Tot niemands verbazing waren de -8 als eerste klaar. Miro Ok uit Leuven won ook zijn laatste partij in overtuigende stijl. Met 7/7 is hij natuurlijk de winnaar. De eindstand, met nog heel weinig namen die bij bekend voorkomen is al volgt: 1. Ok 7/7 2. Patel 6 3. Sodbayar 5½ 4. Pham Hoang 5 5-7. Cuyvers, Ivanov & Van Dooren 4½ …
Dan waren de -10 klaar. Favoriet Basiel Verbeke had het in de laatste ronde tegen Klimenko niet onder de markt, maar hij wikkelde af naar een eindspel waarin hij twee pionnen voor een kwaliteit. De vrede werd getekend en Verbeke was kampioen. Onze Adhitya Ram won ook zijn vierde zwartpartij overtuigend, maar valt net naast het podium. Niettemin een heel behoorlijk resultaat. Eindstand: 1. Verbeke 6/7 2-3. Pierloot & Klimenko 5½ 4-8. Balaji, Li, Van Heinsbergen, Batsaikhan & De Baets 5 …
Naar de -18 dan. Zouaghi, met zwart tegen Paes, had genoeg aan remise. Hij kwam in deze stelling terecht:
Hier speelde hij 34. … Pg6. Dat is een kwaliteitsoffer, want na 35. Pe2 heeft de toren op g3 geen vluchtveld. Maar het is een heel sterk kwaliteitsoffer en 35. Pe2 is een eigenlijk fout: er volgde 35. … Txf3 36. gxf3 Pxe5 37. Pg1 (f3 moet gedekt worden) Pxc4 38. Te2 Pe3 39. Td1 Pf1+ met eeuwig schaak. Wit had geluk dat zijn tegenstander een remise genoeg had, want zwart heeft serieuze winstkansen als hij op het juiste moment c4 speelt. Eindstand: 1. Zouaghi 6/7 2. Roose 5½ 3-4. Vermoesen & Paes 5 …
Bij de -16 begonnen Vandenhole en Meysman als leiders aan de laatste ronde, een halfje voor ratingsfavoriet Hauchamps. Meysman moest tegen Hauchamps terwijl Vandenhole, die al tegen Hauchamps gespeeld had, met een zekere Heiligtag een veel lager gequoteerde tegenstander kreeg. Hauchamps won een scherpe partij in een Konings-Indische aanval, maar de overwinning van Vandenhole was helder en straightforward.
Onze Kiran verloor zijn laatste partij. Met zijn 3/7 zal hij misschien niet helemaal tevreden zijn, temeer daar hij een paar heel goede stellingen niet heeft kunnen afmaken. Maar dit was, voor zover ik weet, zijn eerste meerdaagse toernooi met klassiek tempo en hij heeft een paar sterke tegenstanders ontmoet. Van alle spelers met 3 punten heeft hij de beste tiebreaks. Eindstand: 1. Vandenhole 6½/7 2. Hauchamp 6 3. Meysman 5½ 4-9. Raptis, Sazonov, Vantorre, De Heug, Govoreanu & Molitor 5 … 37. Vanbrussel 3 …
Bij de -12 wonnen twee van de drie leiders hun laatste partij: Toledo tegen medeleider Li en Nguyen tegen Declerck. Als ik het toernooireglement goed begrijp, wint Toledo de titel op tiebreaks. Alex verloor zijn laatste partij, maar voor hem geldt hetzelfde als voor Kiran. Eindstand: 1-2. Toledo & Nguyen 6/7 3-4. Surkol & Tumenjargal … 34. Mirakyan 3 …
Bij de -20, de sterkste reeks, won Joppe Raats weer een goede partij, ditmaal tegen Anciaux. Daarmee wordt hij kampioen van België met een heel fraaie 6½/7. Hij heeft het laatste jaar veel vooruitgang geboekt. Eindstand: 1. Raats 6½/7 2. Heldenbergh 5½ 3. Loncke 5 4-9. Faybish, Anciaux, De Rycke, Debucke, Boissel & Yoro 4 …
Bij de -14 tenslotte harkte Ruzhansky zoals verwacht de titel binnen. In de laatste ronde tegen Battistelli nam hij genoegen met een snelle remise. Daarmee zullen ze allebei tevreden zijn, want Battistelli wordt daarmee tweede. Eindstand: 1. Ruzhansky 6/7 2-4. Battistelli, Declerck & Morard 5½ 5-8. Dhooge, Vanhooren, Pereira Garza & Ahn 5
Top dat je het BJK op deze manier exposure geeft, Nikolaas. De jeugd, de organisatie en ook de ouders verdienen dat.
Ik ben ook heel trots dat je mijn schaakzoon Ivanov vermeldt 🙂 Eigenlijk speelde hij dit toernooi ondermaats, maar toch uiteindelijk 6e en de enige kleuter in de top 10.
Kiran zal balen van zijn laatste dag, maar hij mag trots zijn op wat hij getoond heeft op dit toernooi.