CK Reeks 2: Droomscenario?

Avatar foto

DoorHerman Callens

feb 13, 2019 132 views

Er stond dinsdagavond een topper op programma, en die kwam er ook, zij het niet de oorspronkelijk voorziene. Wegens ziekte moest Jan afhaken voor de eerste clash met Carlo, maar die kreeg nu Mart tegenover zich. Opnieuw topmatch, want twee van de drie titelpretendenten. _LEESMEER_

Carlo opende Engels en er ontspon zich een langdurig maar  goed en wel gelijkopgaand gevecht. Wit leek iets meer te mogen of willen ambiëren, maar in de eindspelfase wist Mart zich niettemin in veiligheid. Na het nodige gemanoeuvreer en de onvermijdelijke stukkenruil stonden er een 4-3 koningspionnenfront en ongelijke lopers op het bord en dus werd vreedzaam besloten: ½ – ½ . In de stand komt Mart opnieuw aan de leiding (7,5/12), maar virtueel staat Jan er het best voor (7/9), voor Carlo (6,5/9). Pittige details: 1) er komt nog altijd die dubbele confrontatie tussen Jan en Carlo, 2) die ene helft, i.c. de uitgestelde partij, vindt nu helemaal op het einde plaats, mogelijk het alles beslissende moment en 3) de week daarvóór moet Jan ook Mart nog partij geven. Het ziet er dus naar uit dat de titelkandidaten tot op het einde intens zullen mogen en moeten bezig zijn om (te proberen) hun ambitie waar te maken. Wie heeft toch dat scenario bedacht?  

De andere partij speelde zich af in de regionen van de rangschikking waarin de 1ste stek al een tijdje uit de gedachten is gebannen. Patrick zocht het in de Koningsindische opzet van Paul in de Sämisch-richting. Er kwam een lange versus korte rokade bovenop, wat vuur beloofde. Patrick schoof zonder dralen zijn koningsvleugelpionnen voorwaarts, Paul moest proberen te counteren door al hinnikend in te vallen achter de opgerukte pionnen, om het zwaardere materiaal daar te neutraliseren en de zwarte dame, die geleidelijk in in ruimtelijke moeilijkheden was gekomen, te bevrijden. Dat lukte niet helemaal, ondanks alle compenserende of tegenspel (met matdreigingen) zoekende pogingen, zodat zwart ten slotte het onderspit moest delven: 1-0.  Met die zege schuift Patrick de rode lantaarn door aan Gert (die wel nog een wedstrijd te goed heeft) en beent hij Paul bij op plaats 6. Ook hier dus spanning alom omtrent wie waar zal eindigen.

2 reactie op “CK Reeks 2: Droomscenario?”
  1. In reeks 1 worden er beduidend minder remises gespeeld. Op 42 partijen werd er maar 5 keer de punten gedeeld.

  2. Inderdaad, Pascal, 5/42 is bijzonder weinig. Tegenover reeks 2 (12/42) en 3 (13/32) wint reeks 1 dat aspect moeiteloos. Maar reeks 4 doet nog net iets beter: 6/61, oftewel net geen 10% (reeks 1: net geen 12%).
    Maar ik denk dat een vergelijking met vorig seizoen zou uitwijzen dat we min of meer allemaal (beduidend) minder remise spelen. Dat is misschien het opvallendste. Er heeft zich blijkbaar een gezonde opstoot van bloeddorst gemanifesteerd …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *