We zijn vier ronden ver in de Olympiade in Batumi, Georgië, en dan is het wel zowat tijd voor een eerste round-up. Spectaculaire verrassingen waren tot nu toe schaars, het meest ophefmakende feit was misschien nog het huwelijksaanzoek van de Indische journalist Niklesh Jain aan de Colombiaanse speelster (en WIM) Angela Franco, die zich vol overtuiging gewonnen gaf. Het is klaar: het romantische schaak is nooit weggeweest. Meer anekdotiek straks, maar nu eerst het schaken zelf. Hoe het de groten verging of vergaat, komt ook straks even en later nog zeker meer aan bod, vandaag kijken we eerst naar eigen volk: hoe doen de Belgen het? _LEESMEER_

De heren mochten achtereenvolgens in het strijdperk tegen Papoea-Nieuw-Guinea, Engeland, Angola en Paraguay. U kunt zelf wel inschatten waar er dan wel of niet veel mocht worden verwacht: Papoea bleek een eitje (4-0), Engeland (met Adams, Howell, Jones …) een serieus maatje te groot (0,5-3,5), Angola, op papier sterker, net niet taai genoeg (2,5-1,5) en Paraguay een te zware dobber (1-3). Onze jeugdige hoop Daniel Dardha, 3de of 4de bord, doet het zeker niet slecht: begonnen met 2,5/3, met o.m. het enige halfje tegen Engeland en het enige volle en dus beslissende punt tegen Angola, maar vandaag z’n eerste verlies, tegen  185 ELO meer. Persoonlijke resultaten: François Godart (1,5/3), Stefan Docx (1,5/4), Stefan Beukema (1,5/3), Daniel Dardha (2,5/4), Mher Hovhannisyan (1/2).

De dames kregen Koeweit, Azerbeidzjan, Kroatië en Nepal te behappen. Ook hier zaten er, voor een stuk, voorspelbare resultaten in. Koeweit bleek een fluitje van een cent (4-0), Azerbeidzjan het complete tegendeel (0-4), Kroatië een maat groter dan op papier (0,5-3,5) en Nepal een eenvoudige hap (3-1). Persoonlijke resultaten: Hanne Goossens (1/3), Daria Vanduyfhuys (1/3), Wiebke Barbier (1/4), Astrid Barbier (2,5/3), Annelies Cuvelier (2/3). ‘Onze’ Daria (alsof ze niet allemaal van ons zijn), een vorige keer – op het Europees ploegenkampioenschap als ik me niet vergis – uitstekend op het laatste bord, zit nu op 2 of 1 en op 4 zit nu (geregeld) Annelies Cuvelier, volgens SKOG-ingewijden die het kunnen weten een leuke en welbespraakte jongedame met nog veel potentieel op organisatorisch en bestuursmatig vlak. Nu ja, dames maken altijd gelukkig, toch?  

De groten dan. Naarmate de dagen vorderen en de toplanden zich bovenaan nestelen, vergroot de kans op classico’s en andere topwedstrijden. ELO-gewijs was CaruanaAnand de topaffiche vandaag, met winst voor – laat-dat-WK-maar-komen – Fabi, maar uiteraard was de hele confrontatie VSIndië goed voorzien van toppers, met 3 op 4 partijen met beide spelers van niveau +2700 (zelfs +2742). Die ene winstpartij volstond trouwens voor de VS: 2,5-1,5. Vergelijkbaar waren verder MamedyarovAdams (1-0), LeVachier-Lagrave (½- ½), DudaKarjakin (½-½) en WojtaszekNepomniachtchi (0-1). Bij titelprentendent Rusland ging overigens Kramnik verrassend de boot in tegen de Pool Tomczak, zo’n 165 ELO’s z’n mindere, en bij verlies van Jakovenko is de nederlaag van de beer een feit (1,5-2,5). Een zware klap, toch. De moeite van het volgen waard is ook de kersverse Iraanse wereldkampioen bij de min 20 Parham Maghsoodloo (2,5/4), die vandaag wel verloor. Dat was al een tijdje geleden, want in de live ratings was deze  18-jarige bolleboos al opgeklommen tot 2688 ELO. Een ander talent is de (vermoedelijk) jongste deelnemer Nodirbek Abdusattorov (3/4): 14 jaar en 2558 ELO. Ja, er is veel om over te schrijven!

Ter afsluiting nog wat leuk randnieuws dat Lino ons doorspeelde (waarvoor dank). Chef Filatov van de Russische schaakfederatie heeft een brief* gestuurd aan de organisatoren van de Olympiade om zijn ernstige bezorgdheid te uiten omtrent het nachtlawaai dat de spelers en congresgangers die in het Hiltonhotel verblijven ten deel dreigt te vallen of valt, gelet op de nabijheid van de Boom Boom Night Club, die de klok rond, euh, ‘actief’ is (of dat met boemboem is wil ik in het midden laten). Je kunt je afvragen: zijn zulke zaken dan niet te voorzien? Tuurlijk wel, maar ‘willen’ organiseren gaat soms voor op het uitdenken van wat daar allemaal komt bij kijken. Ook de speelzaal, nee, twee speelzalen, met te weinig drank in de ene zaal en druk geloop als gevolg middels een verbindingsgang van ruim 100 meter, en de ingang, met aanvankelijk fileachtige toestanden (met spelers die dreigen buiten de tijd te arriveren) gingen al over de tong. ’t Zal beteren, zeker, met die nieuwe voorzitter?

Nog een finale uitsmijter. Twee spelers (m/v) hebben exact hetzelfde ELO als uw dienaar (bij aanvang van het CK): ene John Ponomarenko (dat heeft alleszins iets kunstigs) uit Jersey en WCM (Kandidaat Meester bij de dames) Polina Karelina uit de Bahamas. Waarom zij wel en ik niet? Daar weet u vast wel een paar antwoorden op!

*https://pbs.twimg.com/media/DnxCQgrXsAAAV8a?format=jpg&name=large

Een reactie op ““Bah toe, Mie!” aka Olympiade”
  1. Wat die “jongste” deelnemer betreft, het was wel zo veilig om daar het woord “vermoedelijk” aan toe te voegen, want vandaag lees ik op chessbase dat een Indonesische jongedame nog aardig wat jonger is dan Abdusattorov (maar die is misschien wel nog altijd de jongste bij de heren): het gaat om de 10-jarige (!) Samantha Edithso, al 1805 ELO sterk en mij op dus op (dat) papier met gemak onder tafel spelend.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *