CK Reeks 2: Het 2de metaal

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 28, 2018 202 views

Na goud, dus, want dat is al ruim besproken. Maar zilver en brons kunnen nog worden geambieerd, en dat was ten minste een deel van de inzet gisteravond. Er stonden twee partijen op het programma. JanV mocht het opnemen tegen leider en kampioen Yannick en opende met de vertrouwde koningspionzet. Het resulteerde in een Najdorf (met 6. Le2), waarin JanV lange tijd behoorlijk gezond leek te staan, maar _LEESMEER_geleidelijk toch minder lekker. Toen het materieel evenwicht verbroken werd, eerst een pion, spoedig een tweede …, legde JanV zich bij het onafwendbare neer: 0-1.

Patrick en Mart deden iets Slavisch, waarvan uw dienaar eigenlijk alleen maar meende gezien te hebben dat de witte damevleugel op een bepaald moment meer ontdaan van pionnen bleek dan op het eerste gezicht als “best wel veilig” kon worden beschouwd. Tegen de niet-gerokeerde zwarte monarch annex zijn eega bracht wit de torentjes in stelling en dat noopte tot uitkijken. Uiteindelijk sloeg de balans niet door in voor- dan wel nadeel en dus: ½-½.  

Yannick zet zijn titel nog wat meer in de verf (+12 intussen), maar achter hem zijn de zaken nog niet finaal beslist. De naaste achtervolgers hebben allemaal nog één partij voor de boeg en dat maakt de zaak behoorlijk duidelijk. Carlo (10,5/17) heeft aan een halfje genoeg om zilver te veroveren. Dat kan worden nagestreefd tegen Patrick, die daar ongetwijfeld het zijne van denkt. Beide Jannen volgen (9,5/17) en lonken zowel naar zilver als naar brons, in het volste besef dat niet alle gelonk even kansrijk zal zijn. JanV mag nog tegen Mart, JanDG zit tegenover Yannick. Voor zilver moet ten minste gewonnen worden, maar dat volstaat misschien niet. Voor brons geldt natuurlijk hetzelfde, al zou een nederlaag van de ene en een remise van de andere ook voldoende kunnen zijn. Er is evenwel nog een complicerende factor: als de Jannen allebei verliezen kunnen ook Guy of Mart nog komen aansluiten. Die twee hebben nog een onderlinge partij – waardoor ze mekaar kunnen ‘uitschakelen’ – en verder neemt Guy (7,5/16) het nog op tegen Enrique, terwijl Mart (7/15) nog in de clinch mag met Yannick en JanV (die in dit voorbeeld al hypothetisch verloren heeft – zie “als de Jannen allebei verliezen” hierboven – quod nog altijd demonstrandum est). Van de anderen staat nu al vast dat ze het zonder metaal zullen moeten doen, maar uiteraard vecht iedereen tot z’n laatste schaaksnik voor een zo goed mogelijk eindresultaat. De ontknoping nadert!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *