De eerste dag van het Belgisch juniorenkampioenschap in Turnhout zit erop. Bij de -20-jarigen is de verrassing van de dag dat Adrien Anciaux, één van de favorieten, op twee rondes al twee remises moest toestaan. Voor de rest deden de toppers wat er van hen verwacht werd. Joppe Raats, Tyani De Rycke en Nils Heldenbergh hebben nog 2/2.

Bij de -18 zijn er 37 deelnemers. Tot nog toe zijn er in deze reeks geen wereldschokkende dingen gebeurd. Amir Zouaghi, kort geleden nog in het Vlaams kampioenschap actief, is hier de te kloppen man en heeft ook nog het maximum van de punten. Uit deze reeks wil ik een grappige stelling tonen:

Na maar 18 zetten zat zwart tegen deze catastrofe aan te kijken. Wit speelde 19. Pb5 en zwart gaf op. Er zijn gewoon geen zetten meer over.

Bij de -16-jarigen zijn er niet minder dan 61 deelnemers. Van de hoogste Elo’s is Raptis al een halfje kwijt en Vantorre zelfs al een heeltje. Maar in deze reeks zijn onze ogen natuurlijk voornamelijk op Kiran gericht. Met een rating van 1819 werd hij in de twee eerste rondes naar beneden gepaard. Hij kweet zich perfect van zijn taak en mag morgen met een 2/2 tegen schaduwfavoriet Govoreanu aantreden.

In de -14 reeks heeft de nummer 1, Elias Ruzhansky, zo’n 200 Elopunten meer dan de volgende. Maar hij had in de tweede ronde zijn handen meer dan vol aan Maarin Meert. Hij kreeg met zwart volgende stelling op het bord:

In een poging om ijzer met handen te breken speelde hij hier 44. … f5. Na 45. gxf5 Pd7 46. Ke3 Pf6 kon zwart de h-pion winnen en wat later de hele partij. Maar wit had beter kunnen doen. Steker nog, na 44. … f5 is het wit die winstkansen heeft. Maar hoe?

Bij de -12 zit het veld heel dicht bij elkaar op rating, maar die ratings zijn in deze leeftijdscategorieën vrij onbetrouwbaar, denk ik. Onze Alex is één van de minderheid die nog geen rating hebben, maar dat weerhield hem niet om een fraaie 1½/2 te scoren.

Bij de -10 is onze Adhitya Ram één van de favorieten. In de eerste ronde had hij welgeteld elf zetten nog om zijn tegenstander mat te zetten. In de twee ronde probeerde hij lang tegen een mij onbekende opponent, maar kwam uiteindelijk in een gelijk toreneindspel. Bij de -8, tenslotte, vallen er geen zinnige voorspellingen te doen. Na twee rondes staan nog zes spelers gedeeld op de eerste plaats.

We kunnen alleszins zeggen dat de eerste dag heel positief verlopen is voor onze Jonge Goden. Meer van dat, graag!

5 reactie op “BK junioren dag 1”
  1. Bedankt voor het verslag, Nikolaas.
    Ik volg de U8 met bovenmatige interesse. Ik denk dat toch wel te zeggen is dat Miro Ok zijn favorietenrol meteen waar maakt door 2x schaakmat te geven waaronder aan de Vlaams Kampioen. Misschien is die Franse jongen, Jim Toledo, voor hem te duchten. Maar ze zullen elkaar snel treffen schat ik en dan weten we ineens meer.

  2. In deze stelling na 44 … f5, denk ik dat 45. f4 een goede zet is. Mijn denkwijze is als volgt: 45 f4 gxf4 46 g5 f3 47 gxh6 f2 48 Ke2 en de zwarte koning kan niet meer bij de witte pionnen.
    Mogelijks ook volgende voortzetting 45 f4 fxg4 46 fxg5 g3 47 Ke2…

  3. Inderdaad, alweer een zeer onderhoudend verslag met leuke stellingen (hoe kom je in godsnaam in de eerste terecht?)! Ik volg Kenneth met de zet 45.f4 die een doorbraak mogelijk maakt en winstkansen geeft, want de wK staat dichter bij de zwarte promotievelden dan de zK bij de witte. Of het wint, heb ik niet uitgerekend. En om als taalkundige nog iets toe te voegen dat hier niks mee te maken heeft: ‘mogelijks’ duikt tegenwoordig overal op, maar het is Oost-Vlaams dialect, geen standaardtaal.:-/

  4. Om nog even te vermelden, op de website van bycco vind je alle standen, uitslagen en paringen terug. Alsook de live-borden waarvan er 10 zijn in elke reeks. Voor ronde 3 zijn alle skoggers te volgen.

  5. Inderdaad is na 44. … f5 de tegenstoot 45. f4 heel vervelend voor zwart. Of het ook gewonnen is, durf ik zo één twee drie niet zeggen, maar wit heeft de winstkansen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *