De Hongaarse IM Gergácz heeft het 12de toernooi van Brasschaat gewonnen. In een spannende laatste ronde, waarbij op de topborden geen enkele salonremise te noteren viel, versloeg hij favoriet Stefan Docx die nog een half punt nodig had voor de eindzege. Opvallend: Gergácz speelde in het hele toernooi tegen relatief zwakkere tegenstanders (amper twee uit de top tien), terwijl Docx onder meer de twee GM’s en 3 IM’s mocht bekampen (en dat ook met veel bravoure deed). Voor sommigen was dat een reden om de Hongaar een winnaar in mineur te noemen, maar de prijzen worden nu eenmaal aan de meet gedeeld. Docx eindigde tweede op een half punt, samen met Hovhanisian, Dardha, Dgebuadze en Collijn.

Voor de laatste ronde maakten de meeste SKOG’ers nog kans op verschillende prijzen, maar velen moesten opnieuw tegen sterkere tegenstanders spelen. De dagscore was dan ook niet zo geweldig: 50%. Toch werden er enkele prijzen in de wacht gesleept.

_LEESMEER_

Nils speelde opnieuw remise en val met 6.5 uit 9 net naast de hoofdprijzen. Hij bleef wel ongeslagen, en heeft ondermeer twee GM’s op remise gehouden. Voor Jan was het toernooi één partij te lang: hij verloor kansloos na een indrukwekkende reeks te hebben neergezet de voorbije ronden. Desalniettemin won hij toch de 2de ratinprijs in de categorie tot 1900. In die categorie gingen trouwens alle prijzen naar de SKOG. Roger won zijn laatste partij (ondanks langdurig groene tafel gedoe) en pakt daardoor de eerste prijs terwijl Benjamin met een remise de derde plaats haalde.

Ook Rudi haalde dankzij een winst in de laatste ronde nog een prijs: 3de bij de -1800. Nikolaas, Willem en Bart moesten winnen om in hun categorie een prijs te halen maar verloren allen. Verder werden er veel remises gespeeld deze ronden: Tobias, Hendrik en Jeroen deelden de punten. Alleen Patrik en Ghislain konden nog winnen. Naar jaarlijkse gewoonte kreeg Oude God ook weer de prijs voor de club met de meeste deelnemers.

Eindstand:

 Nils heeft 6.5 punten

 Roger heeft 6

 Jan en Rudi 5.5

 Nikolaas, Willem, Benjamin, Bart & Hendrik 5

 Jeroen, Tobias en Patrik 4.5

 Ghislain 3.5. 

Een heel ander klassement is dat volgens TPR (op basis van FIDE-ELO) minus ELO-rating. Jan doet het wat dat betreft fantastisch, met een score van +240. Nog twee clubleden presteerden meer dan honderd punten boven hun rating: Roger (+181) en Rudi (+176). Verder: Hendrik +90, Benjamin +88, Jeroen +68, Nils +56, Tobias +39, Willem -15, Nikolaas -43, Bart -82 en Patrik -82. Ghislain heeft niet tegen voldoende spelers met een FIDE-rating gespeeld om een TPR te berekenen.

Een reactie op “Brasschaat ronde 9 & prijzen”
  1. Door zijn goede prestatie in Brasschaat gaat Roger op de nieuwe FIDE-ranglijst in één keer van NC naar 1922. Worden niet alleen aanstormende jeugdtalenten verondersteld op zo’n manier de ELO-lijst binnen te komen :-)?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *