De opdracht voor de witspelers in de halve finale was duidelijk doch niet eenvoudig: winnen.

Pascal en Lucas kregen een Caro-Kann op het bord waarin Pascal zijn weg wel wist, en Lucas wat tijd moest nemen om de beste zetten te blijven vinden. Nadat Lucas had gekozen voor de korte rochade stormden Pascals koningspionnen naar voor en bereikten onderstaande stelling. Lucas speelde net 20… Lh4-g5. Hoe maakt wit optimaal gebruik van zijn ruimtevoordeel?

De druk op zwarts koningsstelling werd te groot en zodoende plaatste Pascal zich als eerste voor de finale.

In de buurpartij speelde zich een totaal ander type partij af. Alain speelde enkele – wie verbaast het nog -zeer onorthodoxe zetten met zwart tegen Daniel. Het zag er verschrikkelijk uit maar Alain had zich sterk voorbereid en wist heel goed wat hij deed. Als de stelling overging naar het eindspel bleek Daniël niets meer te hebben dan een licht actiever toreneindspel. Het was al voorbij middernacht als Alain uiteindelijk toch de fout inging en Daniël alsnog de overwinning op zak kon steken.

Dat betekent voor volgende week op het programma:

  • Finale: Daniël – Pascal
  • Troosting: Alain – Lucas

Daniël en Alain lootten wit en moeten als elomeerdere winnen. Daniël won de Beker Adams al eerder in 2005 en 2012. Pascal in 2011 en 2019. In 2012 ontmoetten beiden elkaar ook in de finale.

Wees er zeker bij, want het wordt een topavond! Terwijl beide partijen gespeeld zullen worden in de kleine zaal, kan het publiek in de grote zaal de live-analyse van ex-Belgisch Kampioen Robert Schuermans volgen. Zoals steeds zal het weer een entertainende en interessante uiteenzetting worden met – hopelijk – twee boeiende partijen.

5 reactie op “Daniël en Pascal naar finale”
  1. Beide partijen waren van een hoog niveau;het was een genot voor de schaarse toeschouwers om te zien hoe beide witspelers hun voordeel verzilverden.
    Volgens mijn bescheiden mening ging Daniel S.met voordeel een toreneinspel(beide partijen hadden 1 T en evenveel pionnen)in ,iets wat Michel Van Der Stappen niet erkende. Alain T.had namelijk met zwart een erg passieve stelling.Wit rukte met zijn damevleugelpionnen op en zwart kon daar vrijwel niets tegenover stellen.Zwart had namelijk een erg passieve koning.Toen zwart dan nog op het einde een verkeerde koningszet deed en wit met T:b7 dreigde,was de partij gespeeld.

  2. De stelling vraagt om 21.f6. Zwart is vrijwel verplicht om de pion te nemen met gxf6, met als vervolg 22.Lxg5 en 23.T(x)f6 met groot voordeel voor wit (23…Kg7 24.Tf2).

  3. Michel Van der Stappen erkende dat wel, maar was en is nog altijd van oordeel dat dat voordeel niet voldoende is voor winst.
    Wit heeft natuurlijk druk maar m.i. niet voldoende. Ik ben zelfs vrij zeker dat Alain dat remise houdt als de factor vermoeidheid wegvalt; na 4u spelen is het moeilijk om gefocust te blijven.

  4. Veel succes aan de finalisten en aan zij die de troostfinale betwisten!

  5. Het was idd pure vermoeidheid stelling was voor de blunder 00 wat niet wil zeggen dat Daniel voor het eindspel groot voordeel had maar de variant was moeilijk te vinden ..
    Grappig is wel dat ze schreven dat ik onorthodoxe opening speelde terwijl het een redelijke normale opening was …@ Patrik als ik b5 had gespeeld voor wit a4 deed dan na b3 bxc bxc valt er niks meer te doen ik liet de pionnen toe omdat ik dacht dat alles remise was . Dit klopte ni na b6 staat zwart verloren ..

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *