Meer dan 30 toeschouwers, 2 schitterende vechtpartijen en Robert Schuermans die alles van deskundig commentaar voorzag: het ideale recept voor een fantastische schaakavond!
Om 20u was het al duidelijk dat er veel toeschouwers dit schaakevenement niet wilden missen, en zij werden verwend met 2 uiterst boeiende partijen._LEESMEER_

De finale werd gespeeld door Bart (met wit) en Werner (met zwart). Door zijn hogere elo was Werner verplicht de partij te winnen. Bart had zijn Benkö met b6 nog eens van stal gehaald, en Werner wist duidelijk niet goed wat er mee aan te vangen. Bart hield alles mooi dicht op de damevleugel, en na 3,5 uur spelen konden de stukken de doos in: remise en dus wint Bart de Beker Adams 2009! Zeer knap Bart! Bart versloeg in zijn beker-parcours achtereenvolgens Jef, Pascal, Daniël en dus Werner. Een knappe prestatie die weinigen vooraf hadden voorspeld.

De troosting moest echter niet onderdoen qua kwaliteit. Ook hier hetzelfde uitgangspunt: de hoogste elo (Daniël) had zwart en moest winnen. Jan T leek lange tijd iets minder ontwikkeld te staan. Hij kwam er echter uit en Daniël vond geen gepast antwoord op het originele Lc4+ Kh8 Ld5-manoeuvre. Na wat pionnen- en stukkengeruil ontstond een eindspel L+2p vs P+2p. Het resultaat was onvoorspelbaar en dat werd het nog meer toen Jan met zijn laatste pion promoveerde en Daniël met 2 verbonden pionnen en paard alsnog trachtte te winnen. Jan vond met slechts enkele tientallen seconden op de klok geen winstplan en ging door zijn vlag in een ondertussen verloren stelling. Balen dus voor Jan, en Daniël dus toch derde in de bekerstrijd.

Beide partijen werden dus meer dan gesmaakt door het talrijk opgekomen publiek, en daarvoor verdienen allevier de  spelers een pluim. Ook Roberts live-commentaar viel weer dik in de smaak. Dank Robert voor weer een topschaakavond bij SKOG!

9 reactie op “Bart wint Beker Adams!”
 1. Al even naar mijn partij gekeken: na dameruil sta ik echt wel beter, maar ik hoefde helemaal niet op promotie te spelen. Gewoon het paard pakken en met de loper de vijandelijke pionnen blokkeren. Tot nu toe zelfs geen remise gevonden voor zwart. Maar in zo weinig tijd keuzes en plannen maken… Ik moet dringend weer meer gaan blitzen!

 2. Dat blitzen kan volgende week al in het blitzcriterium, Jan!

 3. Raar ? Waarom probeerde Werner niks te forceren ? :s verliezen/remise spelen komt toch op het zelfde neer ? hij kon toch iets offeren en iets proberen. Zo iets ga ik nooit kunnen begrijpen.

 4. Misschien kunnen de partijen toegevoegd worden aan dit verslag?
  Werner heeft wel degelijk geprobeerd om te winnen en de eindstelling is zelfs verloren. Alleen ga ik met 3 minuten op de klok geen risico’s meer nemen (partijen tellen niet voor elo, enkel resultaat – minstens remise – speelden mee voor mij.
  Al bij al vond ik het een spannende wedstrijd met wisselende kansen, waar Werner het initiatief gegrepen heeft en op het spreekwoordelijke mes gelopen is.

 5. Bij deze een oproep aan de 4 spelers: als jullie me de partij in pgn kunnen aanleveren, kan ik ze online plaatsen.

 6. Een andere verklaring is dat Werner die trofee gewoon niet mooi vond ..

 7. Proficiat Bart! Het is uiteraard van Werner niet verstandig om beko te spelen heel goed wapen maar niet als je moet winnen met zwart zelfs met de hoofdvariant aanemen dus kan wit heel eenvoudig remise maken als hij niet meer wil!
  Het blijft natuurlijk altijd heel moeilijk om met zwart te winnen als wit genoeg heeft aan remise!
  ik kan mij nog heel goed voor de geest halen als je met zwart tegen Roger mocht spelen dat speelde je tegen een muur die heel moeilijk te slopen was!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *