Bedrijven bedrijven schaak

Avatar foto

DoorHerman Callens

feb 22, 2021 343 views

Het zijn niet altijd dezelfde tenoren die alle aandacht moeten krijgen, ook in de rest van het sociale weefsel dat mensheid heet, wordt een aardige pot geschaakt (en nog meer zelfs, sinds het onvolprezen The Queen’s Gambit). Nu vond FIDE het een beregoed idee ook eens de bedrijfswereld aan te spreken, middels het allereerste FIDE Online World Corporate Chess Championship, zeg maar het WK Online Bedrijvenschaak, waarin allerlei kleine en (vooral grote) ondernemingen hun beste schaakbeentjes voorzetten. Niet zonder wat bekend volk, want anders zou het ons wellicht weinig zeggen. _LEESMEER_

Hoe ging het in zijn werk? Elk bedrijf mocht een team van vier spelers opstellen en twee reservespelers. In het spelende viertal moest er ten minste één vrouw zijn (en net zo goed ten minste één man) en ook de reservespelers dienden gemengd te zijn: één man en één vrouw. Ik zou zeggen: “Eat that, Tata Steel!” maar zie ook onder.

Verder mocht er ook telkens één gastspeler zijn, kwestie van, publicitair gezien, ook wat grote kanonnen te kunnen inzetten. De aardigheid van de zaak was natuurlijk wel dat één kanon niet altijd geflankeerd werd door de beste niet-kanonnen, m.a.w. je mag dan al een Carlsen in je team (Kindred) hebben, maar daarmee zijn je drie andere borden (of reserves) nog geen hoogvliegers.

Tot slot mocht elk team hooguit één +2500-speler (m/v) hebben. Dat zou sneu kunnen zijn voor die bedrijven met twee of meer van die kleppers in hun rangen, maar met zo’n rating gaat het vermoedelijk al wel om voltijds professionele schakers, die alleen als gastspeler kunnen participeren.

Zoals in vele onlinetornooien tegenwoordig was er eerst een voorronde in groepen, in dit geval acht stuks, van East A-F tot West A-B (cf. tijdzones). Die groepen waren van 20 tot 40 teams groot en er werden telkens 6 ronden gespeeld, Zwitsers systeem. Het tempo was rapid, m.b. 10+2. De winnaars van elke groep gingen door naar de knock-outfase, met telkens één match (4 partijen) in kwart- en halve finales, en een dubbele (4+4) in de finale.

We kunnen het best heel kort zijn over die voorronde. Daarin sneuvelden onder meer Kindred (Carlsen), Optiver (Giri), Aeroflot (Artemiev) en WASKO (Wojtaszek), en ook de overgrote meerderheid van de andere teams, die geen gastspeler van +2700 hadden. Er was ook klein grut dat mocht beschikken, bv. Praggnanandhaa en Nihal, en wat de schone sekse betreft o.m. ex-wereldkampioene Mariya Muzychuk en de 19-jarige Polina Shuvalova, onlangs op een haar na Russisch Superkampioene, zie “Partij van het (rot)jaar” van 18 -12-2020.

In de kwartfinales gingen, alle zonder spraakmakende namen, ERG, Emphie Solutions, Morgan Stanley en Anahuac voor de bijl, in de halve finales volgden Sberbank Trade Union (Korobov) en PT Pelabuhan Tanjung Priok hun voorbeeld. De finale, in de vorm van een dubbele match, werd gespeeld tussen het Russische SBER, de grootste bank van het land, met Ian Nepomniachtchi (2789) op het eerste bord, en het Duitse Grenke Bank, ook bekend van de Grenke Classic, met Georg Meier (2628) op bord één en Alina Kashlinskaya (2494), eega Wojtaszek, zoals u nog weet, op bord twee.  

Dat de arme Meier het niet onder de markt zou hebben tegen geweldenaar Nepo stond in de sterren geschreven: een halfje uit twee kon hij redden, en dus stond SBER op het eerste bord al meteen evenveel voor. Om echter terug te komen op het afwezige vrouwelijke contingent bij Tata Steel (etc.), kijk hier wat er gebeurt wanneer de boven opgesomde regel (ten minste één …) eens een onverwachte invulling krijgt: zo arm was die Meier nu ook weer niet, want enige man in het Grenke-team (foto) en dus rijk aan vrouwelijke teamgenotes (een pleonasme, voor de aardigheid), te beginnen met gastspeelster Kashlinskaya: beeldige Alina op bord twee zorgde gelijk voor het evenwicht door haar tegenstander eveneens een 1,5-0,5 aan te smeren. Op drie wist  Hanne Marie Klek (2302) gelijke tred te houden met een 100 ELO sterkere Rus, zodat het vierde bord de doorslag zou geven. Daar zorgde de Zweedse Inna Agrest (2285) voor het beslissende halfje meer, al kun je de zaken ook in een heel andere volgorde vertellen, alsof bv. Meier genoeg had aan één remise om zijn ploeg de zege te schenken. Je kunt ook zeggen: terwijl de enige heer een magere 0,5/2 (25%) behaalde, scoorden de drie dames een vette 4/6 (67%). Woman Power!

Enfin, enigszins onverwacht was het misschien wel, maar Grenke Bank werd dus de eerste winnaar van het WK Bedrijvenschaak. En alle glazen plafonds nog aan toe, daarbij stonden de vrouwen toch best prominent in de kijker …

Een reactie op “Bedrijven bedrijven schaak”

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *