CK Reeks 2: Asjemenou!

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 18, 2018 148 views

Mocht iemand het nog niet weten (zie Jans “Verrassing” hier net voor), ook de allerlaatste partij van het lopende clubkampioenschap bood nog boeiende vertelstof: nadat Yannick een seizoen lang oppermachtig alle concurrentie in de prak speelde – de ‘gelukkigen’ verloren maar met 1,5-0,5 en de meerderheid kreeg een 2-0 aan de broek – gebeurde wat eigenlijk niemand nog verwachtte: tegen Mart liep de champ z’n eerste, en omdat de speeldagen op zijn ook enige nederlaag op. Verslaggevers die dus dachten dat ze vorige week al alles hadden geschreven wat er te schrijven zou vallen, op de uitslag van die ultieme partij na, waren eraan voor de moeite. _LEESMEER_

Zoals gebruikelijk opende Mart met de d-pion en er kwam een damegambiet op het bord waarin de witte damevleugel binnen de kortste keren in gruzelementen bleek te liggen. Met twee pluspionnen na een luttel aantal zetten had Yannick de winst schijnbaar al in handen, maar wie is niet vertrouwd met het thema van het schaakje dat je over het hoofd ziet? De witte dame greep haar kans op c5, en de partij kantelde: Mart wist er een verwoestende aanval uit te ontwikkelen en Yannick kon niet veel anders dan ondergaan en hopen dat er ergens nog een vorm van redding zou opduiken. Die kwam niet, want Mart werkte feilloos af: 1-0. Mooie prestatie, want winst tegen de onbetwiste en tot dan toe ongeslagen kampioen, dat oogt wel leuk op je palmares. Meteen glanst de remise van de vier ‘gelukkigen’ van daarstraks plots een tikkeltje minder fel: er is nu ook een heuse winnaar! De verliezer zal of hoeft niet al te rouwig te zijn: ongeslagen zijn – was dat vorig jaar niet het geval, of nagenoeg? – is mooi, maar die ene, onafwendbare eerste nederlaag komt er aan, niets aan te doen. Geen kers op de taart misschien voor Yannick, maar laten we wel wezen: alsof die taart nog een kers nodig had …

Terug naar die verslaggevers die eraan waren voor de moeite. Dan denk je dat je vorige keer alles mooi hebt uitgekiend – Mart is altijd 5de  want Kashdan hier en Kashdan daar – en dan staat Mart in de rangschikking (tabel reeks 2) plots op stek 4. Niet ongewoon in de zin dat Mart de betere SB heeft, één van de tabelgegevens, maar die SB vormt pas criterium 3, ná Kashdan, en dat staat niet in de tabel. Met Kashdan is en blijft Mart 5de – correct me if I’m wrong – en de tabel is dus ‘de facto’ 1) fout (JanV blijft 4, Mart is 5) en 2) misleidend (SB telt pas na Kashdan, niet ervoor). Misschien is ‘naar de toekomst toe’ een aanpassing aan de orde?

Daarmee is het doek dan gevallen over een al bij al opmerkelijk en boeiend seizoen. Weliswaar was de kampioen ruim voor tijd bekend, maar dat nam de spanning niet weg in de strijd tegen de kampioen (wie, if anyone, ontfutselt hem iets?) en de strijd om alle andere plaatsen. Het leverde tal van spectaculaire, heftige, stevige, taaie en allesbehalve saaie partijen op. Als het volgend jaar weer van dat is, is the joy of chess gegarandeerd. En dat is een mooi vooruitzicht!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *