CK Reeks 2: Oei, wasda?

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 7, 2018 152 views

Twee confrontaties afgelopen dinsdagavond: Mart nam het op tegen JanDG en Yannnick gaf Herman partij.

JanDG schotelde Mart een Budapester voor, m.b. de Fajarowicz-variant (3. … Pe4, foto), niet bepaald iets wat je frequent op je bord krijgt. Met het venijnige lokkertje 5. … b6 nodigde hij de witte dame uit naar d5, met het verrukkelijke aanbod van vork op paard (e4) en toren (a8), ergo stukwinst in het verschiet. _LEESMEER_Met 6. … Lb7 – volledig ongedekt nog wel – leek zwart dat materiaalverlies niet bepaald te verhinderen. An offer Mart couldn’t refuse, kortom, maar het bekwam hem slecht, want nadien ging de dame geforceerd verloren. De compensatie, twee lichte stukken en een pion, zou voldoende onvoldoende moeten zijn: voor JanDG wenkte de winst nadrukkelijk, maar die gedachte leidt ongewild wel eens tot minder adrenaline en dus mistig spel, en tegelijk haalt de tegenstander, die niets meer te verliezen heeft, nog alles uit de kast. Dat gebeurde ook hier, en nadat het materiële evenwicht bijna hersteld was, bleek Mart voldoende tegenspel te hebben met een potentieel beslissende vrijpion: ½ – ½   

Niet onverwacht ging Yannick de Engelse toer op. Herman antwoordde met  een Omgekeerde Siciliaan en de Alapin-zet 2. … c6. Dat was in die zin leuk dat Yannick dat niet had verwacht annex niet in zijn voorbereiding opgenomen, maar je moet natuurlijk altijd beseffen dat de schaakbeer nog niet geschoten is omdat je tegenstander toevalllig iets anders heeft geprepareerd. De eerste elf zetten, met enige stukken- en ook dameruil, waren al wel eens voorgekomen, en de stelling leek behoorlijk gelijkspellerig. Met 12. e4 deed Yannnick een interessante poging om uit dat schijnbare niets toch iets te puren. Herman reageerde niet helemaal adequaat en verspilde wellicht daardoor net die tijd die nodig was om zijn damevleugel te ontwikkelen of alleszins snel ontwikkelbaar te maken. Het gaf Yannick de kans om zware druk te gaan uitoefenen op de d-lijn en uiteindelijk vond Herman niet het gepaste verweer, zo het er nog was. Yannick gaf een toren voor twee lichte stukken, wist de tweede toren af te ruilen en schoof het zwarte speelveld stelselmatig toe. Toen ook de pionnen gingen vallen, was het pleit beslecht: 1-0.

In de stand neemt Yannick weer de leiding (al staat hij virtueel stráten voor). Voor de 4de en 5de plaats loopt JanDG een halfje verder uit op Herman, zodat dat deel van de rangschikking toch redelijk vaste vorm begint aan te nemen. Volgende week: volle bak!

 

3 reactie op “CK Reeks 2: Oei, wasda?”
  1. Wat er gebeurde in de partij Mart-JanDG is een herhaling van een openingsval die wereldwijd bekendheid verwierf toen GM Max Dlugy ‘eyes wide open’ er in trapte in een blitz partij tegen een bescheiden speler van 1400 elo met als toepasselijk pseudoniem ‘TrickyMate’. Het werd een youtube-hit. Gebruik als zoekterm ‘Dlugy trickymate’. Het wordt nog meer spectaculair als je ziet dat na damewinst de zwartspeler ondekbaar mat forceert langs de lange diagonaal met de dame op f6.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *