SKOG1 moest het opnemen tegen het ongenaakbaar geachte KASK1 dat aan kop staat in 3A.

Bij aanvang van de match werd al snel duidelijk dat de thuisploeg niet op volle kracht zou aantreden. van hun 2300+ spelers was geen spoor en op bord 1 gaven ze forfait waardoor Alain weeral als eerste klaar was. Op de foto boven dit artikel zie je ons later op de middag een poging wagen om zijn voorbereiding voor deze match te weerleggen….. 0-1

Pascal was als eerste klaar. Hij voelde zich als een vis in het water tijdens het complexe middenspel dat was ontstaan. Door allerlei krachtige pion- en kwaliteitsoffers had hij de witte koning naar het midden van het bord gedreven, maar het beste moest nog komen! Pascal plofte een loper neer in de witte stelling die door 2 stukken kon genomen worden. Als de tegenstander hem liet staan, zoals in de partij geval was, verstoorde die de communicatie tussen de witte stukken in die mate dat mat onafwendbaar was. Soms zegt een beeld meer dan 1000 woorden.

x

Wouter was de volgende die aan het feesten mocht. Hij wist allerlei zwaktes uit te lokken op de koningsvleugel en schatte correct in dat het onder controle krijgen van de enige open lijn belangrijker was dan reageren op de aanstormende pionnen tegenover zijn korte rokade. Het kan gezichtsbedrog zijn geweest, maar het leek alsof wit op een bepaald moment minstens 50 van den 64 velden controleerde. Dat werd mooi geïllustreerd door het feit dat 2 zwarte lichte stukken terug op hun startpositie waren terechtgekomen. Een tactische genadeslag kon niet lang meer uitblijven en zo geschiedde. Wit won materiaal en de partij. 0-3

De tegenstander van Dries probeerde met de zwarte stukken het spel aan wit op te leggen en voerde een maneuver uit dat wit hoopte gesaboteerd te hebben. Onder het motto ‘beter een slecht plan dan geen plan’ reed zwart recht van de klif. Op zet 23 stond er witte pion op d7 die niet te stoppen bleek. 0-4 om 15u30!

Nikolaas was niet ongeschonden uit de opening gekomen en het werd ‘brokken lijmen’, zoals hij het zelf zou omschrijven. Dat leek weer aardig te gaan lukken. Ondanks stevig ruimtevoordeel voor wit begon zwart lastige vragen te stellen en er ontstond heel wat spanning in het centrum. Tijdens de analyse achteraf was de conclusie dat zwart zijn felbevochten aanwezigheid in het centrum iets te snel had opgegeven waardoor wit een pion won. Bij een poging van zwart om deze terug te winnen vond wit een onverwachte damezet die tot stukwinst leidde. Nikolaas probeerde nog tegenspel te creëren door een vrijpion te laten oprukken, maar de coördinatie van de witte stukken was niet te breken en zwart moest opgeven. 1-4

Bart was het langste bezig. Hij was met wit vrij snel in een paardeneindspel terechtgekomen waar ieder nog 6 pionnen had met een asymmetrische stuctuur. Door iets te voortvarend spel van zwart en slim samenspel tussen het witte paard en koning kon Bart een pion winnen. En het was niet zo maar een pion het werd snel duidelijk dat door zijn afwezigheid er een onstopbaar pionnenduo op het bord kwam, klaar om zich te transformeren tot een nieuwe witte Dame. 1-5

SKOG 1 staat nu 3de in het klassement met 2 en 1 punt achter op de koplopers. kunnen we verder stunten?

8 reactie op “IC KASK 1 – SKOG 1 (van het kaske naar de muur)”
 1. Goed gedaan van ons, manne! Vooral opmerkelijk hoe Alain er in slaagde een NOG kortere partij te spelen dan anders!

  Toch wel eens benieuwd wat de KASK verder nog gaat doen in de komende rondes: Als ze zo op komen dagen als gisteren zie ik ze absoluut onderuit gaan tegen Temse en tegen NLS zou het ook wel moeilijk worden.

  Wie weet spelen wij nog per ongeluk kampioen! Wat zou dat geweest zijn mochten we tegen Brasschaat (en vooral Dendermonde) geen collectieve offday gehad hebben.
  Ik kijk alvast uit naar de volgende ronde 🙂

 2. Heb het verslag met veel plezier gelezen. Wat is er met KASK ? Probleem met de bank ? Maar Bart’ s beste vriend van KSAK zal het hem wel verteld hebben zeker ? De pretoogjes op de foto vertellen alles…

 3. Ik, Alain, Dries en mijn tegenstander waren het er allemaal over eens dat mijn exd4 fout was omdat zwart dan wel heel gedrongen staat. “Maar als ge dat straks in de computer steekt,” grapte Alain “zegt die waarschijnlijk dat het de beste zet was.” Terug thuisgekomen vroeg ik het even aan mijn engine en ja hoor: exd4 is met afstand de beste zet en de stelling is daarna ongeveer gelijk. Ja, schaken is moeilijk, hè 🙂

  Als de KASK nog een keertje zo onderuit gaat kan het nog spannend worden. Temeer daar Brasschaat, omdat ze vorig jaar vrijwillig gedegradeerd zijn, dit seizoen niet kunnen promoveren.

  PS: op de foto is de verre kant van het bord wel degelijk de damevleugel. Het lijkt misschien alsof we het bord verkeerd hebben opgezet, maar dat is niet het geval.

 4. Wat een memorabele dag. De foto (“winfie”) is er dan ook een om in te lijsten.
  Ik wist overigens niet dat er op dat niveau forfaits voorkwamen

 5. Meestal niet tenzij het echt niet anders kan of het last minute gebeurt.

  Je zou op zich verwachten dat een tegenstander even op voorhand aangeeft dat ze een bord niet opstellen , maar het was pas toen ze rond 13u50 de borden opstelden dat we konden constateren dat er slechts 5 borden opgezet werden.

  Gelukkig had Alain er anders waarschijnlijk toch geweest en maakte het niet veel uit (en if not is het toch geen verre verplaatsing)

 6. en hebben ze daar ter plaatse geen verontschuldigende verklaring voor gegeven?

 7. is de tweede forfait op rij van hun bord 1. Er staat een IM genoteerd die sinds 2017 geen partij meer speelde. Een trucje om de rest een bord te doen zakken of?

 8. Dat is exact de reden ja, want anders konden ze gewoon iemand opschuiven van hun tweede team om mee te doen.
  Ik hoorde verhalen dat de KASK wel een reputatie heeft met dit soort dingen.
  Ze gaven aan met heel wat zieken te zitten (en er is natuurlijk de situatie Docx), en veruit is het ook gewoon een kleine, kunstmatige club.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *