Skog 4 ging voor de tweede speelronde in de Zilveren Toren naar Burcht. Daar werden we gastvrij ontvangen in het even pittoresk als nostalgisch café de Wachtzaal. We moesten wat sleutelen aan de ploegsamenstelling maar we staken met vertrouwen het water over.
De lokale schaakclub is telt slechts 12 leden, dus je kunt je voorstellen dat zij soms moeten krabben om de borden te bevolken. Zo kwam het dat de thuisploeg op bord 1 noodgedwongen een speler opstelde die nog moest gaan werken met de nacht. Bij gelegenheid was Philip wederom bereid om namens ons te schuiven aan bord 1. Hij deed dat wederom met verve. Philip ging wel wat mee in het snelle, agressieve spel van zijn gehaaste tegenstander. Maar toen die tegenstander een stuk verloor en de bus naar zijn werk dreigde te missen gaf hij op. Philip verloor in zijn carrière als clubschaker nog geen enkele partij. Wie kan dit beest temmen?
Op bord 4 ook een gelegenheidsspeler: de sympathieke spraakwaterval Jan. Op voorhand verontschuldigde hij zich voor een puntverlies, maar dat bleek nergens voor nodig. Al na een uur schreef ook Jan een punt erbij.
Op bord 2 voelde Mark zich comfortabel met een ontwikkelingsvoorsprong en dacht hier op zet 16 heel lang na: zal/kan/mag/moet ik F7 nemen? Wat is hierover jullie oordeel?
Uiteindelijk was het een tactiek in het eindspel die Mark de zege opleverde.
Dan was het wachten op Patrick. Hij kwam in de opening al een stuk voor te staan. Daar gaf hij graag zijn rokeerrechten en wat ontwikkeling voor op. Het bleek genoeg te zijn voor een overwinning, al wilde zijn tegenstander lange tijd niet van opgeven weten. Weer een vol punt voor Patrick, die met 2 op 2 nu topscorer van de ploeg is.
Onder het genot van een pint wachtte ik (Mark) aan de toog op Patrick. Daarbij werd ik geamuseerd door tegenstander Jeff en kroegeigenaar Gunther die mij de strafste anekdotes vertelden van de 20-jarige clubgeschiedenis. Straffe verhalen die verder reiken dan de 64 velden.
Het was kortom een mooie vermakelijke avond. Met 4 overwinningen schrijft Skog 4 12 punten erbij in het klassement. Overigens de eerste keer dat we de volle score behaalden. Dat geeft vertrouwen en dat smaakt naar meer.
De volgende tegenstander wordt wel een uitdaging: op 13 februari bezoeken we koploper Boris Spassky Schilde. Zij hebben al 2 keer de maximale score behaald; gezien hun (voor op dit niveau) overschot aan ELO niet verwonderlijk. De Schildenaren namen in 2019 voor het laatst deel aan de Zilveren Toren en sloten daarom deze editie van onder aan.
Ik zou het niet doen. Na de ruil op f7 , win je 2 pionnen na Pc7+ en Pxa8 . Maar de koning gaat naar d7 ; en het paard gaat verloren…..
Klopt Jan!
Wit staat ook zo goed dat je geen tactische middelen moet gebruiken als dat niet nodig is! h4 om de loper weg te jagen en Pe3 lijken me sterk.
Ik ben het eens met Jan. Pakken op f7 kost uiteindelijk het paard voor twee pionnen. Idealiter moet de dame eerst naar g3 (eventueel met h4 als tussenzet), maar Pd4 (valt Tf3 aan en dreigt Pe2+ met damewinst) gevolgd door b5 en loperruil op b3 is dan lastig. Wit moet ook rekening houden met Pa5, opnieuw met ruil van de sterke loper. Ik zou hier 1.h4 Ld8 2.a3 overwegen. Een mogelijke variant is dan 2…Pd4 Tg3 3.Lxh4? Txg7:+! 4.Kxg7 Dxh4 5.f6 (wat anders? Wit dreigt Tf6, wat meteen wint) …Pe3 gevolgd door 6.Pf5, waarna de zwarte stelling me niet meer te verdedigen lijkt. 3.Pe6 lijkt beter dan 3. Lxh4, maar dan heeft wit Df5 waarna op 4.Lxh4 Tg4 volgt (4.Pc5 Pf6+ 5.Lxf6 Dxf6 en wint). Maar iet of wat computer zal het allicht beter weten. In elk geval een interessante stelling (en een leuk verslag)!
Bedankt voor de reacties mannen. Altijd leuk als er interactie rond een stelling ontstaat.
@Jan V: exact dat. Toch heb ik F7 genomen en ik zag pas bij de uitvoering dat het mijn paard kon kosten. Gelukkig liet hij mijn paard ontsnappen. En laat het net dat paard zijn dat mij door het eindspel heen vorkte.
Eigenlijk moest ik hier maar kort nadenken en met h4 mijn stelling nog verder verbeteren.
@Michel uw wijsheid “zo goed staan dat je geen tactische middelen moet gebruiken” is mij nog vreemd. Uiteindelijk moet je toch ooit een doorbraak forceren als je beter staat?
@Jan T’Sas: volgens de stokvis is 2.a3 een onnodige, lauwe zet. Respect dat je een variant zo ver in uw hoofd kunt uitstippelen. Volgens de engine zou 5.f5 zwart redden.
Na h4 en Lb8 is Pe3 (wat Michel voorstelt) dwingender. Ik moet dan niet bang zijn voor Pa5 want ik kan vervolgens de loper inzetten: Lxf7+