Tijdens de laatste week van het jaar staat traditioneel het WK Rapid & Blitz op het programma, en deze keer had het plaats in Almaty, Kazachstan. Het format is telkens Zwitsers, eerst drie dagen Rapid (Open 13 ronden, Dames 11, tempo 15’+10”) en dan twee dagen Blitz (Open 21 ronden, Dames 17, tempo 3’+2”). De Open luiken telden resp. 178 en 176 deelnemers, bij de Dames waren er 78 en 99 gegadigden. Zoals eerder gemeld was er ook een Belg van de partij, ‘onze’ Daniel Dardha, en dat zullen ze ginder geweten hebben. Daniel startte telkens als nummer 103, maar …

Dat Carlsen erop gebrand zou zijn om zijn vroegere titels (3x Rapid en 5x Blitz) met twee nieuwe triomfen uit te breiden, en meteen voor de 3de keer en ook voor het laatst Tripel Champ (klassiek, rapid en blitz) te worden (klassiek is hij straks kwijt aan Ding of Nepomniachtchi) lag voor de hand, het was alleen nog een kwestie van faut-le-faire.

RAPID. Al na dag 1 leidde hij, met 4,5/5 en Fedoseev, Erigaisi en Jorden Van Foreest als voorlopige gezellen, en voor 10 achtervolgers onder wie de regerende wereldkampioen Abdusattorov, die hij in de 4de ronde te grazen kon nemen. Bij de Dames startte de altijd spectaculaire (ten goede of ten kwade) Gunina met een 4/4. Voormalig (2017-18)  wereldkampioene Tan (ook al Kandidatesfinaliste) volgde met Koneru en 4 anderen op een halfje.    

Op dag 2 moest Carlsen twee keer een halfje toestaan (tegen Fedoseev en Dubov), maar met 3/4 ging hij niettemin solo aan de leiding (7,5/9). Fedoseev, Abdusattorov en Keymer volgden op de kortste afstand. De jonge Duitser had trouwens een begenadigde dag: Caruana, Yu en Erigaisi moesten voor de bijl, tegen Fedoseev werd het remise. Bij de Dames kwam een trio aan de leiding (6,5/8): Tan, die eerst Gunina van haar troon mepte en vervolgens nog 2 punten sprokkelde, Goryachkina, die 3 keer triomfeerde en met een halfje extra kwam aansluiten, en de verrassende Indiase Savitha Shri (kortweg Savitha, schat ik) amper 15 jaar oud, die een perfecte 4/4 op tafel legde.  

Carlsen begon uitstekend aan de slotdag, met winst op Keymer, maar verknoeide de volgende partij, tegen Artemiev, met een blunder in gelijke stelling en ging na afloop als de wiedeweerga buitenzaals stoom aflaten. Dan kwam Caruana, net onder stoom, en dat resulteerde in een puntendeling, maar het toetje was dan weer de volle buit tegen Maghsoodloo. Uiteindelijk volstond die 2,5/4 voor de eindwinst (10/13), want Keymer, die zich goed herpakt had, kon Vachier-Lagrave niet vloeren en kwam dus net te kort om Carlsen bij te benen. Toch maar mooi zilver, met 9,5/13,terwijl Caruana met dezelfde score maar minder goede scheidingspunten brons pakte. En zeggen dat de Amerikaaan almaar als “geen held” wordt gezien in snelschaak. Abdusattorov moest deze keer genoegen nemen met een 10de plaats (8,5/13). Daniel Dardha brak weliswaar nog geen potten – hij zakte 6 plaatsjes, van 103 naar 109 – maar zijn 6/13 is ook niet onverdienstelijk. Ten slotte, Niemann, iemand? Die zakte van 52 naar 100 en eindigde in het pak met Daniel. Op die manier was het niet moeilijk om Carlsen te ontlopen, natuurlijk.

Bij de Dames hield Tan remise tegen Goryachkina en Koneru en won ze haar laatste partij, beter dan haar voormalige medeleidsters en goed voor een eindscore van 8,5/11. Intussen wist Saduakassova zich echter op gelijke hoogte te reppen, zodat een tiebreak (met blitz, 3’+2”) de beslissing moest brengen. Dat kan Tan wel, en ze won met 1,5-0,5. Opvallend: ze verloor geen enkele partij. Achter Tan en Saduakassova (8,5/11) veroverde revelatie Savitha het brons, ex aequo finishend met Goryachkina, Abdumalik en Koneru (8/11). DE vorige kampioene, Kosteniuk, strandde een half punt verder (7,5/11) op de 9de plaats.

Kortom, Magnus CARLSEN (voor de 4de keer al) en Zhongyi TAN zijn de nieuwe wereldkampioenen Rapid.

BLITZ.

In het Open tornooi stak Nakamura, die niet bijster goed uit de verf was gekomen in het rapidluik, op de eerste dag nadrukkelijk de neus aan het venster. Hij schudde een 4/4 uit de mouw, gunde Giri een halfje en versloeg dan Caruana en Yu, speelde op safe tegen Carlsen, deed er nog 2 remises bovenop en haalde dan nog 2 keer uit: 10/12 en een vol punt voor 5 achtervolgers: Giri, Carlsen, Dubov, Martirosyan en Rapport. Terloops: per 2 ronden zat  Dardha t/m de 8ste ronde pal op 50% (met o.m. een verlies tegen Niemann in ronde 2), maar in het laatste derde van de dag scoorde hij een fraaie 3,5/4, goed voor 7,5/12 in totaal. Bij de Dames namen Shuvalova en (alweer) Gunina de touwtjes in handen, met 7,5/9. Tan, die zich sterker acht in blitz dan in rapid, Goryachkina en Kosteniuk zaten in hun wiel, al is dat wat schaken betreft een wat gekke metafoor.

Met 7 zeges en 2 nederlagen, ergo: 7/9, katapulteerde Carlsen zich voorbij Nakamura naar de 1ste stek (16/21), terwijl die met 5/9 beduidend minder sterk scoorde dan op dag 1. De Armeniër Martirosyan deed een punt beter en kwam zo op gelijke hoogte met Nakamura (15/21), die wel de betere scheidingspunten had en zilver pakte. Achter het trio edelmetaalsnoepers leidde Giri een viertal met 14,5/21. De vorige kampioen, Vachier-Lagrave, eindigde 31ste met 12,5/21. Niemann was hier 47ste met 12/21. Laten we zeggen dat die laatste twee toch bleekjes afsteken tegen, jawel, Daniel Dardha, die op dag 2 nog eens even 5,5/9 uit de mouw schudde (met o.m. winst tegen Shankland en Sadhwani, remise tegen Rapport en Harikrishna) en dus als 20ste finishte (liefst 83 plaatsen beter dan zijn startpositie), net onder Abdusattorov en met evenveel punten als Caruana (15de) en het hele pak(je) tot Vakhidov (22ste), zijnde 13/21. Ik zei al dat hij zich had laten zien aldaar …

Bij de dames hield Gunina haar goede start alweer niet vol. Ze begon nog wel fraai met een zege tegen Kosteniuk, maar dan ging het 4 keer op rij helemaal mis en het slot (1,5/3) bracht geen soelaas meer. Ex co-leider Shuvalova deed het beter, met een verschroeiende 3,5/4 om te beginnen, maar ging dan ook aan het sputteren met 1/4, wat resulteerde in 12/17 en brons, zij het met een heel nipt verschil in scheidingspunten voor Tan, die dus net buiten de prijzen viel (maar middels een 1ste en 4de plaats met gemak de gecombineerde zege kon opeisen, alleen was die kennelijk niet voorzien). Vanuit de achtergrond hees Koneru zich  met een fabuleuze 7,5/8 voluit in de voorste gelederen, na een veeleer matige 1ste dag, maar meer dan zilver leverde het niet op (12,5/17). De bijna even fabuleuze opmars van thuisspeelster en regerend wereldkampioene Assaubayeva (7/8) reikte nog net dat halfje verder: met 13/17 werd ze voor de 2de keer op rij wereldkampioene Blitz! Eerder deden Anna Muzychuk (2014-2016, geen WK in 2015) en Kateryna Lagno (2018-2019) het haar voor.

Slotsom: Magnus CARLSEN wint het WK Blitz voor de 6de keer, Bibisara ASSAUBAYEVA, vorig jaar al de jongste wereldkampioene Blitz ooit, doet het voor de 2de opeenvolgende keer. Jongste? Ze is altijd nog maar 18 …

Fijne nieuwjaarswensen!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *