De legende binnen ons Zilveren toren team wil dat de eerste zet die ik bij SKOG deed 1. b4 was. Dat klopt niet helemaal, maar het was in ieder geval wel de eerste zet die ik deed toen ik voor het eerst wit kreeg in het laddertoernooi. Na mijn eerste twee zwartpartijen eervol (wat dat ook mag betekenen) verloren te hebben van Mark en Bart, won ik hiermee van Carlo.

Tijdens een partijtje blitz in die andere zaal (rood zeker) werd ik door Michel alle kanten van het bord op geduwd en hij was ook bijzonder kritisch voor mijn witte opening met de Oerang Oetang. “Dat is géén ernstige opening fluisterde hij mij toe, én…”, zo ging hij verder, “ik speelde in mijn jonge jaren ook zoiets, Bird-opening, met best veel succes, maar dat plafonneert tegen betere spelers vanaf 1650 à 1700 ELO. Je moet niet te veel openingstheorie leren, maar u bezighouden met de stapjes”, klonk zijn verdere goede raad.

Je kijkt toch wel op naar een 2000+ speler en Michel is ook een sympathieke man waar je gemakkelijk iets van aanneemt en zo bouwde ik dan toch maar een (mini)repertoire op met wit dat minder onconventioneel is dan het Pools.

Ik heb dan ook lang geen Pools/Orangùtan meer gespeeld, maar gisteren (sorry Michel) ben ik toch gezwicht. Een uur voor mijn partij speelde ik rapid met Mark (opwarmertje) en ik opperde de idee om tegen een speler tussen 1400 en 1600 Pools te spelen. Ik twijfelde lang, maar uiteindelijk zei Mark – Nike parafraserende – “just do it”.

Lang verhaal kort: ik ontwikkelde een massa druk op de damevleugel, die de zwarte ontwikkeling volledig verstoorde en vond voordat de zwarte stukken voldoende gereorganiseerd waren om heftig te gaan counteren de doorbraakzet die mij een gewonnen positie opleverde. De partij had meer dan 4 uur geduurd, zodat ik weinig meekreeg van de andere borden. Helaas raapte enkel Philip op bord 1 nog een remise. Ruben en Matthias ondergingen de wet van de sterkste met tegenstanders die tot 300 ELO meer hadden.

En die aap, Michel, die steek ik terug in mijn mouw, om hem er af en toe eens strategisch uit te halen.

4 reactie op “Borgerhoutse 4 – SKOG 7: 2,5- 1,5 …… maar de aap kwam uit de mouw.”
  1. ik vond het een tijdje plezant om enkel ‘dierenopeningen’ te spelen, met de hipopotamus als hoogte/laagtepunt.

  2. Heel leuk verslag, Patrick. Laat de aap maar af en toe uit de mouw komen! Een beetje verrassing in de openingskeuze is nooit slecht, je moet inderdaad vooral weten tegen wie.

  3. Merci voor uw winst, Patrick! Ik was inderdaad verrast om 1. b4 te zien toen ik twee borden naar links keek. 🙂

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *