Nogmaals zwart

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 10, 2018 209 views

De 2de partij tussen Carlsen en Caruana duurde maar half zo lang als de eerste en het was opnieuw zwart dat aanviel en met een pluspion het toreneindspel inging. Als je bedenkt dat Caruana in 2018 al een keer of drie zwaar in de verdediging was gedrukt en maar moeizaam ontsnapte in de onderlinge partijen dan is dit wel een opsteker: deze keer was het Carlsen die het hoofd boven water moest zien te houden. _LEESMEER_

Carlsen opende met 1. d4 en dat leidde tot het Damegambiet, maar in tegenstelling tot wat hij de laatste jaren meestal speelde, de Aangenomen variant, koos Caruana nu voor de klassieke versie van het Geweigerd Damegambiet. Even later liet hij de gebruikelijkste zet (6. …Nbd7) achterwege en opteerde voor 6…c5. Na een tiental zetten stond er een bekende stelling op het bord, die ook nog een drietal keer was voorgekomen tussen Kortsjnoi en Karpov in Baguio City, 1978. Karpov had twee keer 10…Le7 gespeeld en één keer 10…Te8 (ideetje van Tal). Recenter mogen Nakamura en Anand die stelling ook graag op het bord brengen.

Maar Caruana had een verrassing in petto: 10…Td8! Geen echt nieuwtje, maar je vindt het niet op topniveau. Carlsen had het kennelijk niet zien aankomen en nam zijn tijd vooraleer hij een in eerste instantie veilige voortzetting koos: 11. Le2. De uitdager antwoordde prompt met 11…Pe4, om de witte damevleugel te ontregelen: dit was duidelijk huiswerk. Carlsens 15de zet (15. Pe5?!) was niet de beste: achteraf noemde hij het een misrekening, vanwege 15…Ld6, dat hij “simpelweg over het hoofd had gezien”.

De toestand was wel nooit zo precair als voor Caruana in de 1ste partij, maar om de angels uit de stelling te halen moest Carlsen stukken ruilen en de lelijke pionnen erbij voor lief nemen. Het eindspel, met een minpion, was van het kaliber ‘ernstig maar niet hopeloos’ en Caruana vond het niet opportuun om op zijn beurt elke schijn van een druppel water uit een kurkdroge steen te willen persen: op de 49ste zet werd de vrede getekend.

Twee leuke dagen, dat staat vast. Het vervolg vindt plaats op maandag, eerst wordt er gerust. Benieuwd of we weer naar een Siciliaan gaan, of worden er andere wegen bewandeld?

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *