De elolijst!

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

apr 21, 2020 416 views
2 reactie op “De elolijst!”
 1. Vandaag staat er een interessant wetenschappelijk artikel in ´De Standaard ´ over het al dan niet bestaan van een speciaal hersencentrum voor schaken.

  Zo bleken elitespelers dunnere hersenschorsen te hebben met minder grijze stof.

  Ook 2 dieper gelegen hersengebieden,de nuclei caudati (bekend om hun rol in motorische processen,maar ook belangrijk voor het leren en het geheugen),bleken kleiner te zijn bij schaakspelers met veel jaren aan ervaring.

  Voorts zagen de onderzoekers dat de neurale netwerken,die de hersengebieden met elkaar verbinden,minder wijdvertakt waren.Mogelijk functioneren ze daardoor efficienter.

  Volgens de onderzoekers verschillen de hersenen van profschakers van die van amateurs vooral in de wijze waarop talloze hersengebieden met elkaar communiceren.

  Uit alle studies blijkt bovendien dat iets complex als schaken zeker niet gedaan wordt door 1 hersengebiedje,maar door een netwerk.

 2. Inderdaad interessant. Bevestigt ook eerder neurologisch onderzoek: use it or lose it. Wie zich concentreert op één bezigheid en daar veel tijd in stopt, zal het hersengebied dat daarvoor verantwoordelijk is ook uitbreiden/vergroten.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *