De verschillende reeksen naderen allesbeslissende fases en dat liet zich afgelopen dinsdag merken. Er waren verrassende ontwikkelingen waarbij voor meerdere titelkandidaten al dan niet definitief het doek viel.
Allereerst bekijken we wat er gebeurde in reeks 1. Daar ontmoette koploper Pascal de (top?)titelkandidaat Dries. Pascal (met zwart) speelde om te winnen en had er kans toe. Hij stond een kwaliteit voor toen hij zich liet vangen met een zettenherhaling. De engine op chess.com stelt het zelfs als volgt: “one player was winning, but then gave it away.” Na deze remise blijft Pascal nog wel aan de leiding staan. Dat duurt nog zeker 14 dagen, tot de clash tussen Dries en Jan.
Nog in reeks 1 was er de partij tussen ((mja)) en Mart; een herhaling van de jongste finale van de Beker Adams. Net als in die finale was Maarten ook nu de overwinnaar. Na een wat moeizame heenronde in deze reeks rijgt de benjamin nu de ene na de andere zege aaneen. Hij heeft zelfs nog kans op een podiumplaats; dat zou wat zijn in zijn eerste jaar in reeks 1.
In reeks 2 won Gert van Wijnand, waardoor hij op 5 punten komt. Gert heeft nog maar 1 partij te spelen in dit CK.
In reeks 3 waren er even sensationele als cruciale ontwikkelingen in de top van het klassement. De voornaamste titelkanditaten Bart en Ghislain speelden hun partijen gebroederlijk op twee borden naast elkaar tegen respectievelijk Heidi en Benny. Bart en Ghislain scheidden elkaar met slechts een half puntje en keken ongetwijfeld met een schuin oog naar de buren.
Ghislain begon voortvarend, want hij snoepte Benny al vrij snel een pionneke af. Bart stond lange tijd ogenschijnlijk goed tegen Heidi, maar laatstgenoemde wist beetje bij beetje toch de overhand te nemen. Uiteindelijk werd het een toreneindspel waarin Heidi 3 pionnen en een actieve koning had tegen 0 pionnen en een vastgezette koning. De strijdbare Bart wilde echter van geen opgeven weten. Dit loonde, want het leidde tot de volgende onuitgegeven stelling, die je normaal alleen in puzzelboekjes ziet:

Wit is aan zet. Zwart geeft schaak met zijn enige nog mobiele stuk, de toren. Merk op dat als wit de toren neemt de partij eindigt in pat. Als de koning niet neemt blijft zwart tot in de eeuwigheid schaak geven.
Een even bijzonder als gevleid half puntje erbij voor Bart dus. Hij komt op een totaal van 8 punten.
Als Ghislain wint van Benny dan komt hij op gelijke hoogte. Maar… dat lukte hem evenwel niet. Hij stond er nochtans goed voor maar (zo geeft hij zelf aan) speelde vervolgens wat te passief. De partij werd uiteindelijk beslist in de (voetbalterm-alert) blessuretijd in het voordeel van Benny. Een aangeslagen Ghislain die een uur eerder nog op weg naar de titel leek te gaan is nu uitgespeeld. Voor de titel dan toch, want een mooie ereplaats is nog wel mogelijk.
Bart staat nu dus helemaal alleen op nummer 1. Nog maar eens benadrukken dat dit zijn tweede jaar als clubschaker is en dat hij vorig jaar nog in reeks 5 speelde. Hij heeft nog maar 1 partij te spelen; en wel tegen de enige speler die hem nog van de titel kan houden: Tom. Tom moet het eerst nog opnemen tegen Ghislain en mag daarin niks laten liggen. Aangezien Ghislain toch zeker tweede wil worden mag Tom geen cadeau verwachten.
Ook in reeks 4b viel er een doek. Door een tweede nederlaag op rij tegen Janik mag Arthur een kruis over de titel maken. Volgens Arthur was het een verdiende overwinning voor Janik. Het was diens 7e overwinning op rij. Alleen Freddy kan hem in theorie nog van de titel houden. Maar dit is hoogst onwaarschijnlijk aangezien zij niet meer tegen elkaar uitkomen.
Tot slot nog over 4a: Arno won van Maxim. Arno heeft nu evenals Bert en Mark 8 punten; het blijft in deze reeks dus nog even spannend voor plaats 2.
Volgende week zal het er wat minder heftig aan toe gaan voor het clubkampioenschap. Dat komt doordat er in totaal 18 Skoggers een partij voor de Zilveren Toren spelen. Desalniettemin kijken we niet minder dan anders uit naar de mooiste dag van de week: dinsdag. Skog-dag. 🙂

3 reactie op “Clubkampioenschap week 21”
  1. Eerlijk is eerlijk: Heidi had onze partij altijd moeten winnen. Maar na 3.5u schaken was het vet echt wel van de soep, bij ons beiden. Maar ze zal zeker nog wel een keer kans op revanche krijgen. Ik ben gewaarschuwd!

  2. Het is natuurlijk moeilijk om te bepalen wie de lijst in de hoogste klasse aanvoert omdat niet alle drie de kanshebbers op de titel evenveel partijen gespeeld hebben.Immers,Pascal D.K. heeft 8 punten uit 12 partijen,tweede geranqschikte Dries H.heeft 7.5 punten uit 10 partijen (en is eigenlijk virtueel leider) en derde gerangschikte Jan ´t S. heeft 6 punten uit 8 matchen.Het zal wel gaan tussen deze drie en eigenlijk heeft elk van de drie evenveel kans om kampioen te worden.Spannend !

  3. Dat is een feit Patrik. Eveneens een feit: jij speelt nog in totaal 3 partijen tegen 2 van deze 3 tenoren. Jij kunt dus nog uw stempel drukken op de titelstrijd.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *