Die Bobby toch…

Avatar foto

DoorJan T'Sas

jan 3, 2021 175 views

De serie The Queen s Gambit werd niet enkel gesmaakt door de doorsnee tv-kijker, ook in de schaakwereld is er unaniem positief op gereageerd (de enige uitzondering is een giftige column van Gert Ligterink in de Volkskrant, maar de man verdraagt al jaren niet dat iemand anders dan hijzelf iets zinnigs zegt over schaken). Netflix heeft dat natuurlijk begrepen en biedt nu de al even goede schaakfilm Innocent moves uit 1993 aan. De film werd om commerciële redenen gelanceerd met als titel Searching for Bobby Fischer. Verwonderlijk is dat niet…

_LEESMEER_

Vraag aan gelijk wie om een wereldkampioen schaken te noemen, en de kans is vrij groot dat Fischers naam valt. Tot de dag van vandaag blijft de man immers tot de verbeelding spreken. Kampioen van zijn land toen hij veertien was, producent van briljante schaakpartijen en de eerste Amerikaanse wereldkampioen schaken in 1972, de eerste ook die de machtige Russische (lees: communistische) schaakhegemonie wist te doorbreken. Maar Fischer was excentriek en onberekenbaar, heeft zijn titel nooit verdedigd en verdween grotendeels in de anonimiteit om op 64-jarige leeftijd (hoeveel velden telt een schaakbord ook weer?) te overlijden in IJsland, waar hij zijn laatste levensjaren sleet. Er valt natuurlijk véél meer te vertellen over Fischer, maar de Amerikanen wachten nog altijd op een opvolger. 'Innocent moves' gaat over die zoektocht. Een schaakfilm, ja, maar een die tegelijk mooi inzoomt op de kind-ouderrelatie: wat doe je met een genie in huis dat even graag gaat vissen en honkballen, en thuis met dinosauruspoppen speelt? Ben Kingsley speelt in de film op overtuigende wijze een gepassioneerde schaakleraar met een gekwetst verleden, Laurence Fishburne die van een schakende junkie die het talent van de jonge Josh(ua) Waitzkin (knappe acteerprestatie van Max Pomeranc) als eerste opmerkt. Waitzkin bestaat trouwens echt. Hij wist als kind tijdens een simultaansessie wereldkampioen Gary Kasparov op remise te houden en schopte het op zijn zestiende tot Internationaal Meester. Iedereen zag in Waitzkin dan ook een tweede Fisher, maar daar besliste de man zelf anders over. Hij verloor, zoals bij jeugdspelers wel vaker gebeurt, de passie voor het spel en stopte met schaken. Zijn andere passie, martial arts (!), bleef hij wel ontwikkelen. Zo werd hij wereldkampioen in een variant van aikido die Taiji Push Hands heet. Toch een wereldtitel dus.

3 reactie op “Die Bobby toch…”
  1. Net op het ogenblik dat dit artikel deze namiddag op mijn computer verscheen, ontmoette ik tijdens mijn dagelijks wandelingetje doorheen de wijk Elsdonk (Edegem, waar ik woon) mijn goede kennis Robert Schuermans, die ik hier allerminst verwachtte, en dus ook niet onmiddellijk herkende met masker en muts (en ik met pet) want ik weet dat Robert minstens 25 à 30 km hier vandaan woont, hij moest hier ergens in de buurt zijn (en doet al zijn verplaatsingen al heel zijn leven met het openbaar vervoer). Behalve voorzitter van Schaakkring Deurne is Robert toch ook een eminent supporter en kenner van Fisher’s partijen en levensdraad, en ook al zo veel jaren lang kommentator van de finales van het bekertornooi Adams bij ons in de club. Robert heeft waarschijnlijk zowat de volledige bibliotheek van de partijen van Bobby en ook van alle boeken die over zijn idool werden uitgebracht en ooit nog zullen verschijnen. Ik herinner mij dat Robert over het fenomeen Fisher ooit zelfs kommentaar gaf op de nationale radio.

    De leuke toevalligheden des levens !

    Ik zou dit nog niet eens hier neergeschreven hebben, ware het niet dat, wat een toeval (?), bij thuiskomst Fisher in mijn skog website opnieuw te voorschijn kwam ! Ik vond dit toch wel een anekdote waard om dat aan onze leden, die veelal Robert wel degelijk kennen, verder te vertellen ! Wij hebben in elk geval al wederzijds beiden het beste voor onze schaakkringen Deurne en Oude God overgemaakt, mondeling, en in open lucht !

  2. Leuk dat jullie zo’n grote fans zijn, maar het is wel Bobby FisCher…Jullie variant is een beetje fishy 🙂

    Gelukkig Nieuwjaar aan iedereen, trouwens!

  3. Aangepast. Ik dacht waarschijnlijk aan Fisher-Z na de Tijdloze van Stubru… 🙂

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *