Het was weer een bloedstollende avond boven het theatercafé. De 3 tenoren van reeks 1 kwamen gelijktijdig in actie en dit in een beslissende fase van het kampioenschap. Pascal verloor van ((mja)) en blijft daarmee definitief op plaats 3. Maarten eindigt met 7 op 14 4e. Na een moeizame start is dit toch een geweldige prestatie in zijn eerste seizoen in reeks 1.
Dries mocht met wit niks laten liggen tegen Mart. Mart creëerde na 12…Tb8 serieuze dreigingen en nam daarmee de overhand:

Mart ging vervolgens ten aanval. Achteraf beklaagde hij zich dat hij “vergat” te rokeren. Wit bracht de partij in balans. In zet 29 haalde Dries uit met een winnende tactiek. Wie vindt deze tactiek in deze stelling?

Voorzitter Jan speelde deze week opnieuw tegen Patrik. Waar Jan vorige week niet verder kwam tot een remise schreef hij deze week wel een punt erbij. Hierdoor blijft hij in de lead om clubkampioen te worden.
Vorig jaar kon hij zich in zijn laatste duel ook tot kampioen kronen; toen lukte dat niet in een rechtstreeks duel met Daniel. Nu is de tegenstander Wout. Kanttekening: Jan MOET winnen om kampioen te worden; bij minder dan een zege gaat de titel alsnog naar Dries.
Niet moeilijk om te voorspellen op welk bord de ogen gericht zullen zijn aanstaande dinsdag.

Reeks 3 werd dinsdag afgerond. Tom speelde remise tegen Rudi. Tom neemt zo definitief de tweede plaats vast (al behaalden zowel Heidi als Ghislain evenveel punten). Opmerkelijk: Rudi speelde al zijn 14 partijen remise; daarmee is hij de enige Skogger die dit seizoen geen enkele keer verloor.

In reeks 4a moest Mark winnen van Wouter om op Kashdan over Arno naar de tweede plaats te gaan. Extra voorwaarde: Arno mocht niks halen tegen kampioen Mateo. Aldus geschiede. Arno-Mateo was een partij van een bewonderingswaardig niveau. Voor de liefhebbers: met welke “game-changing move” trekt zwart (Mateo) hier de partij naar zich toe?

Er staan nog 2 weken clubkampioenschap op de kalender. Wij kijken er weer reikhalzend naar uit. Tot dinsdag, beste schaakvrienden!

4 reactie op “Clubkampioenschap week 28”
 1. Volgens mij stond Mart V.A. na de opening met zwart glad gewonnen.Indien hij op tijd zou gerokeerd hebben,zou er weinig twijfel over de uitslag geweest zijn.
  Ik kwam tegen Jan ´T S. met zwart met voordeel uit de opening,maar verzuimde op zet 18.Le6 te spelen.Na een dubbele,gelijktijdige aanval van wits Dame op 2 zwarte pionnen,had ik 22…,d5 moeten spelen in plaats van 22…,Ph5.Na deze inferieure zet keerden de kansen en nam wit het initiatief.Op zet 25.had ik met c5 moeten voortzetten.Ook dan zou wit voordeel gehad hebben,maar slechts weinig.Zoals het in de partij ging,verstevigde wit de centrumdruk en herleidde wit mijn Loper tot een meubelstuk.

 2. Aangezien Patrik druk doende is om zijn tegenstanders van volgend jaar al zijn zwakheden te laten zien (dat nemen we mee!) maar niet antwoord op de hier gestelde vragen, en aangezien ook niemand anders dat doet (allé, jongens en meiskes!), doe ik maar een poging. In de volgorde van het artikel:
  Dries-Mart. Wit wint een toren: 1. Dxd8+ Kxd8 2. Pf1 (of Pf3)+ en 3. Pxh2
  Arno-Mateo. 1. … Lxh2+. Als wit neemt, is het snel uit. 2. Kxh2 Pg4+ 3. Kg3 (op Kh1 of g1 volgt 3. … Dh4 en mat of damewinst) Dd6+ 4. f4 Dh6 (idem dito na 4. Kh3/4) en mat (of damewinst). Neemt wit niet, i.c. 2. Kh1, dan kan het wat langer duren, maar ik denk dat zwart dan ook 2… Pg4 speelt, met de dreiging 3. … Dh4 etc., en wit kan bv. een gaatje willen (moeten?) maken: 3. g3, waarna 3… Dxd6 mij opnieuw leuk lijkt. Er dreigt alweer 4. … Dh6, en op 4. Kg2 volgt 4. … Lxg3 (de loper slaan kost de dame), twee pionnen en een aanval die nog lang niet is afgeweerd. Wat kan wit nog doen? De toren kan niet naar h1 wegens 5. … Pxf2, en anders dreigt zwart altijd de dame naar h6 te spelen. Alleszins voldoende gamechanging, zou ik denken.

 3. “maar niet antwoord”, lees: “maar niet antwoordt”
  (Doeme toch. een reactie bewerken, zodat je snel en ongezien een hinderlijke fout kunt wegmoffelen, kan kennelijk niet. Pascal, help!)

 4. Bedankt voor je bijdrage, Herman.
  De indirecte dameruil en torenwinst was inderdaad de winnende tactiek van Dries.
  En Mateo ging inderdaad voor de “greek gift” met Lxh2+. Zoals je aangeeft lijkt de loper nemen tot een snelle game over te leiden. Toch zegt de engine dat wit beter de loper had genomen. Het vervolg: 14.Kh1 Pg4 15. g3 Dg5 16.De2 Dh6 17.Kg2 Lxg3!!
  Wit kan nu de loper niet slaan door mat in 1.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *