Pascal had het al kort over de stand van zaken in reeks 2 (zie vorig bericht), maar we belichten graag nog even hoe de laatste debatten verliepen. Drie partijen gisteravond, een vierde werd verschoven naar later. _LEESMEER_

Tegen zijn d4-opzet kreeg Patrick van Guy het bekende weerwerk in hippische stijl. Er kwam, een eind in het middenspel, ook een remisevoorstel uit de bus, maar wit ging er niet op in. Het eindresultaat gaf hem twee keer gelijk: hij scoorde niet alleen het volle punt, maar maakte ook zijn belofte waar dat hij na nieuwjaar op stoom zou zijn. Wee zijn toekomstige slachtoffers!

Jan verkreeg een Schots gambiet tegen Mart en liep in het middenspel een stuk uit, zij het tegen pionnenmateriaal en enige aanvallende compensatie. Het zou niet volstaan voor zwart. Wit haalde alle angels uit de stelling en ging voor extra materiaalwinst, en dat leverde ook hier het volle punt op.

Een derde overwinning van wit zat er een heel tijdje in, maar in het voor de titelstrijd cruciale duel tussen Guy en Herman speelde Vrouwe Fortuna schaamteloos mee, of veeleer tegen. In een Koningsindische partij wist zwart geruime tijd de witte plannen tegen te werken, maar in het laatste kwart vond Guy dan toch een opening. Er gingen twee pionnen van het bord, de zwarte stelling zag er beroerd uit, en dus greep Herman naar het enige wat restte, een poging tot tegenaanval – of wanhoopsoffensief – op de h-lijn. En dan voltrok het drama zich: Guy had er geen erg in dat er geen tijd bijkwam na de 40ste zet en ging voor z’n 41ste gewoon door zijn vlag. Een anti-climax: je tegenstander eindelijk tot moes knijpen en dan zo verliezen. Maar ook de winnaar blijft achter met een heel dubbel gevoel: veel oog-van-de-naalder kan het niet worden …

Een reactie op “CK Reeks 2: Het oog van de naald”
  1. Ik vind dat je je te weinig eer aandoet,Herman.In de slotstelling van uw partij kreeg wit het moeilijk omdat je eindelijk aanval op wits centrum kreeg,hoe dan ook.Daarvoor stond wit beter alhoewel het zwarte paard elk invalsveld dekte zodat de witte Dame wits aanval niet kon versterken.
    Daarbij,indien de slotstelling zo gemakkelijk zou zijn geweest voor wit,zou hij niet zolang nagedacht hebben…zodat hij door zijn vlag ging.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *