Drie dagen geleden maakte de Armeense numero uno Levon Aronian, momenteel het nummer vijf van de wereld, bekend dat hij verhuist naar Saint Louis, Missouri, en overstapt naar de Amerikaanse federatie. Die krijgt daarmee haar vijfde toptwintiger in de rangen, naast Caruana, So, Dominguez Perez en Nakamura. Ter vergelijking: Rusland heeft er drie (Nepomniachtchi, Grischuk, Karjakin), China en Azerbeidzjan elk twee (resp. Ding, Wang en Mamedyarov, Radjabov).

De Armeense grootmeester is lang niet de eerste om naar Saint Louis te trekken, dat schakers van overal weet aan te zuigen. Het Sinquefield Effect, heet dat, naar Rex Sinquefield, medeoprichter van de Saint Louis Chess Club en naar wie ook de befaamde Sinquefield Cup is genoemd. Uiteraard dankte Aronian in alle toonaarden zijn voormalige schaakomgeving en zong hij tegelijk uitgebreid de lof van Sinquefield en Saint Louis. Zo gaat dat. Het verhaal achter de schermen, als dat er is, zou misschien wat andere tinten kunnen toevoegen.

(Foto Aronian: GibChess, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons)

Een reactie op “Groot (ja, toch?) transfernieuws”
  1. Er zal natuurlijk nooit bekend worden hoeveel de ’transfer premie’ zal bedragen. Maar met de transfer van club, geen probleem. Maar dat ze alle 5 nu voor de USA kunnen spelen is dat wel. In het voetbal zou de bvb niet kunnen. Alleen Caruana en Nakumara (zijn moeder is Amerikaanse) izijn Amerikaans. En als je eenmaal voor een land hebt gespeeld, is dat voor altijd. Nu nog Carlsen …..

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *