Die andere dingen

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 11, 2018 209 views

Eerst en vooral: dank aan Carlo voor het overzicht van het WK van de jongsten in Compostella, m.b. de prestaties van onze jeugdigste schakertjes (u leze er alles over in het voorgaande bericht).

Kleine sensatie in de Shenzhen Masters (en dat is wat, na de vele remises). Hij had het exact 100 partijen volgehouden, de 100ste nog wel tegen z’n laatste overwinnaar, en toen was het op. _LEESMEER_ In een uiterst complexe partij ging Ding ten onder, tegen Vachier-Lagrave, en zo kwam er een einde aan zijn recordreeks. Nu ja, 100 is een mooi getal, en het record zal wel even standhouden, dus het blijft mooi om op terug te kijken. Daarnaast won Vitiugov van Wojtaszek en werd YuGiri remise. Met nog 3 ronden te gaan leiden MVL en Yu met 4/7, een halfje voor het drietal Giri, Ding, Vitiugov. Dat kun je geen afscheiding noemen. Het peloton, in dit geval de enige resterende deelnemer, Wojtaszek, volgt een heel punt verder (2,5/7).

In Tata Steel India werd vanmorgen de 3de en laatste rapiddag afgewerkt. Karjakin was de enige winnaar in ronde 7, ten nadele van Harikrishna. Vidit, Harikrishna en Mamedyarov oogstten de volle buit in ronde 8, resp. tegen Ganguly, Aronian en Karjakin. In ronde 9 ten slotte wonnen Ganguly, So en Harikrishna, van Anand, Nihal en Vidit. De enige die u hier nog niet hebt weten noemen, Nakamura, speelde dus enkel remises, en dat volstond voor de eindoverwinning (rapid). De jongste spruit, Nihal, verloor elke dag net één keer en hield telkens twee keer remise. Goed voor 3/9 en een 9de plaats, vóór Ganguly. Zijn TPR van 2629 (vgl. ELO: 2127) levert hem wel zo’n 46 gloednieuwe puntjes op. Morgen (en overmorgen) wordt er geblitzt, en neemt die andere snotneus, Praggnanandhaa, de plaats in van Nihal.

Het World Cup-WK der ladies zag vandaag 3 van de 3de ronde, met rapid en wat er zou bijkomen. Abdumalik, Lei, Kosteniuk en Tokhirjonova begonnen meteen met winst. Van die vier kon enkel Kosteniuk (tegen Harika)het niet afmaken: verlies in partij 2 en over naar (de  10+10) blitz. Ook (Anna) Muzychuk kwalificeerde zich, na remise en winst, ten koste van Stefanova. Pogonina en Lagno wisten helemaal geen afstand van elkaar te nemen en moesten dat blitzend gaan betrachten.

Net zoals in het rapid begon Kosteniuk met een zege en deze keer kwam Harika niet meer terug (1,5-0,5). Het andere duel zag alweer twee remises – ’s werelds nummer 4, Lagno, kreeg nummer 24, Pogonina, maar niet klein – en moest worden hernomen in de de 2de blitzfase, de 5+3 of ‘snelle’ blitz. In de 1ste partij daar lukte het Lagno dan toch om de gezamenlijke remisereeks te doorbreken, al gebeurde dat voornamelijk in/door zinderende tijdnood: beide dames hadden voor hun laatste 15 zetten telkens hooguit een tiental seconden. Dat deden ze nog eens over in de 2de partij, met nog maar half zo veel seconden en over dubbel zo veel zetten. Bloedstollend, en Pogonina die de bordjes weer in evenwicht hing!

Een alles-of-niets Armageddonspel zou de beslissing brengen: Lagno met wit en verplicht om te winnen, Pogonina met zwart en 1 minuut minder, maar genoeg aan remise. Het tijdvoordeel was binnen de kortste keren gesmolten als sneeuw voor de zon, en veel voordeel leverde het niet op. Toen Lagno bovendien dameruil aanbood en daarvoor een ver opgerukte zwarte vrijpion toestond, leek ze een vogel voor de kat. Dat zag Pogonina toch weer anders: ze verkwanselde een boel kostbare seconden en begon te krasselen als een beginneling. Lagno profiteerde razendsnel en efficiënt: 1-0 na 57 zetten, terwijl ze met haar 40ste alles had lijken weg te geven. Nu ja, zonder dames was het een stuk minder complex, maar waarom zag Pogonina dat dan niet?

Besluit van deze toch weer opwindende ronde: bijna overal gaat het laagste ELO naar huis (Tokhirjonova(38), die Gunina (12) elimineert, is de uitzondering) en we blijven over met een achttal van wie vele dames als ‘geroepen’ mogen gelden (maar daarom nog niet ‘uitverkoren’): nrs. 2, 3, 4, 6, 7, 22, 27 en 38. Tenzij ik slecht tabellen lees, of tabellen simpelweg fout zijn, is dit de 4de ronde:

 Ju (2) –  Tokhirjonova (38)

Kosteniuk (7) –   A. Muzychuk (3)

Abdumalik (22) – M. Muzychuk (6) 

Lagno (4) – Lei (27)

Wie wint, staat in de halve finales en is automatisch geplaatst voor het eerstvolgende en gloednieuwe ‘kandidatestornooi’, dat in de nieuwe cyclus (dank u, heer Dvorkovitsj) de uitdaagster van de wereldkampioene zal opleveren. Gerechtigheid! Gedaan met knock-outwereldkampioenes! En laat de beste, Hou, er dan liefst weer bij zijn.

 

2 reactie op “Die andere dingen”
  1. Het zou zomaar kunnen. En het zou niet eens misstaan. Al zou ik Ju het wel gunnen om iets langer de titel te dragen dan de armzalige 5 à 6 maandjes die ze nu heeft gekregen. Schande toch, dat je in één en hetzelfde jaar twee keer voor de titel moet spelen, omdat de bobo’s vooral met zichzelf bezig zijn en er een potje van maken voor eigen gewin. Nu, als de wereldtitel dan toch op deze manier (gelukkig voor het laatst) wordt toegekend, dan zijn ze het alle 8 wel waard. Het is een mix van (relatief) gevestigde waarden en (dito) jong talent. So, why not?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *