Een tsunami van ELO-punten

Avatar foto

DoorJan T'Sas

jan 1, 2024 650 views

Aan alle leden en sympathisanten: een gezond, boeiend en inspirerend schaakjaar met veel ELO-punten! En nu we het over dat laatste hebben: wie de nieuwe ELO-lijst bekijkt, merkt dat heel wat leden hun eerste rating hebben gekregen, ook al hadden ze nog geen tien (en soms zelfs nog geen vijf) partijen gespeeld tegen spelers mét een rating. De bond springt vanaf nu soepeler met die regel om, maar hoe de ratings dan precies berekend zijn, is niet zo duidelijk. Hoe dan ook, een dikke proficiat aan alle nieuwe ELO-bezitters. Kijken we even naar de top-drie der nieuwkomers, dan zien we dat Philip(1683), Nick(1560) en Robin(1542) meteen boven de 1500-grens binnenvallen. Een mooi begin, maar een gewaarschuwd schaker is er twee waard: de ervaring leert dat vroege ELO’s heel voorlopig zijn en dat pakweg tien nieuwe partijen makkelijk een verschil van 100 punten kunnen maken. In beide richtingen, daar niet van.

Maar er is nog meer gebeurd. Het lijstje van grote stijgers is op zijn minst opvallend, gemiddeld heeft de hele club het de voorbije maanden goed gedaan. Bekijk het maar even: Joeri +200, Niels +175, Arno +90, Bert +80, Vince +73, Lucas +70. Telkens gaat het om spelers met nog niet zoveel partijen op te teller, waardoor zulke grote sprongen niet zo vreemd zijn, maar je moet het toch maar doen. Kijken we naar de meer ervaren spelers, dan zien we dat Patrick er een dikke 40 punten heeft bijgedaan. Ook Kenneth (+23) en Alejandro(+20) mogen tevreden zijn over hun prestaties van de voorbije maanden, net als Dries(+18) en Jan(+17) die hun rating boven de 2000-grens verstevigden.

Waar er stijgers zijn, zijn er echter ook dalers. Zo moest Pascal zijn tegenvallend Portugees toernooi bekopen met een daling van 30 punten. Verder blijkt dat terugkeren naar het schaakfront en gebrek aan matchritme na jaren onderbreking zijn tol eist. Dat mochten Jozef(-29) en Erik(-33) ondervinden. Een troost: de heropleving is nabij! Verloren eveneens een pak punten (soms ook na een eerdere stijging, zo gaat dat wel vaker): Wijnand(-55), Mark(-32), Sebastiaan(-29) en Gert(-27). Het spreekwoord zegt dan: ‘reculer pour mieux sauter’, of simpelweg: opnieuw en beter!

10 reactie op “Een tsunami van ELO-punten”
 1. Ik heb de berekening als volgt begrepen: een wedstrijd tegen iemand die in Q4 nog NC was, maar nu een Elo-waardering heeft gekregen, telt direct mee. Zo hebben de schakers die nog niet aan hun 5 partijen dachten te zijn gekomen, er toch meer dan ze dachten.

 2. Ik denk dat Philip mss wel de hoogste nieuwe (niet van een andere club afkomstige) binnenkomer is in de geschiedenis van de club

 3. Proficiat aan het bestuur met 78 (!) ELO-ratings op de club. Geen club in de provincie Antwerpen heeft er meer

 4. We hebben het nooit bijgehouden, maar het record ‘eerste rating’ dateert ongetwijfeld van halverwege de jaren 80. Een startende speler won toen al zijn partijen in de laagste reeks en deed dat na promotie nog eens over. Halverwege dat tweede jaar kreeg hij … 2009 ELO-punten als startrating. Iedereen viel zowat van z’n stoel, geen idee of dat wel correct was.
  Er kwam geen vervolg, want de speler in kwestie stopte kort daarop met clubschaak. Overigens was mijn eerste rating 1711. Ik ben er zeker van dat daar nog spelers zijn overheen gegaan.

 5. leuk om zo’n legendarisch verhaal uit vervlogen tijden te horen. 2009 als startrating… wow
  1711 is overigens ook niet mis, Jan

 6. Een eerste ELO-rating en dan nog niet eens verwacht…
  Het voelt als plotseling je onschuld als NC verliezen.
  Benieuwd wat een kwartaaltje met veel IC en ZT gaat geven…

 7. Ter info, er werden 224 partijen verrekend van het Clubkampioenschap, maar ook voor het eerst 37 partijen van het Laddertoernooi.

 8. Ook internationaal (waar dat maandelijks gebeurt) werden de ELO’s aangepast. En het blijkt dat FIDE de farce van Chartres effectief niet heeft verrekend. Dankzij Rouen komt Firouzja echter wel voor So in de rangschikking, maar hij heeft slechts twee puntjes op overschot: 2759 versus 2757. FIDE heeft intussen bevestigd dat Firouzja de 8ste deelnemer is geworden van het Kandidatentornooi 2024 in Toronto (en Gukesh de 7de). Bij de dames wint Humpy het ratingticket, maar haar voorsprong was zo groot dat haar kwalificatie al langer zeker was. Of dat de reden is dat niemand daar ook een Firouzja’ke ging doen, dan wel dat de dames zich niet tot dat soort flauwiteiten willen verlagen, laat ik in het midden (maar ik neig naar het tweede).
  Nog dit: Daniel Dardha breekt weer door de 2600-grens (2602) en wint 24 punten in rapid (2572).

 9. @Herman: die formule kende ik nog niet. Ik ben er even mee aan de slag gegaan: jouw ELO zou dan een upgrade krijgen tot 1773,8? En wie 1150 heeft zomaar even 1490? Wie 1998 heeft, stijgt evenwel net geen punt, dat moet dus kloppen. Hoe dan ook zitten er fameuze sprongen aan te komen!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *