De tweede dag zit er ook al weer op. Dat wil zeggen: de derde en de vierde ronde — en dat is wanneer de favorieten elkaar beginnen tegen te komen. Bij de -20 staat Joppe Raats volkomen terecht alleen op kop. Met zwart tegen Tyani De Rycke kwam hij met een betere pionnenstructuur uit de opening, smoorde rustig een koningsaanval in de kiem en ging de zwakke witte pionnetjes lastig vallen. In een reeds verloren stelling beging wit nog een tactische fout: 0-1 dus. In de vierde ronde, met wit tegen medefavoriet Heldenbergh, speelde hij die Siciliaan waarin wit doodgemoedereerd 11. Ke2 speelt. Hij kreeg een vreselijke wurgstelling en tikte het ongelijke-lopereindspel ongenadig uit.

Maar in plaats van één van die fraaie partijen te tonen, toon ik liever, bij wijze van afschrikwekkend voorbeeld, hoe iemand Frans speelde en al snel zijn verdiende loon kreeg.

Wit kan natuurlijk de dame verzetten en daarmee groot voordeel behouden. Hij kan ook heel leep 22. Lxf6 spelen om na 22. … Lxd1 23. Txg7+ Kh8 met 24. Le5 voort te zetten. Maar hij kan (en deed) nog beter. Niet zo moeilijk, toch?

Bij de -18 heeft favoriet Zouaghi vandaag geen grote moeilijkheden gehad. Hij staat nog op 4/4. Naast hem staat de verrassende Jordan Vermoesen uit Nijvel waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had. Morgen strijden ze voor de leiding en mogelijk ook de overwinning, want de rest van het peloton staat al een vol punt achter.

Bij de -16 is er wel één leider: huizenhoog favoriet FM Maxime Hauchamps heeft als enige nog het maximum. Onze Kiran hield in de derde ronde lange tijd gelijke tred met Govoreanu, maar greep in het toren+loper vs. toren+paard eindspel uiteindelijk toch mis. Na een blitzoverwinning (17 zetten!) in ronde vier staat hij nu gedeeld vijfde. Morgen mag hij tegen één van de favorieten: Filippos Raptis (2199).

Deze stelling, uit de partij Declercq de Caigny — Cappan, ziet er op het eerste zicht misschien vrij onschuldig uit. Toch maakt wit het in één zet uit.

Ook bij de -14 één leider en ook hier is het de topfavoriet: Elias Ruzhansky van de Gentse heeft als enige nog 4/4. Deze reeks zou wel eens de minst interessante kunnen worden, want ik zie niet wie Ruzhansky iets in de weg gaat leggen. Morgenvroeg mag Servaas Dhooge het proberen.

Bij de -12 staan nog drie spelers op 4/4: Pacome Gilson, Hillel Toledo en Hector Surkol. Onze Alex, niet op de live-borden helaas, verloor in de derde ronde en won in de vierde. Hij staat nu op een behoorlijke 2½/4.

De Jonge God die het best scoorde was vandaag Adhitya Ram bij de -10. Hij won eerst met zwart zonder ooit in de problemen te komen en speelde dan met wit in een lang eindspel remise. Er had zelfs meer in gezeten:

Hier speelde hij 45. f4, maar na 45. … g4 is het niet meer te winnen. De witte koning kan niet de zwarte f-pion gaan winnen, omdat dan de g-pion doorloopt. Wel winnend was bijvoorbeeld 45. h4 geweest. Daarmee heeft Adhitya deze fout een keer gemaakt — ’t zal hem niet snel nog eens gebeuren. Met 3/4 staat hij gedeeld derde. Alles kan dus nog.

Bij de -8 zou het wel eens kunnen dat Mark gelijk gaat krijgen met zijn voorspelling dat Miro Ok van Leuven gaat winnen. Die staat alleszins alleen op kop met 4/4, nadat hij Toledo met zwart versloeg.

5 reactie op “BK junioren dag 2”
  1. Mooi verslag weer, Nikolaas.
    Dat is inderdaad een instructief pionneneindspel. Kan zo in de schaakboeken. F4 lijkt de enige zet die de winst weggooit.
    Adhitya blijft desalniettemin meedingen voor de ereplaatsen en dat is heel knap. De eindzege gaat schat ik wel naar topfavoriet Basiel Verbeke.

  2. De Franse stelling schreeuwt duidelijk om Txg7+. Als zwart neemt (tja, wat anders?), gaat Lh5 de doos in. En de rest van de zwarte stukken mag er meteen bij…

  3. Inderdaad, Txg7+ is heel erg winnend. Iemand een idee voor de tweede puzzel? Die is eigenlijk veel leuker.

  4. Helemaal juist, Lucas. Pd2 is een mooie en verrassende zet.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *