Tien weken clubkampioenschap, tien weken spektakel boven het Theatercafé te Mortsel. Afgelopen dinsdag was het niet anders.
We beginnen het verslag dit keer in reeks 4a waar de topper BertMateo dan eindelijk gespeeld werd. Dit kon wel eens een cruciale partij voor de titel zijn, dus de spanning hing van begin tot eind boven het bord. Na de opening viel een zwarte centrumpion. Bert kwam hierdoor echt sterk te staan; de overwinning leek binnen handbereik. Door een misser in het middenspel liet Bert Mateo echter weer in de wedstrijd komen. Vanaf dan kreeg Mateo het op zijn heupen; zelfs in tijdnood produceerde hij ijzersterke zetten. Hij stormde door naar de overwinning en telt nu 6,5 punt op 7. Dat is 93 procent; geen Skogger kent een hoger percentage in dit clubkampioenschap.
In reeks 2 is er ook sprake van een grote meneer met 92 procent. Herman telt er na een overwinning op Kenneth 5,5 op 6. Het was nochtans een zware partij voor de koploper. Het zag er lang naar uit dat er geen overwinning in zat, maar op het eind van de partij werd zege hem in de schoot geworpen. In dezelfde reeks won Jan van Gert met zwart. Wit speelde de opening nogal timide, en zwart kon vrij snel een pion winnen. Zet na zet vergrootte zwart het initiatief. Wit kon na een een tijd alleen nog maar de dreigingen pareren, maar ook dat werd steeds lastiger. Toen er nog een witte pion sneuvelde en vervolgens zelfs een dame gaf wit logischerwijs op. Met deze overwinning klimt Jan naar de tweede plaats.
In reeks 1 haalde Mart zijn eerste overwinning. Ook koploper Pascal kwam in actie en niet tegen de minste; hij trad met wit aan tegen de recente winnaar van het 65+ tornooi, Tony. Pascal haalde een serieuze ontwikkelingsvoorsprong uit de opening. Als Tony zijn dame inzette balanceerde de partij, totdat Pascal een verschroeiende zet vond. Zie bijgevoegde stelling. Pascal vindt hier de beste, winnende zet. Welke zet is dat? Laat een bericht achter in de comments.

In reeks 3 haalde Tom zijn eerste overwinning en is Ghislain terug alleen koploper na een remise met Frank. Opmerkelijk: Frank en Rudi speelden remise in alle 6 hun partijen. Zij hebben dus een ongeslagen status.
Er werd ook nog gespeeld in 4b: een remise tussen Hugo en Ria

Op naar de volgende spektakelavond. Op naar dinsdag, Skog-dag 🙂

4 reactie op “Clubkampioenschap week 10”
  1. Niemand die zich geroepen voelt? Dan maar zelf proberen. Ik zag eerst niets, tot ik eens wat grondiger keek naar wat in eerste instantie maar lukraak dametje-aanvallen leek. Want bij nader inzien leek het zo slecht nog niet. Ik denk dat 1. h4 bijzonder onprettig is voor zwart: hij kan het paard niet lossen én een vork op koning en dame vermijden. Na 1. … Dg3 volgt 2. Pf6+ Kh8 3. Ph5! (het paard kan niet geslagen worden wegens Dxh7++) Dg4 (ik zie niets anders) 4. Dxe5+ f6 5. Pxf6 en dat lijkt me verschroeiend genoeg. Als ik tenminste niets over het hoofd zie …

  2. 1.h4 was inderdaad de beste zet. Verplicht is 1…. Dg3, maar na het verleidelijke 2.Pf6+ volgt 2. … Kg7! 3. Ph5+ gxPh5 4.Dxh7+ en zwart ontsnapt met 4….Kf6. Beter was 2. h5! waarna de druk op de koningsstelling onhoudbaar wordt. Er volgde nog. 2… Le6 3.Pf6+ Kg7 4.Tdf1! Pxd3 5.hxg6 en 1-0 vanwege de matdreiging Th7# en de vorkdreiging Ph5+

  3. Mooi! Het ziet er allemaal niet zo vreselijk uit en toch is de zwarte stelling gecompromitteerd “beyond repair”.

  4. Beter dan h4 ga je idd niet vinden. Sterk werk, Pascal. 2.h5 is idd ook straf. Volgens de stokvis sta je na 2.Pf6 Kg7 3.Thf1 zeker ook comfortabel.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *