rb8 ziet er al veel koppiger uit en laat ik graag aan iemand anders over :p
Ik heb de studie gevonden in een oude Informator.
Niet alleen de tweede zet is een knaller, verder in de oplossing volgt nog wat vuurwerk!
Jammer dat ik de oplossing al kende, maar het woord ‘knaller’ is nog een understatement 🙂
@ Reda Gherbi dat was ook ons eerste gedacht maar zo eenvoudig is het echter niet na Dg5 Tb8 ..
Ik gok op 1. Tf2+ Kg8 2. Dg6. De dame kan alvast niet genomen worden (2. … hxg6 3. Lxc4+ Kh7 4. Th2+ Dh4 5. Txh4#) en er dreigt 3. Df7+ Kh8 4. Df8+ Dxf8 5. Txf8#. Ik zie niet meteen wat zwart heeft om die dreiging te keren én tegelijk een aanval via de h-lijn te neutraliseren, maar heb nu niet meteen tijd om het “allemaal” uit te vlooien.
@ Herman (en Jan) sterk gokwerk! Maar er is een verdediging op zet 3 en 4 die ook nog moet gevonden en weerlegd worden, daar zijn we dinsdagavond niet meer aan toegekomen. Een tip: ze noemen die dingen eindspelstudies!
Ik heb het artikel aangevuld met de stelling na 1.Tf2+ Kg8 2.Dg6 Tb8. Hoe gaat wit verder?
@ Michel (e.a.): Dat is inderdaad het probleem. Wat ik tussen de soep en patatten vind, past in het rijtje van mat in een handvol zetten, en kan dus niet de oplossing zijn, al vind ik het ten minste al leuk dat ik 2. Dg6 heb weten te bedenken, wat dan kennelijk correct was. Maar verder moet er telkens een weerlegging zijn die ik dan niet dadelijk zie. Bij voorbeeld:
Voor de hand liggend (en dus verdacht) is nu 3. Lc4+ Kh8. Ik heb er wat op zitten turen, en zag geen weerlegging van 4. Ld3: de dame kan niet genomen worden, toren (of loper) kunnen niets doen (behalve zichzelf opofferen zonder dat het iets oplost) en de enige manier om h7 te dekken is 4. … Dg8, waarna 5. Th2 beslissend is. Alleen: er moet zoals gezegd ergens een weerlegging zijn, want anders hebben we hier geen “wit speelt en wint”-studie of eindspelstudie. Bovendien “knalt” het nauwelijks in deze oplossing. Wits 3de en 4de zet zijn toch niet bepaald verrassend. En uiteindelijk vind ik dan toch iets dat deze oplossing lijkt te weerleggen: 4. … Dh4! 5. gxh4 (niet 5. Th2? Dxh2+ 6. Kxh2 hxg6) hxg6 en waar zit de winst nu?
Verder zoeken dan maar. Mijn volgende gok, toch iets minder vanzelfsprekend, is 3. Lh3. De dame is nog steeds onaantastbaar, maar verder weet ik het nog niet, maar mogelijk moet het iets worden met de d-pion (waarbij de loper kan komen ondersteunen). Wat nu dreigt , is 4. Lf5, met hetzelfde soort aanval op h7 als met 4. Ld3 in de vorige variant. In dit geval kan 4. … Dh4 de meubelen niet komen redden: 4. … Dh4 5. De6+! Kh8 6. dxh4 en wint. Maar misschien heeft zwart wel iets tegen 3. Lh3 dat die mogelijkheid ook weer uitsluit.
Veel correct werk, cruciaal is dat na Dh4! wit nog een verrassing heeft…
Artikel verder aangevuld met stelling tot na 4.Dh4.
5. Df5 (5. hxg4 gxh6 levert niets op). Er dreigt mat (in 2) op f8 en h7. Op het eerste gezicht hopeloos, maar de verrassingen blijven komen, heb ik al begrepen. Ik weet al iets meer, maar ben er nog niet helemaal uit.
Zwart heeft na 5.Df5 natuurlijk wel Dg3+. Of niet?
Klopt. Maar 5. Df5 dekt ook h3 en d3, dus na 5. … Dxg3+ 6. Kf1 heeft de dame ogenschijnlijk niets meer, terwijl de dubbele dreiging (op f8 en h7) er nog altijd is. Alleen blijkt de dame toch nog wel iets te hebben: 6. … Dxd3+!! 7. Dxd3 Lb5!! En dan zie ik niet meteen hoe wit aan het winnen is.
UPDATE: Hoewel: 8. Dxb5 axb5 9. Tf7 Kg8 10. Tc7 Td8 11. d7 Kf7 12. Tc8. Het hoeft niet per se in die volgorde, maar het lijkt erop dat wit net op tijd komt om zijn pion tot promotie te brengen.
Correctie bij die “UPDATE”: na 8. Dxb5 axb5 9. Tf7 heeft zwart nog 9. … h6, waarna de koning weg kan van de achterste rij voor wit Tc8 kan bewerkstelligen. Het is dus nog een tikkeltje anders …
Straf bezig, Herman! Het artikel is geupdatet met de stelling na 8… axb5. Dit toreneindspel met 3 pionnen minder blijkt gewonnen voor wit. Maar hoe?
Ik zat al aan iets anders te denken (8. Ke2) maar dat is het dan kennelijk ook niet. Vooruit dan maar, wat als wit (na 8. Dxb5 axb5) 9. d4 speelt? Als zwart laat slaan op e5, heeft wit twee verbonden vrijpionnen (die veel sterker zijn, schat ik, dan het zwarte ab-paar). Schuift zwart de e-pion door of slaat hij zelf op d4, dan volgt 10. Tc2 en blijkt zwart net te laat te komen: bv. 10. … Td8 d7 11. h6 Tc8 of 10. … h6 11. d7 Kh7 12. Tc8. Dat mag het zo stilaan wel gaan zijn … 🙂
9.d4 is inderdaad dé zet, gevolgd door 10. Tc2. Knap werk, Herman. En bedankt, Michel, voor het delen van dit pareltje!