Terwijl er Rapid-battles in de grote zaal doorgingen, speelden zich in de kleine zaal enkele interessante partijen af voor het clubkampioenschap. De titanenstrijd tussen Jan en Dries werd weliswaar uitgesteld; ((mja)) toonde zich bereid om de degens tegen de voorzitter op te nemen. Het gesloten siciliaans kende geen geheimen voor Maarten, want na de opening stond hij er prima voor. Hij miste echter het feit dat zijn verst vooruitgeschoven centrumpion slechts gedekt was door een gepende pion. Dat ontging Jan niet en hij nam het heft in handen. Wanneer even later wederom een witte pion viel gaf Maarten zich gewonnen.
Met slechts 6 partijen op de teller stapt Jan nu al in de top 3. De ambities van Jan zullen verder reiken dan dat. Volgende week komen alle 8 spelers van reeks 1 in actie en worden we weer wat wijzer.
In reeks 4b kwam de top 3 in actie. Hugo nam het op tegen Arthur. Cruciale fase in dit duel in zet 10. Met een onschuldig ogende pionzet schoot Hugo zichzelf in de voet. Hij plaatste de pion op de enige uitwijkmogelijkheid van zijn paard. Arthur strafte dit meteen af door het paard in te sluiten. Tien zetten later gaf wit zich uitzichtloos gewonnen. Een punt erbij dus voor de benjamin van de reeks die daarmee terug aan de leiding gaat. Koploper Freddy verloor namelijk zijn partij tegen Janik. Janik speelde fenomenaal; precies alsof hij niet 4 maanden in Qatar heeft gezeten maar in een buitenaards trainingskamp. Al na 18 zetten stond hij met zwart volledig gewonnen. In de stelling is zwart aan zijn 17e zet. Wie raadt zijn genadestoot? Ideeën van lezers zijn altijd welkom in de reacties 🙂

Het is de eerste nederlaag van Freddy in dit clubkampioenschap. Hij blijft (de voornaamste?) titelkandidaat, maar de kansen van Arthur zijn weer helemaal terug levend en nu is overduidelijk dat ook met Janik rekening gehouden moet worden. Dit kan wel eens de reeks met de spannendste ontknoping worden.
Nog voor het clubkampioenschap: in reeks 4a haalde Mark zijn revanche tegen Marc.
Volgende week, in het nieuwe jaar, vinden er maar liefst 16 partijen plaats voor het clubkampioenschap. Dat gaat ongetwijfeld vuurwerk opleveren. Tot dinsdag, Skog-dag!

10 reactie op “Clubkampioenschap week 16”
 1. heeft iemand van gisterenavond (3 januari) een instructieve stelling? Die mag je mij altijd doorsturen: vermeulen18@hotmail.com. Liefst pgn of fen, maar gewoon de notities mogen ook.
  De reporter dankt u 🙂

 2. Als Arno of Wouter hun partij nog hebben , zeer zeker de moeite waard met verscheidene mooie stellingen

 3. Mokerslag in zilveren toren toernooi
  Afgelopen dinsdag overkwam mij een misgreep die mij in geen 50 jaar is overkomen.In een slap partijtje namens team SGOG4 tegen Bart Peeeters van de Vereniging Chess looks 3, verkreeg ik langzamerhand een licht voordeel. De tegenstander zocht met – ogenschijnlijk armoedige middelen – wat tegenspel te ontwikkelen maar het had er alle schijn van dat ik op rustige wijze hem steeds verder in het nauw zou drijven.
  Ontspannen wandelde ik daarom langs de borden van mijn teamgenoten, om te concluderen dat een remise zeker onvoldoende zou zijn voor een positief teamresultaat. Aan het bord teruggekeerd had mijn opponent een onnozel loperzetje gedaan dat mij wel noopte om mijn toren te verplaatsen.
  Zonder verder na te denken verplaatste ik die toren en stond op voor een wandelingetje. In de verte zag ik Bart onmiddellijk een zet deed – zo snel had ik dat niet verwacht – en al helemaal niet de door hem gespeelde zet. Hij nam mijn dame van het bord , op zich niet zo schokkend maar in dit geval wel omdat de toren die voor de dekking moest zorgen zojuist door mij was verplaatst naar ….. een verkeerd veld waardoor het fenomeen van een ongedekt dame was ontstaan !!
  Beste clubgenoten, ik schaam me diep voor deze misgreep en ik verklaar me gaarne bereid mijn eervolle positie als bord 1 van het 4e team in te ruilen voor de 4e plaats in het nog op te richten 5e team.
  Wijnand Dobbinga

 4. Beste Wijnand , als we allemaal na iedere grote blunder in team 5 zouden gaan spelen , blijft er niet veel meer over in teams 1 tot 4…… spelen ‘zonder verder na te denken’ doen we allemaal wel eens … en komaan , je speelt straks tegen Carlo in het CK : een uitstekende gelegenheid om alles recht te zetten !

 5. Hélaba Jan, kommentatorke van mijn voeten, beweren dat Wijnand morgen tegen mij een uitstekende gelegenheid heeft om te winnen, gij zijt niet goed zeker.

 6. Aha, ik proef al wat onzekerheid bij Carlo. Het advies van Jan spreekt me zeker aan !
  Wijnand

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *