BK Ronde 2: taaie tegenstand

Avatar foto

DoorJan T'Sas

jul 8, 2024 290 views

Ook in ronde 2 van een groot Zwitsers toernooi mag je verwachten dat de hoogste ELO’s de volle pot binnenhalen. De ervaring heeft geleerd dat er echter altijd verrassingen uit de bus komen. Dat mocht Daniel ondervinden, die met wit niets bereikte en in remise moest berusten. Ook Jan geraakte met wit niet voorbij zijn tegenstander, na echter bij herhaling groot voordeel te hebben gemist. Blijven spelen tot je in vorm geraakt, heet dat dan. Zo is Dries nog de enige Skogger met het maximum van de punten. Vandaag mag hij voor het eerste een sterkere tegenstander bekampen. Verscheidene Skoggers rijfden overigens hun eerste punt binnen. Dat deden Lucas, Kiran, Jan, Alejandro en Adhitya Ram. Ook Herman is van de nul af na een remisepartij. Tony, Wouter en Nikolaas, die in de eerste ronde wonnen, konden in de tweede ronde niet stunten tegen sterkere spelers, al had Nikolaas op bord 1 lang kansen op remise. Ten slotte wachten Carlo (die de pech had tegen een 2100+’er te moeten die in de eerste ronde onverwachts verloren had), Adina, Ronny en Tom nog op hun eerste punten. Dat zou vandaag al kunnen lukken.

Als uitsmijter deze stelling uit de partij T’Sas-Croket na de 11de zet van zwart. De hamvraag: komt wit op voordeel na pionwinst met Pxd5?

5 reactie op “BK Ronde 2: taaie tegenstand”
  1. nee. Na Lxd5 , Dxd5 komt Da5+ en loperwinst.. en na 0-0-0 dekken de beide zwarte paarden alle velden rond de koning.

  2. @Jan: dat dacht ik ook en ik had nog wat verder gekeken: 12.Pxd5 Lxd5 13.Dxd5 Da5+ 14.Kf2 Dxb5 15.Pg5 en nu heeft zwart weinig anders dan 15…Db7 om f7 te dekken (na 15…Pd8 sneuvelt Ta8). Dat lijkt voldoende, maar wit heeft dan 16.e6 fxe6 (wat anders?) en nu had ik enkel naar 17.Dxe6 gekeken. Speelt wit echter 17.Pxe6 (gevolgd door korte of lange rokade om de druk verder op te voeren), dan is zwart aan handen en voeten gebonden. Ik moest dan wel ook nog 17…Dd7 18.De4! vinden en dat lag helaas voorbij mijn horizon. Kortom, pionwinst op d5 met stukoffer zou correct geweest zijn, maar niet eenvoudig te berekenen.

  3. Da’s mooi, maar inderdaad niet eenvoudig te vinden of te beoordelen. Deze namiddag kunnen we zowel Dries als Daniël volgen op de live-borden!
    Wel jammer dat de uitslagen van alle resterende partijen pas ’s avonds verschijnen en niet op het moment van beëindiging van de partij.

  4. @Pascal: kan de swar wel tussentijds updaten? Eerst moeten (meen ik) alle partijen zijn ingevoerd?

  5. Hoe het technisch moet, zou ik moeten uitzoeken, maar het kan zeker.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *