Hier zijn nog een paar van de interessantste en vreemdste stellingen die de SKOG spelers tijdens het Antwerp Winter Open toernooi op hun bord kregen. De drie eerste stellingen zijn ook leuke tactische opgaven.
_LEESMEER_

In ronde twee speelde Nikolaas tegen de Noor Andersen. Na dertien zetten kwam de volgende stelling op het bord:
Nikolaaas - Andersen

Op het eerste zicht lijkt wit een redelijk goede stelling te hebben maar zwart wint hier. Hoe? De tweede stelling komt uit de partij tussen Tobias en Johan.
Tobias - Johan

Zwart lijkt hier het ergste achter de rug te hebben, hoewel zijn toren en paard nog erg passief staan. Hoe maakt wit hiet gebruik van om materiaal te winnen? De volgende stelling komt uit een partij van Bart:

Bart

Wit heeft als laatste zet Tc1 gespeeld. Bart heeft zwart en geeft op, hoewel hij eigenlijk gewonnen staat. Wat had zwart moeten spelen? Tot slot nog deze stellingen:
Tobias   Tobias

In de linkse stelling heeft wit een stuk geofferd voor een aanval tegen de zwarte koning, die niet gerokeerd heeft. Tobias, die met zwart speelt, heeft zojuist Pe6 gespeeld en hoopt een verdediging te kunnen opstellen op de witte velden. Wie staat er hier beter? De partij eindigde op remise in de rechtse stelling door herhaling van de zettenreeks 42.Df6+ Kd7 43. Df5+ Le6 44. Dd3+ Kc6 45. Df3+ Ld5.

Update: nog een stelling uit Gert’s partij in ronde 3:

Gert

Zwart heeft net het spectaculaire 16…Be3 gespeeld. Wat moet Gert, die wit heeft, hier spelen?
 

6 reactie op “Antwerp Winter Open (bonus)”
  1. Zwart speelt …e5 en vreemd genoeg kan wit niet alles meer blijven dekken. De partijenn van de tien eerste borden van alle ronden staan trouwens op de website.

  2. Winter Open in Zwijndrecht

    Het net afgelopen toernooi over het water bleek een redelijk sterk bezette bedoening te zijn, waarbij ik met mijn 1868 fide elo’s (een pak hoger dan mijn nationale) precies op de vouw zat, en ronde 1 dan ook met wit tegen een GM op bord 2 mocht afhaspelen, en dat tot mijn eigen verbazing nog redelijk goed deed ook. De 2 partijen per dag aan het tempo van ons CK volgden elkaar snel op, en uiteindelijk had ik met een TPR van 1896 geen reden tot klagen. Een enkele partij sprong in het oog, hier volgt ze, ik heb wit tegen een jongen van 14 met 1744 elo, dan moet je als oudere schaker heel goed oppassen :
    1.c4 f5 2.d4 g6 3.h4
    Tijdens een van de laatste IC ronden, thuis, speelde Bart vT een dergelijke h-pionopmars en vertelde me toen dat hij daar nogal wat succesjes mee boekte. Dus waarom niet.
    3..,Pf6 4.Pc3 Lg7 5.Lg5 d6 6.LxP LxL 7.h5 Kf7 8.Pd5 Lg7 9.h6 Lf8 10.Pf3
    Het was hier in de bedenktijd van mijn jonge tegenstrever dat ik op scheidsrechter Pots afstapte en hem vroeg of ik de zwarte stukken en pionnen die ik in het vervolg van de partij eventueel van het bord zou nemen, met een zakdoek mocht verwijderen, omdat die gast de hele namiddag zijn vingers van de rechterhand (de hand waarmee hij zijn stukken speelde) in zijn mond ronddraaide. Ik had hem even voordien al eens gevraagd “Is t lekker ?” maar hij had me niet begrijpend aangekeken, vandaar. De scheids vond het geen bezwaar, dat van die zakdoek !
    10..,e6 11.Pc3 Le7 12.Dd2 Ld7 13.0-0-0 a6 14.e4 c6 15.c5 Te8 De impact van de zakdoek bleek nihil omdat de jongen na elke zet achter het bord verdween, naar zijn kameraadjes, en mijn zetten dan ook niet zag uitvoeren, waarop ik dan maar besloot om zijn stukken en pionnen onderaan de basis vast te nemen.
    16.cxd Lxd 17.exf gxf 18.Le2 Tg8 19.Pe5+ Ke7 20.Lh5 Dc7 21.Df4 ! LxP 22.dxL Kd8 23.Dh4+ Kc8
    Niets zo vrolijk als tijdens een schaakpartijtje op zoek te gaan naar een mat ! Dat dit uiteindelijk midden op het bord zou zijn kon ik toen nog niet bevroeden.
    24.Td6 c5 25.Lf7 Txg 26.T1d1 b5 27.De7 Ta7 28.Lxe6 b4 29.Pd5 Da5 30.LxL+ PxL 31.De8+ Dd8 32.Pb6+ Kc7 33.Txd7+ DxT Hola, opgeven kent die jongen nog niet
    34.TxD+ KxP 35.Db8+ Ka5 36.DxT+ Kb5 Jeugdzonde zullen we maar zeggen. 37.Td5 Tg1 38.Kd2 Td1 + Een schaak der wrake ? Een wanhopig verlangen naar een pat ? 39.KxT b3 40 Dxc+ Ka4 41 Da5 ++
    En toen, toen gaf hij nog niet op. Jeugdzonde ? Nee, kwade wil. Hij trok zich giechelend terug bij zijn makkers. Guy Baete die het laatste half uur had toegekeken, stak de hand uit en zei “zal ik je dan maar feliciteren als je een partij wint, want die gast die doet dat toch nooit”. In Schoten moeten ze eens proberen iets aan hun jeugd te doen. Niet aan hun jeugdopleiding, maar aan hun jeugdopvoeding.
    Misschien, heel misschien, wist de brave borst al dat hij mij geen hand moest geven, want dat ik, notoir slecht karakter, hem zou gevraagd hebben ze eerst te gaan wassen.

  3. @Pascal
    Het was voor mij ook even zoeken, maar na e5 verliest wit gedwongen de kwaliteit. De dame is in deze stelling overbevraagd.

  4. Het spijt me, maar ik zie het nog steeds niet. Na e5 speelt wit Pf3 en dan? Leuke stellingen trouwens, Tobias!

  5. Na 13…e5 14.Pf3 volgt 14…Bxe3 15.fxe3 (de dame moet Lc4 blijven dekken) e4! en als het paard weggaat volgt …Bg4. Als het paard niet weggaat, bijvoorbeeld na Td4, kan dat trouwens ook nog.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *